Strelcom v českej lige odolával najdlhšie Kozáčik

Adam Zelinka | 03.12.2014 12:00
Matúš Kozáčik Foto: ,
Brankár Plzne Matúš Kozáčik.
Slovenskí futbalisti sa na jeseň v českej lige nestratili. Niektorí z nich dokonca ovládli zaujímavé štatistiky.

Okrem Patrika Hrošovského, ktorý sa pýši najväčším počtom prihrávok na góly a v bodovaní o najlepšieho hráča sezóny mu patrí priebežná tretia priečka, sa do nich výrazne zapísala aj ďalšia opora Plzne. Brankár Matúš Kozáčik je držiteľom najdlhšej série bez inkasovaného gólu. Súperi ho neprekonali 461 minút. Na druhom mieste je gólman Jablonca Vlastimil Hrubý, ktorý za Kozáčikom zaostal o 95 minút.

Zaujímavosťou je, že v rovnakej štatistike dominovala slovenská reprezentačná jednotka aj vlani. Vtedy mu na prvenstvo postačila nepriestrelnosť trvajúca 406 minút. Držiteľom absolútneho rekordu českej ligy je Petr Čech. Hviezda londýnskej Chelsea a vtedy pražskej Sparty neinkasovala pred trinástimi sezónami gól 902 minút.

Spomedzi slovenských strelcov sa v jesennej časti najvýraznejšie darilo štvorici Michal Ďuriš (Mladá Boleslav), Vladimír Kukoľ (Jihlava), Jakub Považanec (Dukla Praha) a Matúš Mikuš (Bohemians). Všetci sa presadili trikrát. Mimochodom, najlepším kanonierom súťaže je po 16. kole Libor Došek zo Slovácka – skóroval jedenásťkrát.

Kukoľ na seba upútal pozornosť aj pri disciplinárnych trestoch. Po Aldovi Baézovi zo Slavie Praha (do minulej sezóny pôsobil v Trenčíne) videl najviac žltých kariet – sedem. Kukoľ je navyše jediným hráčom českej ligy, ktorý bol na jeseň vylúčený dvakrát.

Divácke štatistiky ovládli Plzenčania, ktorých farby hájil popri Hrošovskom a Kozáčikovi aj Marek Bakoš. Na štadión Viktorie chodilo priemerne 10 670 divákov. Pre porovnanie: najnavštevovanejším štadiónom na Slovensku bol počas jesene dunajskostredský. Na jeden duel prišlo priemerne 3317 ľudí.

Zo šestnástich tímov českej ligy mali nižšiu návštevnosť ako DAC len tri – Mladá Boleslav, Hradec Králové a Dukla Praha.

Štatistiky pochádzajú z oficiálneho webu najvyššej českej súťaže.

Jeseň ustál jediný slovenský tréner
Po včerajšku zostal jediným slovenským trénerom v najvyššej českej súťaži Roman Pivarník (Bohemians). Vedenie Slovana Liberec sa totiž dohodlo so Samuelom Slovákom na rozviazaní zmluvy. Spolu so Slovákom, ktorý vydržal na libereckej lavičke päť mesiacov, opúšťa realizačný tím aj jeho asistent Jozef Valachovič.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ