Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Doma nám experti naložili, pochvala prišla z Anglicka a Čiech. Pred MS je u nás klub nad reprezentáciou

Ako hráč raketovo vyletel. Zahral si s Košicami Ligu majstrov, ale jeho sľubne rozbehnutá kariéra sa vinou vážnej autonehody skončila predčasne. Albert Rusnák st. (49) začal s trénovaním v 26 rokoch. O pár dní ho čaká vrchol kariéry.

08.05.2023 10:09
SR Futbal ME19 A Skupina Foto: ,
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 19 rokov Albert Rusnák sa teší na lavičke z gólu v nadstavenom čase.
debata

So slovenskou reprezentáciou do 20 rokov odcestuje na majstrovstvá sveta. Jeho zverenci sa v B-skupine stretnú postupne s Fidži (20. mája o 23.00), Ekvádorom (23. mája o 23.00) a USA (26. mája o 20.00, prenosy vysiela RTVS).

„Chceme hrať lepší futbal ako na domácich ME a postúpiť zo skupiny,“ vraví člen futbalového klanu Rusnákovcov.

Je ťažšie byť hráčom alebo trénerom?

Uf, zaskočili ste ma… Nad tým som nikdy nepremýšľal, dobrá otázka. Na rýchlo by som povedal, že asi trénerom.

Kvôli sociálnym sieťam?

Aj, ale je iná doba. Teraz si každý môže povedať a napísať, čo chce. Zaútočí na vás na sociálnych sieťach. Ľudia nie vždy majú úplné alebo správne informácie. Navyše, niekedy ich ani nevyhľadávajú. Skôr také, ktoré mu pasujú do koncepcie, ako keď ja vyberám hráčov.

Čo vám dnes chýba?

Rešpekt a úcta. Keď som hrával v Košiciach, chodili za nami novinári. Museli počkať po tréningu hodinu či dve a potom sa z očí do očí s vami porozprávali. Dnes vám zavolajú, pošlú otázky mailom, nezdvihnú ani zadok. Dnešná doba je taká uponáhľaná.

K blížiacim sa majstrovstvám sveta do 20 rokov sme sa v relácii TV Pravda – Fair Play rozprávali s expertom Vladimírom Goffom

Video

Ako tréner môžete do zápasu vstúpiť nepriamo, ako hráč to môžete zobrať na seba. Čo je viac zväzujúce?

Trénovať a najmä reprezentáciu. V klube máte viac času, dlhodobo pracujete na istých veciach. V národnom tíme je to nárazové – musíte rýchlo reagovať a skôr veci manažovať.

Chlapcom aj hovorím, že o všetkom rozhodujú oni. My im iba dávame návod, ale rozhodnutie v tej sekunde – či vystrelíš, prihráš alebo spravíš vkĺzačku – je na nich.

Je to s mladými hráčmi náročnejšie v tom, že sa síce rýchlo učia, ale často opakujú tie isté chyby?

To je ako s deťmi. V nedeľu som privítal hráčov na mítingu. S niektorými som začínal pred viac ako tromi rokmi. Ani by mi vo sne nenapadlo, kam to dotiahnu, a že pôjdeme spoločne na majstrovstvá sveta.

Vtedy boli iba deťmi – zahrali sa, tľapli si a bolo z nich cítiť takú hravosť. Dnes sú to už mladí muži. Dospeláci, s ktorými sa viete porozprávať aj o náročnejších témach. Samozrejme, povyrástli aj výkonnostne, silovo, technicky.

Hokejisti po neúspešných MS 2011 povedali, že neustáli tlak domáceho prostredia. Bol enormný aj na vlaňajších majstrovstvách Európy do 19 rokov, kde ste si v baráži vybojovali miestenku na tohtoročné MS dvadsaťročných?

Neuveriteľný, až ma to samého prekvapilo. Mrzelo ma, že veľa ľudí okolo futbalu si na chlapcoch urobilo PR.

Ako to myslíte?

Nemali o mužstve dostatok informácií, nesledovali, čo sa deje, netušili, kde sa chlapci výkonnostne nachádzali. Pred ME sme mali úspešný turnaj, kde sme doma zdolali Portugalsko a Holandsko. Lenže na domácom šampionáte klesla výkonnosť chlapcov o desiatky percent nižšie.

Keď sme prišli na kemp, nevideli sme to mužstvo, ktoré pred pol rokom. Žiaľ, v reprezentácii za dva týždne nedobehnete kondičné resty či nedostatok hernej praxe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Albert Rusnák ml.