Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Keby som mal anglický či srbský pas, mal by som väčšiu šancu viesť dobré mužstvo. Keď Slováci prekročia hranice, nepoznajú nás

Čo je súčasťou stáží?

Pre mňa je to možnosť otvorene rozoberať tréningový proces a byť týždeň jeho súčasťou. Toto som naposledy zažil v škótskom Ross County. Vedie ho tréner Malky Mackay, kedysi bol technický riaditeľ škótskeho futbalového zväzu.

Bol ku mne veľmi otvorený, povedal mi všetko, na čo som sa pýtal. Bol som s tímom na sústredení v Španielsku, absolvoval som s ním prípravné zápasy. Taká stáž má pre mňa význam.

Vyjadrili ste sa, že nechcete pracovať v slovenskom futbale. Prečo?

Netvrdím, že sa nikdy doň nevrátim, ale momentálne to nie je to, čo chcem. Prednosť som dal práci v zahraničí. Poznám skoro všetkých ľudí, ktorí slovenský futbal riadia a ovplyvňujú.

Na Slovensku nefungujú futbalové veci, ako by mali. Odrádza ma najmä fakt, že pozícia trénera nemá váhu a tým ani potrebné kompetencie.

Dušan Tittel Čítajte viac V Trnave oslavovali slovanistov a po debakli v derby tréner plakal

Teraz budete pôsobiť vo vzdialenom Kirgizsku. Čo vás motivovalo k tejto práci?

Kirgizsko je v rebríčku FIFA nižšie ako Slovensko, ale má podobné ambície – chce sa posunúť na vyššiu úroveň. Národný tím sa prebojoval na finálový turnaj majstrovstiev Ázie, ktorý sa uskutoční na začiatku budúceho roka v Katare. To je lákavá šanca zúčastniť sa s mužstvom na veľkom podujatí.

Slovenskú reprezentáciu čakajú kľúčové zápasy v kvalifikácii na ME 2024. Zvládne ju?

Verím tomu. Podľa mňa máme vyrovnanú skupinu. Môj optimizmus vychádza aj z toho, že v nedávnom zápase s Bosnou a Hercegovinou sme odohrali kvalitný zápas. Aspoň v prvom polčase určite. Toto je cesta, hoci nebude jednoduché taký výkon pravidelne opakovať.

Čo bude rozhodujúce? Ktorý zápas bude kľúčový?

Ťažko povedať, asi každý. Ale podľa mňa kľúčovú úlohu v skupine zohrá Luxembursko, dôležité bude, komu zoberie body. Nemá primárny cieľ postúpiť, jeho cieľ je výkonnostný rast a má aj potrebnú kvalitu.

Rok neprehralo vonku zápas. To, že nás potrápilo, nie je pre mňa až také prekvapenie. Naši hráči sa musia vyrovnať súperovi pohybovo a súbojovo, v opačnom prípade môžu mať problém.

Zostali ste fanúšik mužstva?

Stopercentný, nikdy som mu neželal nič zlé. Držím mu stále palce, poznám viacerých členov realizačného tímu, hráčov, s mnohými som zostal v kontakte, doteraz posielam kapitánovi esemesku pred zápasom, v ktorej prajem mužstvu úspech.

Stále ide o slovenský futbal. Z tohto pohľadu je pre mňa nepodstatné, kto sedí na lavičke ako tréner. Moje ego je bezvýznamné.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Tarkovič