Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prečo bolo na Tehelnom poli toľko fanúšikov Bosny? Zväz vysvetlil, ako obišli zákaz UEFA

Nápadne to pripomínalo súboj s Bosnou a Hercegovinou spred desiatich rokov. Asi sedemtisíc balkánskych fanúšikov si vtedy podmanilo tribúny Štadióna pod Dubňom v Žiline.

28.03.2023 11:03
slovensko, bosna, Foto: ,
Fanúšikovia Bosny mali na Tehelnom poli značnú prevahu na tribúnach.
debata (2)

Niečo podobné, hoci v menšom meradle, sa im podarilo v nedeľu na Tehelnom poli.

Súboj medzi Slovenskom a Bosnou (2:0) sledovali cez šesťtisíc divákov. Minimálne polovica drukovala hosťom. A to aj napriek zákazu UEFA.

V septembri 2022 sa fanúšikovia Bosny dopustili výtržností v súboji Ligy národov na pôde Rumunska.

Balkánci si tak mali odpykať trest od UEFA. Na Národný futbalový štadión sa nemal dostať nikto so šálom, vlajkou či iným suvenírom vo farbách Bosny a Hercegoviny. Nestalo sa.

Francesco Calzona Čítajte viac Dedo, čo teraz? Ako spravili Slováci obrat o 180 stupňov. Alebo ich naučil Calzona hrať futbal za tri dni?

Slovenský futbalový zväz poskytol stanovisko k celej situácii. Uvádzame ho v plnom znení.

„Futbalová federácia Bosny a Hercegoviny dostala od UEFA trest za výtržnosti jej fanúšikov počas zápasu Ligy národov Rumunsko – Bosna a Hercegovina (26. 9. 2022) s tým, že nebude možné predávať vstupenky pre jej fanúšikov na najbližší vonkajší zápas, ktorým bol práve duel Slovensko – Bosna a Hercegovina (26. 3. 2023).

Z tohto dôvodu bol uzatvorený sektor pre hostí a nastavená bola aj geoblokácia. SFZ všetkým fanúšikom (občanom) Bosny a Hercegoviny odporúčal, aby si vstupenky na tento zápas nekupovali, ani prostredníctvom iných sprostredkovateľov, nakoľko majú trest od UEFA. SFZ v tomto smere spolupracoval nielen s UEFA, ale aj s federáciou Bosny a Hercegoviny.

Vstupenky sa predávali na meno a priezvisko a pri vstupe na štadión sa lístok kontroloval spolu s občianskym preukazom alebo pasom.

SFZ však nemá možnosť zakázať občanom iných štátov, aby si zakúpili lístky na zápasy našej reprezentácie, pretože by to mohlo byť označené ako diskriminácia. Na štadióne sa tak nachádzali síce fanúšikovia hostí, ale boli to občania Rakúska, Nemecka, Česka či Švajčiarska.

Výnimkou bolo 250 vstupeniek na hlavnej tribúne A, ktoré pre futbalovú federáciu Bosny a Hercegoviny schválila UEFA.

Boli to vstupenky VIP a ‚complimentary’ prvá kategória. SFZ počas zápasu nezaznamenal žiadne vážne incidenty a tie menšie sa vyriešili individuálne a nekonfliktnou cestou.”

Média i experti. Ohlasy na zápas Slovensko - Bosna Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Sportsport.ba (Bosna): Prvý polčas sme na...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Slovenský futbalový zväz