Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na MS do 20 rokov po dvoch desaťročiach: Súperi mladých Slovákov sú známi

Slovenská futbalová reprezentácia do 20 rokov sa na blížiacich sa MS v Argentíne stretne s USA, Ekvádorom a Fidži. Rozhodol o tom piatkový žreb v sídle Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v Zürichu. Šampionát sa uskutoční od 20. mája do 11. júna.

21.04.2023 16:36 , aktualizované: 16:52
SR Futbal ME19 A Skupina Foto: ,
Slovenskí mladíci si postup na MS vybojovali na vlaňajších ME do 19 rokov, keď v barážovom súboji zdolali Rakúsko.
debata

Doteraz poslednú a jedinú účasť má Slovensko na MS tejto vekovej kategórie na konte z roku 2003, keď sa šampionát konal v Spojených arabských emirátoch.

Pôvodne sa mal turnaj konať v Indonézii, ktorej Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) odobrala organizátorstvo po protestoch proti účasti izraelskej reprezentácie.

Proti účasti Izraelčanov demonštrovali minulý mesiac v Jakarte konzervatívne moslimské skupiny. Nesúhlas vyjadril aj Wayan Koster, guvernér ostrova Bali.

SR futbal Čítajte viac Zažil Vitteka aj pád do druhej ligy. Exfutbalista Slovana ochrnul, skončil na vozíčku

Izrael si vybojoval svoju premiérovú účasť na podujatí vlani, keď postúpil na ME do 19 rokov do finále. Na štadióne Antona Malatinského v Trnave vtedy podľahol Anglicku 1:3 po predĺžení.

Slovensko obsadilo na domácich ME do 19 rokov piate miesto, do Argentíny ho posunulo víťazstvo 1:0 nad Rakúskom. Na MS do 20 rokov ho čaká druhá účasť.

V roku 2003 v Spojených arabských emirátoch postúpili mladí Slováci zo skupiny do osemfinále, kde bol nad ich sily neskorší šampión z Brazílie. Úradujúcimi majstrami sveta v tejto vekovej kategórii sú Ukrajinci, ktorí sa však na tohtoročný šampionát neprebojovali a titul neobhája.

Ronaldo Čítajte viac Hviezdny Ronaldo lieta v problémoch. Fanúšikovia žiadajú jeho deportáciu z Arábie

Pred žrebom figurovalo Slovensko vo štvrtom koši spoločne s Guatemalou, Dominikánskou republikou, Gambiou, Izraelom a Tuniskom.

Týchto súperov a tiež žiadneho zástupcu z Európy nemohli zverenci Alberta Rusnáka dostať za súperov. Žreb rozdelil 24 tímov do šiestich skupín po štyroch. Do osemfinále postúpia prví dvaja z každej skupiny plus štyria najlepší z tretích miest.

Slováci nastúpia na prvý zápas 20. mája proti Fidži, 23. mája bude ich súperom Ekvádor a 26. mája uzavrú účinkovanie v C-skupine proti USA.

Žreb MS 20:
A-skupina: Argentína, Uzbekistan, Guatemala, Nový Zéland
B-skupina: USA, Ekvádor, Fidži, SLOVENSKO
C-skupina: Senegal, Japonsko, Izrael, Kolumbia
D-skupina: Taliansko, Brazília, Nigéria, Dominikánska republika
E-skupina: Uruguaj, Irak, Anglicko, Tunisko
F-skupina: Francúzsko, Kórejská republika, Gambia, Honduras

Platy trénerov slovenskej futbalovej reprezentácie Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Slovenský tréner storočia Jozef Vengloš viedol...
debata chyba
Viac na túto tému: #MS vo futbale do 20 rokov #Argentína 2023