Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Návrat do Feyenoordu? Som realista. Vďaka Hamšíkovi svet vie, kde je Slovensko

Náročný štart, skvelý záver. Róbert Boženík (23) je jedným z hráčov, ktorých tréner futbalovej reprezentácie Francesco Calzona zavolal na kemp pred kvalifikačnými súbojmi ME 2024 na Islande (17. júna o 20.45) a v Lichtenštajnsku (20. júna o 20.45).

06.06.2023 12:19
Boženík futbal skupina Azerbajdžan TTX Foto: ,
Róbert Boženík (Slovensko) a Richard Almeida (Azerbajdžan) v súboji o loptu.
debata

Odchovanec MŠK Žilina uzavrel hosťovanie v Boaviste Porto dvomi gólmi, hetrik mu vzal systém VAR. „Iste, bol som nahnevaný, aj som sa nad tým pousmial, ale je to vec, ktorú neovplyvním. Podstatné je, že som bol v troch šanciach a všetky som premenil,“ vraví kmeňový hráč Feyenoordu Rotterdam.

Potešila vás v Porte pozvánka do národného tímu?

Samozrejme. Je to pre mňa vždy pocta. Po presune z Portugalska na Slovensko som strávil deň doma a včera sa hlásil na reprezentačnom zra­ze.

Kemp národného tímu sa začína o čosi skôr. Je to dobrý signál?

Budeme mať viac tréningov na to, aby sme sa znova ešte viac zžili s herným systémom. Pracujeme na taktike a tiež analyzujeme súpera.

V čom vidíte najväčšiu zmenu?

Mne sa najviac páči, že sa sústreďujeme na seba. Na našu hru, na to, čo chceme ukázať. Myslím, že aj herný prejav sa zlepšil. Chceme hrať moderne, ofenzívne. Vysoko napádame, chceme mať loptu a diktovať tempo hry. Mať vlastnú tvár bez ohľadu na súpera.

V minulosti to neplatilo?

Teraz sa sústredíme viac na seba a našu hru. Stále však máme pred sebou veľa práce. Každý deň tvrdo makáme, aby sme boli pripravení na ďalších súperov.

14. DAC - Slovan Čítajte viac Ja seno nežeriem! Prečo Calzona nechce rebela a zbojníka Weissa? Expert našiel dôvod

Neprekáža vám, že sa nezvyčajne dlhá klubová sezóna ešte viac natiahne?

Vôbec nie, do národného tímu sa vždy teším. Žiadny problém. Teraz je ešte čas na prácu, iste príde aj na nejaký oddych.

Ako by ste zhodnotili klubovú sezónu v Boaviste?

Nebolo to ľahké. Mám novú skúsenosť – so životom, mentalitou i futbalom v Portugalsku. Každý deň som sa snažil ovplyvniť to, čo som mal pod kontrolou. Robil som veľa nových vecí, ktoré ma môžu posunúť ďalej. Najdôležitejšie je, aby som bol každý deň spokojný s odvedenou robotou.

Je Porto futbalové mesto?

Veľmi. Po uliciach chodia ľudia v dresoch Boavisty alebo FC Porto. Starší i deti. Nosia na sebe hrdo šály a klubové symboly. Futbal je súčasť kultúry.

Podobne ako v Nemecku či Holandsku?

Určite. Na všetkých miestach trochu inak, ale v zásade platí, že futbal ako taký je všade rovnaký. Portugalská liga má mnoho skvelých individualít. Myslím, že si na to potrpia.

Z Feyenoordu ste zamierili na druhé hosťovanie. Ako vyznie porovnanie Fortuny Düsseldorf a Boavisty?

V Boaviste mi to vyšlo lepšie. Platí to aj napriek tomu, že môj konkurent z útoku Yusupha Njie mal životnú sezónu. Dal štrnásť gólov, hral výborne. Nedokázal som ho vytlačiť zo zostavy.

V tréningoch som však tvrdo pracoval na tom, aby som si vypýtal šancu a nakoniec v závere sezóny prišla aj v základnej zostave, čo ma potešilo. Myslím si, že som nesklamal.

Jacob Mellis Čítajte viac Hral proti Žiline, odpálil dymovnicu v šatni, hviezda mu naložila za chľast. Z niekdajšieho zázraku Chelsea je bezdomovec

Aké mentálne náročné to je, keď sa vášmu priamemu konkurentovi tak darí a vy sa cez neho nemôžete dostať do zostavy?

Sústreďoval som sa na seba. Držal som mu palce. Vždy som ho podporoval. Nerobil som mu naprieky, nie som ten typ človeka. Sme tím, každý chvíľku ťahá pílku. Ak sa darí mužstvu, vyskočia individuality ako on. Myslím si, že jeho 14 gólov je aj moja zásluha.

Pretože ste ho nútili na tréningu pracovať ešte o niečo viac?

Áno, zdravá konkurencia, tak to má byť. Dýchal som mu na chrbát každý deň. Náš vzťah to nepokazilo, práve naopak.

V poslednom zápase vám chýbali iba centimetre, aby ste dali hetrik. Nemrzelo vás, že vám ho vzal systém VAR po milimetrovom ofsajde?

Neriešil som to. Iste, bol som nahnevaný, aj som sa nad tým pousmial, ale je to vec, ktorú neovplyvním. Pustil som tesný ofsajd z hlavy. Podstatné pre mňa je, že som bol v troch šanciach a všetky tri som premenil.

To, že po intervencii systému VAR jeden neuznali, ide mimo mňa. Mohlo to byť krajšie, ale som vďačný za dva presné zásahy a tri body.

Po druhom góle ste spoluhráčovi bozkávali kopačku. Pekné gesto…

Aj center bol nádherný… (úsmev) Posadil mi to priamo na hlavu. Keď budeme hrať všetci jeden za druhého, vráti sa to. Bol som mu vďačný a možno sa v budúcnosti situácia vymení a prihrám mu na gól ja. Hráme za logo, ktoré máme na hrudi. A nie kvôli menu na chrbte.

Časti článku:
  • 1Dôležité je, čo máme na hrudi, nie na chrbte
  • 22. časť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Feyenoord Rotterdam #Róbert Boženík