Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hancko: Liga majstrov? Ako chlapec som bojoval s rodičmi, aby som ju mohol pozerať

V troch ligových zápasoch pomohol futbalistom Sparty Praha k zisku titulu. Následne prestúpil do Feyenoordu Rotterdam a patril k oporám čerstvého holandského majstra. Obranca Dávid Hancko (25) si sotva mohol predstaviť lepšiu sezónu.

05.06.2023 16:37
Dávid Hancko Foto:
Dávid Hancko ohrozuje bránku tímu Go Ahead Eagles.
debata

„Premýšľam nad tým, či som to už dokázal vstrebať,“ priznáva slovenský obranca pred kvalifikačnými súbojmi ME 2024 na Islande (17. júna o 20.45) a v Lichtenštajnsku (20. júna o 20.45).

Dostanete medailu aj za sparťanský titul?

Neviem… Žartovali sme o tom. Písal som si so športovým riaditeľom Tomášom Rosickým. Gratuloval mi a ja som mu odpovedal, nech mi odloží medailu. Zásluhy si nepripisujem, je to skôr úsmevné. Pochvalu si zaslúži trénerský tím, ktorý to po mojom odchode zvládol.

Lionel Messi Čítajte viac Benzema má nový klub, platovo sa dotiahol na Ronalda. Messiho otec prezradil viac, ako chcel

Feyenoord je holandským majstrom. Ako sa zrodil tento úspech?

Lepšiu sezónu som si ani nemohol predstaviť. Prevládajú pozitíva. Teší ma, že výkonnosť bola počas celého roku veľmi dobrá a konzistentná. Človek vždy dúfa, že to nie je posledný titul, ale chcel som si oslavy čo najviac užiť.

Kedy ste začali veriť?

Keď sme vyhrali s Excelsiorom, vedeli sme, že zo zvyšných troch zápasov potrebujeme jediné víťazstvo. Keď sme o týždeň viedli po polčase nad Go Ahead Eagles 2:0, stále som si hovoril: sústreď sa na zápas! Keď sme však dali na 3:0, vedel som, že nám to už neunikne.

Ako ste si užili oslavy?

Bolo to neskutočné. Na štadióne som bol dve hodiny, na druhý deň sme išli na radnicu. Stáli sme na balkóne a pod nami bol dav, ktorý sa nedal spočítať. Prečítal som si, že tam bolo 200-tisíc ľudí. Stále to mám pred očami.

Dávid Hancko na archívnej snímke. Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Dávid Hancko Dávid Hancko na archívnej snímke.

V národnom tíme je viacero majstrov zo zahraničných líg. Čo to reprezentácii môže priniesť?

Pokoj a pohodu. V každej sezóne prídu ťažké momenty. Ak na jej konci zdvíhate nad hlavu trofej, znamená to, že ste ich prekonali. Verím, že dobré nastavenie si prenesieme aj do reprezentácie.

Ako vyzerá vaša budúcnosť?

O tomto mám zakázané rozprávať…(smiech) Sme v skupine Ligy majstrov. Vždy som o nej sníval a chcel ju hrať. Je pre mňa motiváciou, aby som na sebe pracoval.

Keby prišla nejaká šialená ponuka, ktorá by mala zmysel pre moju kariéru, taká, aká sa nedá odmietnuť, potom by sme si k tomu sadli s klubom. S najväčšou pravdepodobnosťou však vo Feyenoorde zostanem.

Tešíte sa na hymnu Ligy majstrov?

Majstrovstvá Európy, sveta či Liga majstrov sú pre chlapca z Kamenca pod Vtáčnikom neuveriteľnou métou. Sníval som o nej ako chlapec.

Vtedy som bojoval s rodičmi, aby som si v utorky a stredy mohol pozrieť zápasy, lebo výkop bol až o 20.45 večer. Keď si predstavím hymnu, mám veľkú radosť. Splnil som si sen.

Richard Hamšík, Marek Hamšík Čítajte viac Hamšík by hral v Slovane aj zadarmo, k dohode bol blízko. Vieme, čo bude legenda robiť

O trénera Feyenoordu Arneho Slota bol záujem v Premier League. Odmietol a predĺžil zmluvu. Je to impulz, aby mužstvo zostalo pokope?

Bol jednou z najdôležitejších častí úspechu. Nechcem sa mu vtierať, ale takého trénera som nezažil. Ako trénuje, pracuje s hráčmi, drží si odstup a zároveň je veľmi priateľský.

Kľúčom k úspechu bola taktika. Pred začiatkom sezóny sme nemali silnejší tím ako Ajax Amsterdam. Hovoril som si, či je normálne, čo sme predvádzali na ihrisku. Verím, že keď zostáva on, zostanú aj chalani.

Podľa štatistík ste stopérom do 25 rokov, ktorý sa najviac podobá bývalému kapitánovi Brazílie Thiago Silvovi. Potešilo vás to?

Je to skvelé. Štatistiky sú veľmi dôležité. Čerpajú z nich tréneri i skauti. Je to vďaka mojim spoluhráčom. Boli kompaktní a to mi pomohlo. Pozornosť je teraz na mne, ale keby tam bol niekto iný, tiež by to fungovalo.

Bol som zdravý, rástlo mi herné sebavedomie. Na druhej strane, je to pre mňa memento, lebo teraz budú takéto výkony a sezóny odo mňa očakávať stále. Musím sa na to pripraviť.

V reprezentácii hrávate na poste ľavého obrancu, nie ako stopér. Neprekáža vám to?

Som tu päť rokov a stále sa to rieši. (úsmev) Na poste ľavého stopéra sa cítim najlepšie. Hral by som tam najradšej, ale situácia je iná. Nehľadám v tom negatíva, skôr pozitíva. Napríklad, že môžem viac útočiť, centrovať, ísť do šestnástky. Chcem odohrať dva výborné duely a vyhrať.

Najhodnotnejšie futbalové kluby na svete + Slovan Fotogaléria - 43 fotiek Všetky fotky
Pozrite si rebríček 20 najhodnotnejších...

V nominácii je aj Marek Hamšík. Tušíte prečo?

Prišiel som dnes ráno. S nikým som sa o tom nerozprával. Ani tréner nám nepredostrel svoje plány. Viem toľko, čo vy. Je však skvelé mať pri sebe takú osobnosť. Mať na tréningu Hamšíka je pre mňa veľká vec. Neviem, čo to urobí s mladšími hráčmi.

Neprekáža vám, že ste sa hneď po klubovej sezóne presunuli do národného tímu?

Rozhodlo sa tak viacero reprezentácií. Manželka by bola radšej, keby som mal voľno… (smiech) Čakajú nás dva dôležité duely vonku. Ak chceme byť úspešní, musíme zostať v tempe a nemyslieť na dovolenku. Je to lepšie, ako si dať dva týždne pauzu. Budeme sa poctivo chystať na Island a Lichtenštajnsko.

Je cieľom získať šesť bodov?

Chceme nadviazať na výkon s Bosnou a Hercegovinou. Bola to veľká vzpruha pre nás, trénerov i verejnosť. Zároveň sa musíme snažiť, aby sme takto hrali každý zápas, nie jeden z piatich.

Top jedenástka histórie slovenskej ligy Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Brankár: Ladislav Molnár (na snímke z roku 1994...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Feyenoord Rotterdam #Dávid Hancko