Tehelné pole sa preslávilo štadiónom

Jozef Kšiňan, autor je športový publicista | 12.07.2013 11:00
Tehelné pole Foto:
Prvá podoba štadióna na Tehelnom poli po jeho dobudovaní v roku 1942.
Obsadenie Petržalky nemeckým wehrmachtom 10. októbra 1938 bolo katastrofou pre bratislavský šport a najmä futbal. O svoje športoviská prišli futbalisti, tenisti, atléti zo súťaží maďarského zväzu i slovenské kluby.

Na brigáde denne až 700 ľudí

Medzi postihnutými bol aj I. ČsŠK Bratislava, v medzivojnovej republike jediný účastník I. celoštátnej ligy zo Slovenska. Z večera na ráno stihol správca rekvizít ujo Taraba previezť cez vtedajší jediný most ponad Dunaj len to, čo sa zmestilo na jednu káru. Zamieril na cvičisko RTJ na Tehelnom poli, kde neskôr stála cyklistická dráha. Ale kým sa malo pokračovať v zápasoch o ligové body, museli futbalisti v belasom prejsť na vedľajšie sokolské cvičisko, lebo na ňom bola spôsobilejšia hracia plocha, tribúnka a aké-také šatne pre hráčov.

Vo vedení ŠK Bratislava sa ihneď začalo uvažovať o novom ihrisku, ktoré by malo hľadisko s tribúnou na sedenie i na státie pre desaťtisíc fanúšikov, podobne aké bolo v Petržalke. Od úvah k rýchlym realizačným krokom pristúpili obetaví a činorodí funkcionári, ktorých iniciatívu podporilo mesto poskytnutím rozsiahlych pozemkov na šírych poliach za Novou dobou, staviteľ Kamil Gross svojimi odvážnymi projektmi a ruky stoviek prihlásených nadšených fanúšikov. Už 10. decembra 1939 sa uskutočnil prvý výkop a zemné práce. Celú zimu hrkotali banské vozíky po koľajniciach, aby lopatami 600–700 brigádnikov denne zaplnené zeminou mohli obsah vyklopiť na mohutné násypy okolo budúcej hracej plochy a atletickej bežeckej dráhy.

Budúci štadión utešene rástol a 27. októbra 1940 sa mohol na sviežom zelenom trávniku odohrať prvý zápas. Na túto príležitosť si ŠK Bratislava pozval popredné berlínske mužstvo Herthu SC a pred tisícami zvedavých divákov na ešte neupravených násypoch s ním remizoval 2:2 (1:1). Strelcom oboch gólov bol obávaný kanonier Jožko Luknár. Prvým vyrovnával na 1:1 z pokutového kopu. Pamätná zostava belasých: Tomanovič – Vanák, Bíro – E. Kováč, Porubský, Chodák – Arpáš, Földeš, Rado, Luknár, Valovič.

Takmer obrat po famóznom druhom polčase

Štadión na ploche 52 000 m2 však zďaleka nebol hotový, lebo mal obsahovať aj ďalšie objekty: trávnaté futbalové ihrisko 70 × 110 m, atletickú bežeckú dráhu so šiestimi dráhami, plochy a zariadenia pre atletické disciplíny, stupňovité hľadisko pre 20-tisíc divákov, krytú tribúnu na státie pre 3-tisíc divákov, hlavnú tribúnu s 1750 sedadlami, čestnou lóžou, šatňami a hygienickými zariadeniami, tréningové škvarové ihrisko 65 × 105 m, volejbalové a basketbalové ihriská, pokladne, toalety, bufety a pod.

Tempo výstavby napriek ťažkým vojnovým časom pokračovalo, až prišiel čas slávnostného otvorenia kompletného moderného štadióna. Každý odbor sa predstavil svojím programom a vyvrcholením bol veľký medzinárodný futbalový turnaj štyroch majstrov v dňoch 26. a 27. septembra 1942. Zápasy priniesli dramatické zápletky a šport najvyššej úrovne. Vienna remizovala s chorvátskym Gradjanskim SK 3:3 a Viedenčanov poslal do finále žreb. ŠK Bratislava zdolal rumunského šampióna Venus Bukurešť 2:1. Príťažlivé finále prilákalo vyše desaťtisícovú návštevu. ŠK nastúpil proti chýrnym rakúskym internacionálom na čele s kanonierom Deckerom s roztrasenými kolenami a prehral prvý polčas 1:5!

Po zmene strán však bojovalo v belasých dresoch iné mužstvo, než aké toto finále začínalo: Králik – Žáček, Rado – E. Kováč, Porubský, Chodák – Sýkora, Arpáš, Bíro, Luknár, Podhradský. Rozkrútilo fantastickú útočnú hru v akordoch WM-systému a povestnú viedenskú školu takmer zruinovalo. Jeden z jej predstaviteľov Holeschovsky predsa len strelil šiesty gól a zachránil víťazstvo veľkého favorita 6:5.

Plná bola aj strecha proletárskej tribúny

Nový štadión na Tehelnom poli sa zaraz stal dostaveníčkom futbalovej Bratislavy. Primerane zvyšovaný počet električiek končil pri ňom svoju trať a točil sa okolo bytov Novej doby a takto privážal i odvážal masy divákov.

Pohodlne sa rozmiestnili na dovtedy neznámych stupňoch hľadiska. Skalní zaujali miesta pod proletárskou tribúnou na státie, chránení pred nepriazňou počasia. Takto sa štadión zapĺňal neraz do posledného miestečka na početných medzištátnych a medzinárodných zápasoch, takže sa rýchlo ukázalo, že v blízkej budúcnosti kapacita dostatočná nebude. Keď po vojne prišli ako súperi ŠK Ferencváros, víťaz Anglického pohára Derby County alebo sovietsky šampión CSKA Moskva, natlačilo sa do hľadiska takmer tridsaťtisíc divákov a zaplnila sa aj strecha proletárskej tribúny…

Po ďalšom rozšírení hľadiska mohlo vyše 50-tisíc divákov sledovať zápasy obnovenej, pred vojnou mimoriadne populárnej súťaže o Stredoeurópsky pohár alebo prvé vystúpenie brazílskeho mužstva FC Botafogo. Nečudo, že rekord takmer 60-tisíc padol v zápase EPM ČH Bratislava – Glasgow Rangers.

Najpamätnejšie zápasy na Tehelnom poli

ŠK Bratislava – Derby County 3:1 (3:0), 18. máj 1946
Najveľkolepejší zápas od postavenia štadiónu. Do Bratislavy prišli rok po vojne anglickí profesionáli – čerstvý víťaz Anglického pohára Derby County. V prvom polčase videlo 20-tisíc nadšených divákov (v tom čase nabité hľadisko) vynikajúci výkon domácich. Najmä tretí Korostelevov gól bol ukážkový, z voleja trafil šibenicu. Angličania ho chceli okamžite kúpiť, ale Martinčan v septembri podpísal Juventusu Turín.

Slovan Bratislava – Botafogo Rio de Janeiro 0:2 (0:2), 12. júl 1955
Aj keď išlo len o priateľský zápas, bola to mimoriadna udalosť, prvý raz sa v Bratislave predstavilo v tom čase slávne brazílske mužstvo, hráči opradení legendami na čele s Niltonom Santosom, Gersonom, ale najmä majstrom driblingu, jedným z najlepších hráčov histórie Garrinchom. Hľadisko rozširovali, zápas sledovalo až 50-tisíc divákov. Ošiaľ bol nevídaný, všetky vstupenky sa za dva dni vypredali.

ČH Bratislava – Celtic Glasgow 1:1 (0:0), 18. november 1959
Majster ČSR v 1. kole EPM najskôr podľahol v Glasgowe 3:4, pričom víťazný gól padol 20 sekúnd pred koncom. Rozhodca v priebehu zápasu uznal Celticu neregulárny gól, vylúčil Matláka, nariadil proti hosťom penaltu. ČH sa cítila poškodená. Záujem o odvetu bol obrovský a predalo sa viac vstupeniek, ako bola kapacita. Nevydržali ani bariéry, jedna praskla a stovky ľudí sa prevalili na plochu. Hralo sa pred rekordnou návštevou vyše 60-tisíc ľudí, akú Tehelné pole už nikdy potom z bezpečnostných dôvodov nezažilo. ČH zachraňovala v závere remízu a vypadla.

ČSSR – Portugalsko 0:1 (0:1), 25. apríl 1965
V boji o svetový šampionát v Anglicku 1966 pochoval čs. nádeje na rozbahnenom ihrisku legendárny Eusébio, už v 20. min vyrazil dych 60-tisícovému kotlu. Tesne pred prestávkou Weiss (otec budúceho trénera slovenskej reprezentácie) spálil penaltu, na ktorú nebol určený. Čs. tím prehral, hoci od 4. min hrali Portugalčania bez zraneného Mendesa, len s desiatimi hráčmi.

ČSSR – Brazília 3:2 (2:1), 23. jún 1968
Prvý i posledný raz hrali reprezentanti Brazílie v Bratislave, priateľský zápas sledovalo beznádejne vypredané Tehelné pole (60-tisíc divákov). Pelé neprišiel, ale všetky ostatné hviezdy áno – Carlos Alberto, Tostao, Rivelino, Jarzinho, Edú… V základnej zostave domácich bolo osem slovenských hráčov a bol to slávny zápas Jozefa Adamca, ktorý strelil do Félixovej siete hetrik ako druhý hráč na svete.

ČSSR – Anglicko 2:1 (1:1), 30. október 1975
Čs. tím si dôležitým víťazstvom otvoril dvere na ME 1976, kde neskôr vybojoval senzačný titul. Silný anglický výber zložil anglickými gólmi – v poslednej minúte prvého polčasu vyrovnal hlavou Nehoda a v druhej minúte po prestávke opäť hlavičkou Galis. Zápas sa hral pôvodne už o deň skôr, ale rozhodca ho ukončil pre hmlu v 16. min, nebolo vidno na krok. Na druhý deň sa hralo napoludnie, ale do hľadiska prišlo aj tak 55-tisíc divákov.

ČSSR – Francúzsko 2:0 (0:0), 4. apríl 1979
S kapitánom Ondrušom a v strede poľa so súčasným trénerom reprezentácie Kozákom pred 50-tisíc nadšenými divákmi, ktorých neodradil ani lejak, vybojovali domáci po prestávke cenné víťazstvo v kvalifikácii ME 1980 (tam potom vybojovali bronzové medaily). Francúzi boli celý zápas nepríjemní a výborne ich dirigovala najjagavejšia hviezda Platini. (zn)

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ