Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ronalda v tíme (ne)chcete. Bránil by som ho však radšej ako Haalanda

Proti Cristianovi Ronaldovi nastúpil počas kariéry trikrát. Z toho dva razy v slovenskom národnom drese. Marián Had (40) má s portugalským futbalom bohaté skúsenosti, napokon, rok hral aj za slávny Sporting Lisabon. Podľa neho je skupinový favorit kvalifikácie ME 2024 jasný.

11.10.2022 13:04
Cristiano Ronaldo Foto:
Portugalčan Cristiano Ronaldo.
debata

„Portugalci pôsobia v špičkových ligách, sú lídrami vo svojich tímoch. To však neznamená, že ich nepotrápime,“ vraví bývalý 14-násobný reprezentant, ktorý posledné roky velí obrane piatoligového Branču.

Portugalsko, Bosna a Hercegovina, Island, Luxembursko, Lichtenštajnsko. Malo Slovensko šťastie?

To je otázne. V skupine je jeden veľký favorit, u ostatných to môže byť o momentálnej športovej forme. Vyznie to síce ako klišé, ale každý vie behať i brániť. Keď Lichtenštajnci zabuchnú dvere, tiež bude problém sa cez nich dostať. Prepracovaná taktika už nie je výsadou najlepších, ale futbalovou povinnosťou. Zvládajú ju aj tzv. futbaloví trpaslíci, ak takto ešte niekoho môžeme nazývať.

Existuje pre Slovensko v súčasnej situácii hrateľná skupina?

Keďže na Euro postupuje až 24 mužstiev, hádam by to aj šlo. Slovensko kvalitu na to má, sú tam osobnosti ako Milan Škriniar či Stano Lobotka, takíto hráči dokážu potiahnuť tím. V posledných mesiacoch to nie vždy každému sadlo, ale nelámem nad reprezentáciou palicu. Život – a aj ten futbalový – je sínusoida, prežívame horšie obdobie, ale ja chlapcom do budúcnosti verím.

Je k ním verejnosť príliš kritická?

Podľa mňa áno. Veď každý chce odovzdať to najlepšie, čo v ňom je. Navyše, Slovensko je krajina, ktorá nemôže stále prinášať futbalové úspechy. Demografia nepustí. Mali sme fantastickú generáciu, táto sa zdá byť o niečo slabšia, prišiel k nej nový tréner a potrebuje čas, aby sa rozpozeral a sadlo si to. Toto nie je klubový futbal, nie je s mužstvom každý deň, o to je to ťažšie. Som však optimista, prídu aj lepšie dni, uvidíte.

Marián Had. Foto: TASR, Pavel Neubauer
Marián Had Marián Had.

Asi sa zhodneme, že Portugalsko je suverénne najväčším favoritom skupiny…

Bez debaty. Jeho hráči sú inde – mentalitou, ale aj pohybovými schopnosťami. Hrajú v špičkových ligách, sú lídrami vo svojich tímoch. Samozrejme, to neznamená, že ich nepotrápime. Aj my môžeme naskočiť na vlnu. Niečo podobné, ako sa stalo v kvalifikácii na svetový šampionát 2010. V domácom zápase s Poľskom mužstvo prehrávalo 0:1 a dvomi gólmi v závere duel obrátilo. Pre kabínu to bol ohromný impulz. Zrazu to šlo samé. Pokojne sa môže stať niečo podobné a hráčov, ktorých teraz fanúšik zatracuje, bude oslavovať.

Cristiano Ronaldo je evidentne na ústupe, čo je vzhľadom na jeho vek (37) prirodzené. Poznačí to aj samotnú reprezentáciu?

Pri ňom je jeden malý problém. Všetko sa musí točiť okolo neho, čo sa určite nie všetkým páči. Alebo si viete predstaviť, že by si loptu na biely bod postavil niekto iný? Ak máte v tíme takýto kaliber, musíte sa mu podriadiť. To nie je dobré. Navyše, Ronaldo už nie je hráčom, akým býval, no jeho ego je stále rovnako veľké. Minulosť je neodškriepiteľná a každý na ňu musí brať ohľad. Portugalskí hráči i celý realizačný tím s tým musia žiť. Ronaldo však môže byť aj jemnou brzdou – ostatní v skupine to môžu využiť.

Vy by ste v tíme takého hráča vari nechceli?

Aj áno, aj nie (úsmev). Nepáči sa mi, keď sa všetko vinie iba okolo jednej persóny, ale keď Ronaldo niečo povie, má to veľkú váhu. Takého futbalistu sa hádam ani nedá odmietnuť.

Proti Portugalsku ste v roku 2005 odohrali dva zápasy, v základnej zostave hrali Ronaldo i Luis Figo. Bolo to silnejšie Portugalsko ako dnes?

Čo sa týka zvučných mien a osobností, tak asi áno. Nielen Ronaldo a Figo, ale aj Maniche, Deco, hráči, ktorí pod Mourinhom ovládli Ligu majstrov. Portugalci sú akoby jedna sorta hráčov, všetci sú kvalitní a mimoriadne šikovní, je jedno, či hrajú v Manchestri United alebo v Sampdorii Janov, genetické predpoklady majú rovnaké.

Ohlasy na žreb kvalifikácie ME 2024 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Edin Džeko, kapitán Bosny a Hercegoviny (vpravo...

Aké bolo brániť ich?

Hádam to nevyznie namyslene, ale Figo predsa len už končil kariéru a rýchlostne na tom nebol najlepšie. Vynikal skôr technicky. Ronaldo bol v rozkvete, rýchlosť mal extrémnu, ale dalo sa s tým pracovať. Po pár minútach sa dá prísť na to, ako proti nemu hrať. Obranca si ho však musí nahnať do určitej časti ihriska. Je to však geniálny hráč.

Na Instagrame ste zverejnili fotografiu, na ktorej stojí pri autovom vhadzovaní desať centimetrov od vás. Spomínate si ešte na ten moment?

Veľmi dobre. Na zábere vidieť, ako za nami sedí legendárny Eusébio. Niečo mu hovoril, zdalo sa mi, že to bolo v zmysle, aby nebol pri mne tak blízko a nedostal zbytočnú žltú kartu. Zdalo sa mi, že Ronaldo je trošku frustrovaný, na hraciu plochu som prišiel ako striedajúci hráč a veľa akcií mu nedovolil. Asi mi prišiel vysvetliť, kto je na tejto strane ihriska pán.

Chcel vás znervózniť…

Presne tak. Ukázať, že má navrch. Pekná fotka, vážim si ju, veď tam je aj slávna Perla z Mozambiku.

Neskúšali ste si s Ronaldom vymeniť dres?

Veru áno, ale keďže som vtedy hral za Sporting, odkiaľ Ronaldo vzišiel, ten dres bol už dávno rezervovaný. Ale stretol som sa s ním v kabíne, nedal mi síce dres, ale doniesol zo šatne United Louisa Sahu. Pekné od neho. Ten dres mám dodnes, je súčasťou mojej malej zbierky. Mám v nej aj Francesca Tottiho s podpisom.

Sezónu 2007/2008 ste strávili v Lisabone – v tíme, ktorý pravidelne produkuje veľkých hráčov. Ako to tam robia?

Je tam veľa Brazílčanov, ktorí nemajú problém s jazykovou bariérou. V Portugalsku majú fantastické podmienky i skvelé tréningové metódy. Ale opakujem, veľa je aj o genetike – absolútnu rýchlosť i akceleráciu majú neuveriteľné. To všetko dokážu aj pri práci s loptou.

Radšej by ste bránili v najlepšej forme Ronalda alebo aktuálneho Haalanda?

(smiech) Radšej Ronalda. Erling je ako chameleón, v každej hernej situácii sa dokáže prispôsobiť a dať gól. Často z neuveriteľných pozícií. Ako stopér si poviete, že z tohto sa už nedá skórovať, ale Haaland zrazu vykopne nohu meter nad vašu hlavu a loptu pošle do siete. Ronaldo má svoje špritny po lajne, zasekávačky, na to sa dá pripraviť, ale na Haalanda nie. Vždy nájde svoju cestu. Neskutočný chlapík. V živote som takého hráča nevidel.

Erling Haaland. Foto: Profimedia
Haaland Erling Haaland.

Je to pre vás najlepší futbalista na svete?

Momentálne určite.

Prečo má Slovensko prémiových obrancov, ale útočníci nie sú?

Je to azda o ich fyzickom i mentálnom rozvoji. Často si kladiem otázku, či už je správny čas na prestup, či naši strelci neodchádzajú do zahraničia zbytočne skoro. Keď ešte nie sú pripravení. Či nie sú pripravení iba ich manažéri, ktorí chcú dobre zarobiť.

Je ťažšie vychovať dobrého útočníka alebo elitného obrancu?

Stopérovi stačí, ak má rýchlosť, predvídavosť, rozohrávku a čítanie hry. Nemusí tvoriť, je tam na deštrukciu. Útočník potrebuje kreativitu, filigrántstvo. Potrebuje obrancov oklamať. Dobrého zadáka z vás môžu vychovať, ale kvalitný útočník potrebuje veci, ktoré sa naučiť nedajú. Často si spomínam na Rolanda Števka z Ružomberka – ten chlapec mal v sebe šestnástkového zabijaka. Bol to akýsi slovenský Haaland, gól vedel dať zo všetkého, mal to v krvi. Špičkový útočník, žiaľ, situácia sa vyvinula inak.

Németh, Vittek či Šesták by sa dnes reprezentácii zišli…

O tom som presvedčený. Boli to nielen skvelí hráči, ale aj vynikajúci ľudia. Možno to chce v kabíne občas zvýšiť aj hlas a títo chlapci to vedeli, keď bolo treba.

Čo je nové v piatoligovom Branči?

U nás je veľká pohoda, v nedeľu sme remizovali 0:0 vo Veľkých Lovciach. Vezieme sa na šnúre bez prehry, škoda, že nám to troška pokazil Slovan (v 2. kole pohára prehral Branč 0:2, pozn.). To sme veru nečakali.

Pre obrancu to je skvelá vizitka…

To áno, ale často sa obzerám v kabíne po diazepame, občas ma z toho futbalu bolí hlava. Ale zvykám si. Aj po štyroch rokoch.

Jamie Vardy spravil rýchly skok z anglickej piatej ligy do Premier League a ihneď vhupol aj do reprezentácie. V piatej slovenskej lige ste nevideli reprezentačného adepta?

Ja to už nestíham a nikoho iného som tam za tie roky nevidel (smiech).

Marián Had v drese OFK Branč. Foto: OFK Branč
Marián Had Marián Had v drese OFK Branč.

Baví vás to ešte?

Niekedy viac, inokedy menej. Bol som naučený na niečo iné. Vytáča ma, že to nevieme hrať. Niektoré veci sa tu jednoducho nedajú. Ale dedinský futbal je oproti profesionálnemu aj v niečom krásny.

Pokračujte…

Prvé dve sezóny som si užíval voľnosť i bezstarostnosť, vždy bol dôvod na oslavu, či sa vyhralo alebo prehralo. Aj cigánska bola bez ohľadu na výsledok (smiech). A keby len cigánska. Na dedine to je fajn.

Čomu sa dnes venujete?

Nechodím do práce, zarobené peniaze som zainvestoval a snažím sa, aby robili za mňa. Rád by som však zapadol do kolektívu a mal nejaký režim. Verím, že niečo príde. Bol by som rád, keby sa to týkalo futbalu, ale nie v pozícii trénera. Na to nemám nervy.

Slovensko, futbal, Francesco Calzona Čítajte viac Môžu čeliť aj Ronaldovi. Slováci spoznali súperov v boji o ME

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #slovenskí futbalisti #Marián Had