Cannavaro má strach o budúcnosť talianskej reprezentácie

ČTK | 25.06.2010 16:03
Fabio Cannavaro Foto: ,
Fabio Cannavaro.
Smútok a dojatie doľahli na odchádzajúceho kapitána talianskej futbalovej reprezentácie Fabia Cannavara, keď si v hlave prehrával pokazený zápas so Slovenskom.

Obhajcovia titulu sa rozlúčili so svetovým šampionátom prekvapivo už v základnej skupine a Cannavaro po svojom poslednom zápase v národnom tíme bije na poplach. Taliansky futbal má podľa neho pred sebou veľa práce, aby sa reprezentácia opäť vrátila na vrchol.

V Cannavarovi doznievajú dojmy zo štvrtkového duelu, ktorý zabezpečil jeho nečakane skorú rozlúčku s reprezentačnou kariérou. Už pred šampionátom tridsaťšesťročný obranca vyhlásil, že MS sú jeho poslednou veľkou akciou.

Fabio Cannavaro chlácholí Fabia Quagliarellu. Foto: Reuters
Cannavaro Quagliarella Fabio Cannavaro chlácholí Fabia Quagliarellu.

„Po štrnástich rokoch v talianskom drese sa nehanbím za to, že som včera plakal,“ povedal Cannavaro na piatkovej tlačovej konferencii.

Podľa skúseného obrancu, ktorý pred štyrmi rokmi doviedol Taliansko na šampionáte v Nemecku až na trón, je zrejmé, že reprezentácii chýbajú naozajstné hviezdy. „V tejto chvíli Taliansko nevychováva naozaj veľkého hráča, akí patrili do mojej generácie.“

Problém talianskeho futbalu je podľa Cannavara hlbší: národný tím vraj dopláca na zhoršujúcu sa kvalitu v talianskych kluboch. „Máme tam dobrých hráčov, ale nie naozajstnú špičku. Už nejaký čas hovorím o tom, že je treba urobiť isté zmeny, v prvom rade musíme investovať do mládeže,“ vyhlásil držiteľ Zlatej lopty za rok 2006, ktorý po tejto sezóne ukončil pôsobenie v Juventuse Turín a bude hrávať v Dubaji.

Majstrovstvá priniesli Cannavarovi veľké sklamanie. Na svojej poslednej veľkej akcii túžil po úspechu. Taliani však v skupine pohoreli: uhrali dve remízy a domov ich poslala prehra 2:3 so Slovenskom. „Samozrejme, keby som skončil pred štyrmi rokmi po výhre na MS, bolo by všetko ľahšie, ale nezdalo sa mi to správne. Tento neúspech nezakryje krásne veci, ktoré sme dokázali v Nemecku.“