Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jedna výhra nič nemení, stále sa musíme učiť. Som tu pre chalanov, nie na to, aby som reagoval na kritiku

Šiesty zápas pod jeho vedením. Najlepší výkon. Prvé víťazstvo. A bezradná Bosna a Hercegovina. Zverenci Francesca Calzonu si napravili reputáciu po remíze 0:0 s Luxemburskom.

26.03.2023 23:49
SR Futbal ME kval. J Bosna BAX Foto: ,
Tréner Slovákov Francesco Calzona počas zápasu s Bosnou.
debata

Slovenskí futbalisti v nedeľu zvládli po výbornom výkone druhý kvalifikačný duel o postup na ME 2024 v Nemecku.

V Bratislave zdolali balkánskeho súpera 2:0. V kvalifikačnej J-skupine sú na priebežnej druhej priečke za šesťbodovým Portugalskom.

"Veľmi ma teší výkon a aj vývoj celého stretnutia. Som rád za všetkých chalanov. Som šťastný a spokojný. Mám radosť z víťazstva. Jedno však nič nezmení, stále budem tvrdiť, že musíme zlepšiť nejaké veci a na to treba čas. Svoje vnímanie futbalu nezmením,“ hodnotil duel na pozápasovej konferencii.

Lukáš Haraslín Čítajte viac Slováci zvládli reparát, Calzona sa dočkal prvého triumfu. Mak: Dôležité tri body

Po zápase s Luxemburskom si spoločne s hráčmi sadli k videu a zanalyzovali nevydarený výkon. Snažili sa zlepšiť a vyriešiť viaceré konkrétne situácie futbalovejšie.

"Pracovali sme v tréningu veľmi dobre na napádaní, odrazených loptách. Navyše, darilo sa nám zmenšovať ihrisko, stláčali sme priestory,“ pokračoval Calzona.

Oba slovenské góly dali krídelníci – Róbert Mak a Lukáš Haraslín. Ako sa trénerovi pozdávali ich výkony?

Robo tu bol pod mojím vedením prvýkrát a zhostil sa toho veľmi dobre. Bol pripravený. Všetci hráči podriadili svoju kvalitu mužstvu vrátane Maka či Lukáša. Robo je inteligentný hráč.

Jeho gól mužstvu veľmi pomohol. Haraslín hrá v klube veľmi dobre, hoci v inom systéme. Aj on potrebujeme s ostatnými ešte čas, aby si zvykli na náš systém,“ pochválil krídelníkov Calzona.

Rade Krunič Čítajte viac Piskot z Trnavy? Fanúšikovia v Bratislave aplaudovali. Takto si Slováci vybojovali dôležitý triumf

Azda najlepší výkon v reprezentácii predviedol Denis Vavro. Oproti Luxembursku spravil Calzona dve zmeny, Vavro nahradil Ľubomíra Šatku, Mak zasa Tomáša Suslova. Taliansky kouč bol s výkonom stopéra Kodane i prístupom v zápase či na tréningu veľmi spokojný.

"Prišiel a rýchlo sa učil, na tréningu pracoval tvrdo a preto na neho padla voľba. Ďalšia vec je, že si to Denis zaslúžil. Ľubo Šatka v klube nie je taký vyťažený, ako by si aj sám predstavoval a porcia dvoch zápasoch za štyri dni by bola príliš veľká,“ reagoval Calzona.

Už počas prvého polčasu mal obranca Feyenoordu Rotterdam Dávid Hancko zažívacie problémy. Z ihriska však vôbec nechcel zísť.

"Dávid mal problémy so žalúdkom. Pýtal som sa ho, či chce ísť dole. Povedal, že nie. Dôležitý signál, že k tomu takto Hancko pristúpil. Je veľký profesionál a prínos pre náš tím,“ doplnil Calzona.

Cristiano Ronaldo Čítajte viac Debakle v slovenskej skupine. Ronaldo a spol. vyškolili Luxembursko, Island strelil sedem gólov

Po jeho pozitívnych slovách po remíze s Luxemburskom 0:0 musel čeliť obrovskému tlaku. Z miery ho však nevyviedol.

"Som v pohode. Kto robí túto prácu, musí to zvládnuť. Som tu na to, aby som pracoval pre chalanov a neodvrával na negatívne ohlasy.

Musím počítať s tým, že ak to nepôjde, budem pod paľbou kritiky. Nikoho to neteší, ale snažil som sa zachovať si chladnú hlavu, lebo som stále tvrdil, že veci na tréningoch boli fajn. Teraz sme ich ukázali aj v zápase,“ pripustil Calzona.

FUTBAL: Slovensko - Bosna a Hercegovina Čítajte viac Dirigent Lobotka, nekompromisný Haraslín. Ohodnoťte výkony Slovákov

Aj debutant v národnom tíme Róbert Polievka si zaslúžil pozitívne hodnotenie. Dvakrát nastúpil v základnej zostave.

"Podriadil sa. Je mi jedno, či dá gól on, alebo niekto iný. Robil na ihrisku to, čo mal. Výborný futbalista, proti Luxembursku mal tri šance. Dnes ich bolo menej, ale to ma netrápi. Išiel na krv,“ usmieval sa Calzona.

Z aspektov, ktorými Slováci nepustili Bosnu do minima vyložených šancí, sa Calzonovi najviac pozdávalo napádanie.

SR Trnava šport futbal ME 2024 kval. J Luxembursko TTX Čítajte viac Chyba prekladateľa alebo žart? Škrtel s Muchom sa pustili do Calzonu, Talian reagoval jedinou vetou

"Pripravujeme hráčov na tréningoch na to, aby získavali lopty na polovici súpera. Veľakrát to vyjde, niekedy nie. Nech sa vyhrá alebo prehrá, nemôže to ovplyvniť moje vnímanie futbalu. Stále platí, to čo opakujem. Potrebujeme čas,“ vravel Calzona.

So štyrmi bodmi nepanuje v kabíne eufória, ale ani veľké sklamanie. Po dvoch domácich stretnutiach čaká národný tím júnový dvojzápas – 17. 6. na Islande a o tri dni neskôr v Lichtenštajnsku.

"Štyri body sme si zaslúžili. Nie sme veľmi spokojní, ale ani sklamaní. Cesta je dlhá, ostáva osem zápasov.

K obom stretnutiam sme pristúpili rovnako, ale výsledok bol teraz pozitívny. Čím dlhšie budeme spolu, tým skôr sa dopracujeme k spoločným cieľom,“ nádeja sa niekdajší asistent v Empoli či Neapole.

Zápas Slovensko - Bosna v obrazoch Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Základná jedenástka Slovenska pred zápasom s...

Ohodnoťte Slovákov po zápase s Bosnou

Hlasovalo 1941 ľudí.

Stanislav Lobotka

Stanislav Lobotka

Priemerný výsledok: 91,73 b.

Denis Vavro

Denis Vavro

Priemerný výsledok: 89,06 b.

Lukáš Haraslín

Lukáš Haraslín

Priemerný výsledok: 87,34 b.

Dávid Hancko, tablo

Dávid Hancko

Priemerný výsledok: 86,97 b.

Róbert Mak

Róbert Mak

Priemerný výsledok: 86,28 b.

Martin Dúbravka

Martin Dúbravka

Priemerný výsledok: 85,80 b.

Peter Pekarík

Peter Pekarík

Priemerný výsledok: 80,46 b.

nepoužívať Róbert Polievka

Róbert Polievka

Priemerný výsledok: 78,66 b.

Juraj Kucka

Juraj Kucka

Priemerný výsledok: 78,16 b.

Norbert Gyömbér

Norbert Gyömbér

Priemerný výsledok: 68,90 b.

Ondrej Duda

Ondrej Duda

Priemerný výsledok: 68,19 b.

László Bénes

László Bénes

Priemerný výsledok: 65,89 b.

Adam Zreľák

Adam Zreľák

Priemerný výsledok: 58,93 b.

Tomáš Suslov

Tomáš Suslov

Priemerný výsledok: 44,62 b.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Francesco Calzona