Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Keby som mal anglický či srbský pas, mal by som väčšiu šancu viesť dobré mužstvo. Keď Slováci prekročia hranice, nepoznajú nás

Ako znela odpoveď?

Skoro vždy rovnako – v reprezentácii je rozhodujúca atmosféra a férový prístup. O to sa musí tréner usilovať. Buduje si s hráčmi vzťahy, chce, aby boli korektné a vzájomne sa rešpektovali. Keď hráč akceptuje spoluhráčov, trénerov, vedenie tímu, ak sa v reprezentácii cíti príjemne a rád sa tam vracia, vzniká priestor, aby bol na ihrisku pripravený podať maximálny výkon a ukázať svoju kvalitu.

Chorváti pred zápasom s nami mali večeru, prišli manželky, posedeli si, aj si zapálili cigaretku… Tréner im dal voľnosť, ktorú my Slováci často vnímame negatívne. Zaujímal ho najmä výkon, podľa toho hodnotil hráčov.

Tréner Štefan Tarkovič. Foto: SITA/AP, Francisco Macia
Štefan Tarkovič Tréner Štefan Tarkovič.

Naši tréneri najmä v minulosti často bazírovali na životospráve, disciplíne…

Bola iná doba. Vždy je to o tom, či hráči vedia dôveru vrátiť. Ďurica, Škrtel, Weiss, Šesták, Hubočan, Nemec, Pekarík, Mak, Jakubko to vedeli.

Aj v čase, keď som pracoval v tíme, sa v ňom všeličo udialo. Ale prišiel zápas, zábava sa skončila a hráči zabrali. Takúto zodpovednosť voči mužstvu musia postupne prebrať aj lídri súčasnej reprezentácie.

Akú má tréner reprezentácie šancu ovplyvňovať výkonnosť hráčov i celého mužstva?

Musí zvoliť stratégiu na zápas, ktorá bude účinná a úspešná. Vychádza vždy z možností, ktoré má. Dlhodobo sa bavíme, že potrebujeme na hrote úderného gólového útočníka. Ak vypadol Adam Nemec, bol problém.

Nemali sme strelca za Jána Kozáka ani za Pavla Hapala a ani za mňa. Tréner reprezentácie musí prispôsobiť situáciu realite, zvoliť spôsob hry, na ktorý má hráčov. Od čias Vitteka či Nemca nám chýba klasický útočník.

Tento fakt je však známy dlhý čas. Prečo ho stále nemáme?

Prednášal u nás riaditeľ vzdelávania trénerov belgickej asociácie Kris Van Der Haegen. Bavil som sa s ním o belgickej ceste, ako sa posunuli v rebríčku z piatej desiatky na jeho čelo. Belgičania sú známi špecializovaným tréningom podľa hráčskych funkcií.

Opisoval otvorene, čo všetko robili. Spýtal som sa, či nemá problém, že mi prezrádza ich know how. Nie, lebo nám táto cesta trvala trinásť rokov, odvetil. Môžete sa poučiť z našich chýb a ak budete robiť všetko perfektne, tvrdo makať, bude vám to trvať dlhý čas.

Tvrdil, že ich prvé miesto v rebríčku je anomália. Na čele majú byť v Európe Španieli, Francúzi, Nemci, Taliani, nie malé Belgicko.

SR Bratislava Šport Futbal FL 22. kolo Slovan Trnava BAX Čítajte viac Ligisti končia s dvojizbovým bytom a bez hypotéky. Viac nemajú, výnimkou sú Slovan, Trnava a Dunajská

Čo to znamená pre nás?

Že sme zaspali dobu. My nemáme nielen útočníka, ale chýba nám aj konkurencia na krajoch obrany i stredu poľa. Nemáme ich ani v tíme do 21 či 19 rokov. Vieme o tom dlhodobo, ale systémovo to neriešime. Nebavme sa teraz o áčku. Bavme sa o hráčoch, ktorí majú dnes 15–17 rokov a usilujme sa, aby sme o šesť-sedem rokov mali dobré mužstvo.

Vo Vittekovom období a pred ním sme mali na poste útočníkov potrebnú konkurenciu – Majoroša, Németha, Mintála, Šestáka. Bolo z čoho vyberať.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Tarkovič