Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Doma nám experti naložili, pochvala prišla z Anglicka a Čiech. Pred MS je u nás klub nad reprezentáciou

Svätil účel prostriedky? Obetovali ste herný prejav kvôli istote postupu na majstrovstvá sveta?

Áno, nemali sme na výber. Museli sme nájsť varianty na to, aby sme splnili cieľ, ktorý sme si stanovili. Urobili sme maximum aj po debate s hráčmi pre postup na majstrovstvá sveta. Na druhej strane sa pýtam – kde je napísané, že sme favoriti na postup? Nikto mi nedal odpoveď.

Treba sa pozrieť na výsledky, koľkokrát sme boli na majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie. Teraz ideme opäť po dvoch dekádach. To hovorí za všetko. Lenže na Slovensku sa vo veľkom rozoberala päťka z Francúzmi. Pritom sme s nimi predtým dokázali remizovať.

Prišla však premiéra na veľkom štadióne doma a ozval sa stres. Najdôležitejší faktor však bol, že väčšina kádra hrávala juniorské súťaže, nie seniorské. A nepočítajme naskakovanie na osem minút za pravidelné štarty v prvej či druhej lige.

Ale aj napriek slabšej forme ste pred turnajom deklarovali postupový cieľ…

Nebál som sa toho, chlapcom som veril. V žiadnej reprezentačnej kategórii nepatríme medzi elitu, ale doma velí pobiť sa o postup aj akási povinnosť. Nie je to ospravedlnenie nášho herného prejavu, ale vysvetlenie reálnej situácie.

Prekážalo mi, že aj keď sa nám podarilo splniť úlohu, rozoberal sa spôsob a nie výsledok. Niekedy sa zasa rozoberá, prečo nie sú výsledky a na čo nám je pekný herný prejav…

Doma nám naložili, ale pochvala nakoniec prišla – avšak len z Čiech či Anglicka, odkiaľ mi k úspechu gratulovali tréneri či skauti.

Leo Sauer Čítajte viac Zo Slovana sme odišli, lebo mladí nedostávajú šancu. Žilina musí rešpektovať, že idem za životnou výzvou

A teraz je už situácia s hráčskym vyťažením a formou lepšia?

Keby som povedal, že som z toho šťastný, tak by som klamal. Najradšej by som bol, aby mužský futbal hrali pravidelne všetci v základných zostavách. Posledné zápasy ukázali, že sme na tom lepšie.

Máme inú tvár. Boli sme dominantní a nielen v defenzíve. Dokázali sme diktovať tempo hry. Som presvedčený o tom, že herný prejav bude na MS lepší. Musí byť.

Chýbajú opory národného tímu Artur Gajdoš a Dominik Hollý z Trenčína a tiež Adam Gríger z Cagliari. Je šanca, že pôjdu na majstrovstvá sveta?

Áno.

Aký je momentálne status? Prečo ich mužstvá nechcú uvoľniť?

Sú to dôležití hráči svojich tímov, čo ma nesmierne teší. Na druhej strane nechcú svoje kluby nechať v štichu. Trenčania sa chcú vyhnúť baráži a Gajdoš a Hollý sú oporami. Rozprávali sme sa spoločne s generálnym manažérom AS Trenčín Richardom Rybníčkom.

Bola to plodná debata, ale vznikla z toho zbytočná mediálna bublina. Dohodli sme sa, že si v utorok zavoláme a dohodneme sa, ako to s nimi bude, lebo v stredu oznámime konečnú nomináciu a do štvrtka musí byť oficiálne vyplnená pre potreby šampionátu.

Čo sa týka Grígera, stále to riešime. Je to 50 na 50. Závisí to od zdravotného stavu hráčov A-tímu Cagliari, ktorý môže bojovať o postup do Serie A. Ak budú mať zranených hráčov, tak Adama budú chcieť mať k dispozícii. Ďalej rokujeme.

16. DAC - Slovan Čítajte viac Weiss: Moje gesto? Urobil to aj Messi, no otec zúril. Kamaráti z Dunajskej nás zahádzali delobuchmi

Rozseknú tieto problémy kluby?

Áno, v tejto situácii majú navrch. Budeme musieť rešpektovať ich rozhodnutie.

Je mladý hráč v tejto situácii uprostred dvoch mlynských kameňov?

Dá sa to tak nazvať. Na jednej strane MS v Argentíne, na druhej pomoc klubu, ktorý sa o neho stará a možno ho aj vychoval. Úprimne to chlapcom nezávidím. V tejto situácii je reprezentácia iba bonus. Odmena za to, ako makáte v klube.

Preto musí v tejto situácii, kedy sa nejedná o oficiálny asociačný termín, ustúpiť vôli klubov. Stále verím, že nájdeme cestu, aby boli spokojné aj kluby aj národný tím. Ak by to nevyšlo, bude mi tých hráčov ľúto.

Všetci si ten postup vybojovali na ihrisku a posunuli nás do Argentíny. Trenčania boli oporami tímu, Gríger strelil ten postupový gól.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Albert Rusnák ml.