Slovensko si v osemfinále MS zmeria sily s Holandskom

SITA | 24.06.2010 22:28, aktualizované: 
Kamerun Holandsko 4 Foto: ,
Robin van Persie skóruje.
Z E-skupiny majstrovstiev sveta v Juhoafrickej republike postúpili do osemfinále Holandsko a Japonsko. Holanďania potvrdili prvé miesto v skupine výhrou nad Kamerunom 2:1 a v osemfinále si zmerajú sily s výberom Slovenska. Z druhého miesta postúpili Japonci, ktorí v poslednom dueli zdolali Dánsko 3:1 a prvou prekážkou vo vyraďovacej fáze im bude Paraguaj.

E-skupina (Kapské Mesto / štadión Green Point):

Kamerun – Holandsko 1:2 (0:1)

  • Góly: 65. Eto´o (z pok. kopu) – 36. Van Persie, 83. Huntelaar, ŽK: 26. N´Koulou, 81. Mbia – 17. Kuyt, 64. Van der Vaart, 70. Van Bronckhorst, roz­hodovali: Pozo Quinteros – Basualto, Mondria (všetci Čile), 60.000 divákov
  • Kamerun: Hamidou Souleymanou – Geremi, Mbia, N´Koulou (74. R. Song), Assou-Ekotto – Makoun, Chedjou, N´Guemo, Bong (56. Aboubakar) – Eto’o, Choupo-Moting (72. Idrissou)
  • Holandsko: Stekelenburg – Boulahrouz, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst – Van Bommel, De Jong – Kuyt (66. Elia), Sneijder, Van der Vaart (73. Robben) – Van Persie (59. Huntelaar)

V prvej polhodine hry sa toho veľa na ihrisku nedialo. Za zmienku stojí šanca Van Persieho, ktorý si po dlhom pase prebral loptu medzi dvoma obrancami, ale jeho strelu do stredu svätyne nepustil za svoj chrbát kamerunský brankár. V 26. min ohrozil Souleymanoua z priameho kopu ľavačkou Van der Vaart. Na druhej strane si v 31. min vyskočil na Geremiho center Makoun, ale jeho hlavička šla vysoko nad. Holanďania vzápätí odpovedali, Boulahrouz prihrávkou našiel Kuyta, no jeho krížna strela zo sľubnej pozície skončila vedľa. Stav sa však menil v 36. min, keď kombinačnú akciu Kuyta s Van der Vaartom zakončil Van Persie, ktorý strelou medzi nohy dosiahol svoj 19. reprezentač­ný gól.

 MS v kocke: program, výsledky, tabuľky, pavúk Foto: FIFA
FIFA, logo MS 2010 v Juhoafrickej republike  MS v kocke: program, výsledky, tabuľky, pavúk

Kamerunčania sa po zmene strán snažili o vyrovnanie. Ideálnu príležitosť nevyužil v 62. min po prihrávke za obranu Makoun, ale Stekelenburg strelu vyrazil. O dve minúty neskôr zahrával priamy kop Geremi, pričom trafil ruku v múre stojaceho Van der Vaarta a nariadený pokutový kop s istotou premenil kapitán „levov“ Eto´o – 1:1. Vzápätí sa po štandardnej situácii dostal k lopte De Jong, ale prekopol bránku. Rozhodnutie padlo v 83. min zásluhou dvojice striedajúcich hráčov. Robben pri premiérovom vystúpení na MS 2010 opečiatkoval svojou povestnou ľavačkou ľavú žrď, ale pohotový Huntelaar s prehľadom dokopol loptu do odkrytej kamerunskej bránky. Zverenci kouča Paula Le Guena teda vo svojom celkovo 20. dueli na majstrovstvách sveta, čo je najviac spomedzi afrických tímov v historickom meradle, utrpeli prehru 1:2.

E-skupina (štadión Royal Bafokeng – Rustenburg):

Dánsko – Japonsko 1:3 (0:2)

  • Góly: 81. Tomasson – 18. Honda, 30. Endo, 87. Okazaki, ŽK: 29. Kröldrup, 48. Ch. Poulsen, 66. Bendtner – 12. Endo, 26. Nagamoto, rozhodovali: Damon (JAR) – Ntagungira (Rwanda), Molefe (JAR), 27.967 divákov
  • Dánsko: Sörensen – L. Jacobsen, Agger, Kröldrup (56. Larsen), S. B. Poulsen – Ch. Poulsen – Jörgensen (34. J. Poulsen), Kahlenberg (63. Eriksen) – Rommedahl, Tomasson – Bendtner
  • Japonsko: Kawašima – Komano, Nakazawa, Tulio Tanaka, Nagatomo – Abe – Hasebe, Macui (74. Okazaki), Endo (90.+ Inamoto), Okubo (88. Konno) – Honda

Dáni v tomto zápase museli hrať na víťazstvo, ale prekvapujúco nezatlačili Japoncov od úvodných minút s takou intenzitou, ako by možno chceli. V 12. min prvýkrát pohrozili pohybliví a skvele organizovaní Ázjčania. Najprv ohrozil Sörensena v bránke Dánska Macui a po ňom po šikovnej kolmici Hasebe mieril tesne vedľa ľavej žrde. O tri minúty neskôr mohlo udrieť na opačnej strane. Tomasson nečakanou strelou nasadil obrancovi Nakazawovi jasle, no lopta si nenašla cestu do japonskej siete. V 18. min sa „Modrí Samuraji“ dočkali prvého úlovku. Po faule Ch. Poulsena na Hasebeho si loptu postavil Honda a krásnou strelou ľavačkou z 25 m k vzdialenejšej žrdi prekvapil Sörensena – 0:1. Dáni namiesto odvážnejšej hry a vyrovnania v krátkom čase druhýkrát inkasovali. Po polhodine hry Kröldrup fauloval Hondu a tentoraz Endo krásne zatočil loptu z priameho kopu do siete, keď bez problémov obstrelil dánsky múr – 0:2.

Keisuke Honda sa teší z gólu. Foto: ČTK, AP
Dánsko Japonsko 3 Keisuke Honda sa teší z gólu.

Z tohto šoku sa „červeno-bieli“ dlho spamätávali, no už krátko po prestávke mohli inkasovať tretíkrát. Endov pokus z priameho kopu z úctyhodnej diaľky zle stojaci Sörensen s námahou končekmi prstov vytlačil na ľavú žrď svojej bránky. Vzápätí mohli Dáni znížiť, no Kahlenberg nedočiahol na gólovú loptu pred Kawašimom. O niečo neskôr Jacobsenov center posúval Bendtner hlavou na Tomassona, ale ten na dlhú nohu a tiesnený nezakončil presne. Dánsky tréner Morten Olsen sa potom snažil oživiť hru striedaniami, ale nepomáhalo to. Až striedajúci Larsen v 79. min nastrelil brvno a o minútu neskôr sa pískala jedenástka v prospech európskeho tímu po prísne posúdenom zákroku Hasebeho na Aggera. Tomassonovi síce prvú strelu Kawašima vyrazil, ale pri dorážke skúseného útočníka bol už bezmocný – 1:2. Dánsky záverečný tlak sa nekonal, lebo v 87. min Honda ukážkovo vyzvŕtal obranu súpera, prihral efektne striedajúcemu Okazakimu a ten prakticky do prázdnej bránky tretím gólom pečatil japonský triumf a zároveň postup do osemfinále.

Japonci sa prebojovali do osemfinálovej fázy vo svojej štvrtej účasti na záverečnom turnaji MS po druhý raz. Nadviazali tak na rok 2002, keď v domácom prostredí skončili svoju púť práve v osemfinále.

Konečná tabuľka E-skupiny:
    Z V R P S B
1. Holandsko 3 3 0 0 5:1 9 – postup do osemfinále
2. Japonsko 3 2 0 1 4:2 6 – postup do osemfinále
3. Dánsko 3 1 0 2 3:6 3
4. Kamerun 3 0 0 3 2:5 0