Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Naposledy zostrelil Island, vyzerá ako blonďavé kura. Po biede vo Ferencvárosi je líder späť

Marek Hamšík. Róbert Vittek. Szilárd Németh. Trojicu veľkých hviezd slovenskej futbalovej reprezentácie naháňa v najdôležitejšej štatistike nenápadný líder.

07.06.2023 20:07
SR Futbal MS Kvalifikácia MS2022 H Skupina Mak Foto: ,
Gólová radosť Róberta Maka.
debata (1)

Šikovný krídelník s výbornou strelou, rýchlymi kľučkami, veľkou ochotou prísť do národného tímu a tiež s novým účesom.

„Mali sme stávku s deťmi, že sa dáme všetci na blond. Lenže mne to chytilo ako kuraťu, bol som úplne žltý. Musel som to doma doladiť,“ vravel blonďavý Róbert Mak na zraze futbalovej reprezentácie v Šamoríne.

Hamšík nech zostane doma!

Štvrtý najlepší strelec národného tímu s 15 gólmi – Németh (22), Vittek (23), Hamšík (26 presných zásahov) – sa do reprezentácie vrátil v marci po jeden a pol ročnej pauze.

Tréner Francesco Calzona ukázal na Maka aj napriek tomu, že po nevydarených dvoch sezónach vo Ferencvárosi, prestúpil do austrálskeho FC Sydney.

„Nejdem na zraz s tým, že chcem niekoho prekonávať. Pokúšam sa o góly, aby som tímu pomohol. Urobím maximum pre to, aby som trénera presvedčil a povolal ma aj nabudúce,“ vyhlásil Mak.

slovensko, bosna Čítajte viac Slovenský hrdina letel 20 hodín, chce skončiť v Slovane. V Trnave nás ľudia vypískali, v Bratislave tlieskali v stoji

Posledný presný zásah v najcennejšom drese mal prívlastok víťazný. Presná prízemná strela zariadila dôležitý triumf 2:0 v marcovom kvalifikačnom súboji na Tehelnom poli proti Bosne a Hercegovine. Mak sa nebude hnevať, keď pridá ďalší.

„Marek je prvý medzi strelcami, však? Tak nech zostane doma,“ smial sa Mak. „Žartujem. Nepremýšľam nad prekonávaním rekordov.“

Rodák z Bratislavy má radosť, že sa na zraze stretne s dlhoročným kamarátom a spoluhráčom Hamšíkom. Tréner Calzona ho povolal z núdze, nakoľko ohlásil viacero zranených hráčov.

"Neviem, či príde ako tréner, asistent hlavného kouča alebo ako hráč. Skončil ako hráč a príde hrať… Žartujem.

Bavili sme sa o tom. Máme veľa zranených hráčov. Ešte mu musíme zorganizovať jednu rozlúčku proti Lichtenštajnsku," zahrali Makovi kútiky.

Sydney mu prospieva

V dvadsiatich siedmich stretnutiach v klube dal desať gólov a na dva prihral. Bola to najgólovejšia sezóna v Makovej kariére, rovnakú produktivitu mal pred ôsmimi rokmi v drese PAOK Solún.

"Aj napriek tomu, že som sa na konci zranil, to bola vydarená sezóna. Dal som si vlani za cieľ ísť na miesto, kde budem hrávať pravidelne. Podarilo sa, vrátil som sa do národného tímu.

Juraj Vengloš Čítajte viac Najdrahší Hamšík stál 70 miliónov. Majiteľ Neapola ich odmietol

Sydney mi prospieva, ale lietanie je náročnejšie. Liga však má svoju kvalitu a sme tam s rodinou spokojní. Nie je dôvod niečo meniť," opísal pôsobenie u protinožcov.

Mak má v Sydney, kde v minulosti pôsobili aj bývalí reprezentanti Karol Kisel a Filip Hološko, ešte na rok platnú zmluvu.

"Rád skúšam nové veci, aj keď je to taká diaľka. Liga je kvalitná, Austrália na MS 2022 v Katare ukázala, že vie hrať futbal.

Na Slovákov, ktorí tam hrávali v minulosti, si miestni spomínajú veľmi pozitívne. Snáď budú aj na mňa, keď skončím."

Naposledy zostrelil Island

Mak s úsmevom naznačil, že medzi hráčmi je júnový asociačný termín „veľmi obľúbený.“ Na druhej strane chápe rozhodnutie realizačného tímu začať s kempom skôr, ako zvyčajne.

„Viem si predstaviť, že by som prišiel až o týždeň,“ smial sa Mak. "Skoro polovica líg sa skončila už 20. mája a zápas s Islandom je 17. júna, o mesiac. Keby sme sa stretli na budúci týždeň v pondelok, mali by sme len päť dní do zápasu.

Je tu mnoho mladých hráčov, pre ktorých to je skvelý kemp. Tréneri ich môžu vidieť v akcii, kvitujem to," doplnil Mak.

Rusko Petrohrad SR Repre Futbal ME2020 Tréning Čítajte viac Výhovorky! Calzona zahmlieva, všetci vedia, že mu ide o Weissovu morálku. S najlepším hráčom to však treba vždy skúsiť

Naposledy hrali Slováci proti Islandu v novembri 2015. V priateľskom súboji v Žiline zverenci Jána Kozáka st. vyhrali 3:1.

Mak v priebehu troch minút druhého polčasu otočil skóre, Michal Ďuriš stanovil konečný výsledok.

"Odvtedy sa veľa zmenilo. Bude to náročný duel. Máme dva týždne na poriadnu prípravu. Proti Bosne sme ukázali, že vieme hrať aj so silnými mužstvami.

Prvý duel s Luxemburskom (0:0) nám nevyšiel, ale v druhom sme dominovali. Dali sme dva góly v prvom polčase a súpera takmer k ničomu nepustili.

Hrá sa na body a my ich v boji o postup na majstrovstvá Európy potrebujeme. Každý je dôležitý. Výkonom sme ukázali ľuďom, že vieme bojovať a hrať futbal.

Chceme to potvrdiť aj na Islande a proti Lichtenštajnsku," uzavrel Mak. Muž, ktorý má zo slovenského tímu zrejme najlepšiu formu.

Slovák v najlepšej i najhoršej jedenástke Serie A Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Najlepšia jedenástka sezóny (4-4-2). Brankár:...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Mak #slovenská futbalová reprezentácia