Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Keby som mal anglický či srbský pas, mal by som väčšiu šancu viesť dobré mužstvo. Keď Slováci prekročia hranice, nepoznajú nás

Kde robí slovenský futbal chybu?

Najdôležitejšou úlohou mládežníckeho trénera v klube je každodenný rozvoj hráča, a nie víťazstvo v sobotňajšom zápase. Často ide len o výsledky. Nezameriavame sa na rast hráčov. V reprezentácii strávia za celý rok asi 50 dní. Gro tréningovej prípravy a rozvoja spočíva v klube.

Systémové riešenie je v komplexnom prístupe k talentovanému futbalistovi, v úzkej spolupráci reprezentačného a klubového trénera a športového riaditeľa mládeže. Spoločne rozvíjajú jeho potenciál. Inak klameme sami seba i futbalový národ.

V čom?

Presviedčame sa, že máme dosť mladých, kvalitných futbalistov. Príliš im uľahčujeme cestu. Nominujeme do národného tímu aj tých, ktorí nie sú ešte na to pripravení. V reprezentácii by mal byť hráč, ktorý pôsobí v dobrom klube a pravidelne v ňom aj hráva. Potom jej môže pomôcť. Nemôže to fungovať naopak.

V skutočnosti máme veľmi úzky okruh hráčov, ktorí majú potrebnú kvalitu, čo ukázala aj posledná nominácia trénera Calzonu.

Aký vplyv na fungovanie tímu má fakt, že z neho odišli viaceré opory?

V posledných rokoch strácal prirodzených vodcov – lúčil sa Jakubko, Šesták, Ďurica, Škrtel, Hamšík… Reprezentácia musí nájsť nových. Škriniar urobil v tomto veľký pokrok.

Pozícia v klube je však rozdielna od tej v reprezentácii. Nie je s hráčmi v každodennom kontakte. Kapitán je zástupca hráčov, ale musí byť aj autoritou medzi nimi. To čo povie, platí, ostatní by to mali akceptovať.

Zúčastnili ste sa na dvoch posledných finálových turnajoch ME, v druhom prípade ste doviedli na šampionát Slovensko ako hlavný tréner. Ale napokon vás odvolali po prehre s Kazachstanom v Lige národov…

Podrobne som si vyhodnocoval moje pôsobenie v reprezentácii. V Lige národov sme odohrali doteraz 16 zápasov. Mužstvo v nej viedol ešte Kozák, po ňom Hapal, potom ja, Slovák a nakoniec Calzona. Piati rôzni tréneri, ale naše výsledky v tejto súťaži sú katastrofálne. Nemyslím si, že jediný faktor, ktorý za to môže, je vždy tréner.

Štefan Tarkovič. Foto: SITA, Peter Maďar
Štefan Tarkovič Štefan Tarkovič.

Ako kouč reprezentácie by ste robili teraz niečo inak?

Nemám príliš rád túto otázku. Práci v reprezentácii som venoval polročnú analýzu. Problém je, čo by som robil inak pred zápasom a čo po zápase. Pred ním vychádza tréner z predpokladov, vstupov, o ktorých nezainteresovaní ľudia nevedia.

Po zápase mu je jasné, že by napríklad inak striedal, lebo to neprinieslo efekt. Na Eure pred necelými dvoma rokmi sme prehrali so Španielskom 0:5 a dnes viem, že by som nepostavil tretí raz v turnaji tých istých hráčov.

V základnej zostave ste v porovnaní so zápasom so Švédskom urobili len dve zmeny…

Toto moje rozhodnutie sa v konečnom dôsledku prejavilo ako problém, mal som to riešiť lepšie. Ale postavte iných, keď výkony v prvých dvoch stretnutiach zodpovedali našim možnostiam. Po zápase by som zmenil všetko, čo neprinieslo na ihrisku želaný efekt.

Cítili ste krivdu, keď vás vedenie zväzu odvolalo z funkcie?

Keď sa to stalo, niesol som to ťažko. A dlho som sa s tým vyrovnával. To je asi normálne, nikoho by taká situácia netešila. Ale necítil som to ako nespravodlivosť. Keď robíte takýto džob, musíte byť pripravený aj na to, že sa môže niečo podobné stať.

Povedal som si: realita. X-krát som si vyhodnocoval, čo som mohol urobiť inak a lepšie. Nebol som sklamaný z toho, že k tomu došlo, ale z toho, ako k tomu došlo. Mali sme nejakú dohodu a po druhom zápase v Lige národov padla.

V reprezentácii ste skončili pred takmer rokom. Čomu ste sa potom venovali?

V prvom rade som si potreboval oddýchnuť, pomohlo mi, že som začal hrať golf. Je to šport ideálny na relax. Venoval som sa viac rodine. Podporoval som dcéru basketbalistku, ktorá debutovala v reprezentačnom drese a má šancu ísť na ME. Zdokonaľoval som sa v angličtine.

Už viac ako dva roky pracujem ako pozorovateľ UEFA. Chodím na zápasy Európskej a Konferenčnej ligy ako "match observer”, z každého robím pre technickú komisiu UEFA analýzu, z nich na záver súťaže pripravia celkovú hodnotiacu správu. Táto práca ma napĺňa. A absolvoval som aj rôzne zahraničné stáže.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Tarkovič