Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stáva sa, že vyhráme a už sme ako majstri sveta, vraví bosniansky novinár. Chorvátsko je vraj iný svet a do tímu by vzal Škriniara

Môžete nad nimi pokojne vyhrať vonku, ale aj doma prehrať. Sú to Balkánci so všetkým, čo k nim patrí. Futbalisti Bosny a Hercegoviny budú v nedeľu druhým súperom Slovenska v kvalifikácii o postup na Euro 2024 v Nemecku. Málokto ich má tak dobre naštudovaných ako Samir Mlačo, renomovaný novinár z bosnianskeho periodika SportSport.

25.03.2023 06:00
Edin Džeko Foto:
Edin Džeko, najväčšia hviezda Bosny a Hercegoviny.
debata

„Náš tréner jasne povedal, že cieľom z úvodných dvoch zápasov je šesť bodov – je pekné, keď je niekto optimista, ale treba to ukázať aj na ihrisku,“ vravel pred úvodnými duelmi v skupine J.

V roku 2013 Slovensko doma podľahlo v kvalifikácii Bosne 1:2. Ako sa odvtedy zmenil váš národný tím?

Dobre si na ten zápas pamätám, aj ja som bol v Žiline, boli to nezabudnuteľné tri dni. Pre Bosnu to bol, samozrejme, v každom smere špeciálny zápas. Všetci dodnes na ten duel spomíname s úsmevom. Otvoril nám dvere na MS v Brazílii, bol to historický úspech. Tím sa však výrazne zmenil, zostali len Edin Džeko a Miroslav Stevanovič. Zvezdan Misimovič je šéfom národného tímu, Elvir Rahimič zasa členom trénerského štábu. Všetko je iné (úsmev).

1. ohlasy Čítajte rozhovor Spokojnosť s 0:0? Bolo to hanebné, na mieste hráčov pár dní nejdem na ulicu. Calzonu vytiahli z klobúka

V žilinskom hľadisku sedela drvivá väčšina fanúšikov Bosny a Hercegoviny – bola z nich cítiť obrovská futbalová eufória. Platí to stále?

Vtedy si to u nás akosi sadlo. V krajine vládla veľká eufória, do reprezentácie chodili aj tí, ktorí to predtým nie vždy robili. Vo vzduchu bol cítiť blížiaci sa úspech. Spomínam si aj na ten dav, žiaľ, situácia je teraz iná.

Po Brazílii nenasledoval žiadny úspech, opadol aj záujem, na niektorých domácich zápasoch bývalo len niekoľko tisíc fanúšikov. Teraz sa to o niečo zlepšilo. Škoda, že fanúšikovia z Bosny nemôžu prísť v nedeľu do Bratislavy (dostali od UEFA trest, pozn. red.), aj keď som si istý, že niektorí si cestu na štadión nájdu.

Pred desiatimi rokmi prišla Bosna na Slovensko ako favorit. Opakuje sa dnes situácia?

Mali sme generáciu, ktorá jasne ukázala, že vie splniť fanúšikom aj najtajnejšie sny. Dnes je ťažké povedať, kto je favorit. Bosna má nového trénera a veľa bude závisieť od zápasu v Zenici s Islandom. Ak ho Bosna zdolá, v reprezentácii bude lepšia klíma. Ak prehrá alebo remizuje, vytvorí pred príchodom na Slovensko na seba tlak. Každý chce odštartovať kvalifikáciu so štyrmi alebo šiestimi bodmi.

Martin Dúbravka Čítajte viac Ak proti Luxembursku nie sme favorit, v akom predklone nastúpime proti Ronaldovi?

Bude pre Bosnu v Bratislave dobrá i remíza?

Veľké množstvo našich hráčov nie je vo forme, veľa závisí od 37-ročného Džeka a – navyše – Slovensko bude mať výhodu domáceho prostredia. Vidím to 50:50. Niektorí Bosniaci vám však akiste povedia, že bod by bol úspech, pretože so Slovenskom budeme neskôr hrať aj u nás.

Aké renomé má u vás slovenská reprezentácia?

Nenastúpi Milan Škriniar a to je pre Slovensko obrovská rana, uvedomujeme si to aj my. Je to veľká vec, aj keď, samozrejme, nikto by sa nemal radovať z cudzieho nešťastia. No je to šport. Myslím si, že Slovensko je napriek tejto strate veľmi nepríjemným tímom. Taká je však celá naša skupina.

Favoritom je určite Portugalsko, ale kto môže povedať, že na druhom mieste bude určite Bosna a Hercegovina, Island alebo Slovensko? Nikto. Náš tréner jasne povedal, že cieľom z úvodných dvoch zápasov je šesť bodov – je pekné, keď je niekto optimista, ale treba to ukázať aj na ihrisku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Edin Džeko