Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kolaps po zmene strán. Mladí Slováci odvetu nezvládli, postupujú Ukrajinci

Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov sa neprebojovala na ME 2023. V utorňajšej odvete baráže v poľskom meste Bielsko-Biala prehrala s ukrajinskými rovesníkmi 0:3 a nezúročila náskok 3:2 z domáceho úvodného stretnutia.

27.09.2022 19:24 , aktualizované: 22:30
Tomáš Suslov Foto:
Tomáš Suslov počas odvetného barážového zápasu s Ukrajinou.
debata (26)

Hrdinom súpera bol autor hetriku Danylo Sikan.

Slováci nerozšírili svoje dve doterajšie účasti na európskom šampionáte tejto vekovej kategórie. V roku 2000 v domácom prostredí skončili na štvrtej priečke, pred piatimi rokmi v Poľsku obsadili piate miesto.

Budúcoročný turnaj so 16 účastníkmi sa uskutoční od 21. júna do 8. júla v Rumunsku a Gruzínsku.

Baráž ME 2023 futbalistov do 21 rokov – odveta:

Bielsko-Biala (Poľ.)
Ukrajina – SLOVENSKO 3:0 (0:0) – prvý zápas 2:3, Ukrajina postúpila na ME
Góly: 48., 54. a 66. Sikan. ŽK: Viunnyk, Syrota – Kaprálik, Pokorný, Suslov. Rozhodovali: Saggi – Isaksen, Jensen (všetci Nór.)
Ukrajina: Trubin – Syč, Talovierov, Syrota, Drambajev – Bondarenko (89. Očeretko), Mychailenko (46. Bražko) – Viunnyk (46. Nazarenko), Kryskiv (89. Želizko), Sudakov – Sikan (71. Vanat)
Slovensko: Belko – Ďatko, Mesík, Nemčík, Obert – Lavrinčík (62. Goljan), Pokorný – Kaprálik (70. Trusa), Kadák (63. Myslovič), Suslov – Strelec (81. Galčík)

Slováci hájili na neutrálnej pôde jednogólový náskok a nastúpili v rovnakej základnej zostave ako v Žiline, kde si ho v piatok vypracovali. V úvode sa oba tímy ťažko presadzovali do pozornej defenzívy súpera a prvú vyloženú šancu si vytvorili Ukrajinci až v 24. minúte.

Viunnyk so Sikanom sa predrali stredom a posunuli loptu Syčovi, slovenský brankár Belko včas vybehol a zneškodnil jeho zakončenie. Ďalšiu príležitosť mali Ukrajinci o päť minút neskôr po štandardke, aj tentoraz si Belko poradil so strelou zblízka.

Ukrajina, Slovensko Čítajte viac Zápas Ukrajina - Slovensko sme sledovali ONLINE

Na opačnom konci Suslov krížnou strelou z diaľky natiahol Trubina v ukrajinskej bránke. Kaprálik dostal center zľava, hlavičkou však nenašiel nabiehajúceho Strelca ani netrafil priestor troch žrdí. Potom to Suslov vyskúšal z uhla, Trubin pokryl jeho zakončenie.

V 43. minúte založili Ukrajinci protiútok, strelu Bondarenka z druhej vlny chytil Belko a po centri Syča zachránil aj pred dobiedzajúcim Sikanom, ktorý ho ešte nepríjemne fauloval do hlavy.

Ukrajinci otvorili skóre krátko po zmene strán, keď obrana hostí nepostrážila Syča, ten v šestnástke prihral okolo vybiehajúceho Belka voľnému Sikanovi, ktorý už z hranice päťky poľahky upratal loptu do prázdnej bránky. V 54. minúte sa už Ukrajina dostala v súčte dvojzápasu do vedenia.

Po centri Syča sprava dokázal na malom vápne Sudakov prehlavičkovať Ďatka, Belko ešte s vypätím síl vyrazil, ale len k osamotenému Sikanovi, ktorý opäť do odkrytej siete pridal svoj druhý zásah v stretnutí.

Úlohy oboch mužstiev sa veľmi rýchlo vymenili a na ťahu boli Slováci, lenže v 66. minúte tretíkrát inkasovali. Kapitán Pokorný vyrobil katastrofálnu chybu, keď príliš dlho váhal na vlastnej polovici v blízkosti stredového kruhu, loptu mu vypichol Nazarenko, vrútil sa do šestnástky a prihral voľnému Sikanovi, ktorému na skompletizovanie hetriku „stačilo“ opäť namieriť do prázdnej bránky.

Srbsko SR Bielorusko Futbal LN 6. kolo Čítajte viac Vybavené! Slováci sú v piatom koši, poslali ich tam Bulhari

Slováci sa ocitli v ťažkej pozícii, iskierku nádeje mohol vykresať Ďatko, ale jeho ranu k žrdi zlikvidoval Trubin. Suslov si v šestnástke vybral strelu namiesto prihrávky spoluhráčom a netrafil bránku.

Slováci mohli znížiť aj v 75. minúte, strelu Suslova z priameho kopu s námahou vyrazil Trubin a Golajn z dorážky trestuhodne hlavičkou minul odkrytú sieť. V závere sa ešte vyznamenali obaja brankári, Belko uspel zoči-voči Vanatovi a v nadstavenom čase Trubin vyškriabal strelu Mysloviča pod brvno.

SR futbal LN C 5. kolo 3. skupina Azerbajdžan Clazona Čítajte aj Hrali sme proti stene, ktorú sme nevedeli zboriť. Potrebujeme viac pokoja

"V prvom polčase sme boli dobrí aj v defenzíve, mali sme príležitosti na gól. Škoda, že Suslov nevyužil ani tú najväčšiu. O všetkom rozhodol úvod druhého polčasu.

My sme chceli ísť za gólom, ale inkasovali sme dvakrát, lebo nám nefungovala obrana. Napriek nepriaznivému stavu sme zvýšili aktivitu, lenže sme spravili chybu pri výstavbe útoku a súper sa presadil aj tretí raz.

Striedaniami sme sa snažili niečo zmeniť, oživiť hru, ale Ukrajinci si víťazstvo a postup skúsene ustrážili," uviedol tréner Kentoš po zápase podľa oficiálneho webu Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

Francesco Calzona. Čítajte aj Blamáž ním neotriasla: Ja mám pozitívnu náladu, tvrdí tréner Calzona

„Nezvládli sme to. Mali sme šance v prvom aj druhom polčase. Futbal je o góloch a bohužiaľ sme ich nedali a súper ich dal viac. Môžeme si za to sami, sme v tom všetci ako tím,“ povedal sklamaný kapitán slovenskej dvadsaťjednotky Peter Pokorný vo videu na webe RTVS.

„Je to ťažké, boli sme blízko. V polčase sme ešte mali dobrý výsledok, ale urobili sme dve chyby v úvode druhého polčasu. Také kvalitné mužstvo ako Ukrajinci si to postrážili a zaslúžene postúpili,“ doplnil stredopoliar Tomáš Suslov.

Slovensko, Azerbajdžan Čítajte aj Spoločnosť trpaslíkov? Nemáme lídra ani génia, ale drísty trénera

Česi si zahrajú na ME

Česká futbalová reprezentácia do 21 rokov remizovala v odvetnom zápase baráže ME 2023 s Islandom 0:0 a zaistila si tak postup na záverečný turnaj. Česi vyhrali úvodné stretnutie na pôde súpera 2:1.

V ďalšom dueli si zaistili miestenku Chorváti až po jedenástkovom rozstrele, v ktorom zdolali domáce Dánsko 5:4. Po riadnom hracom čase bol stav 2:1 v prospech Dánov a v dvojzápase 3:3.

Ádám Szalai Čítajte aj Maďarom ďalší zázrak nevyšiel. Orbán aj lúčiaci sa kapitán reagovali jasne

Nádej pre hostí oživil v 84. minúte Igor Matanovič, ktorý strelil prvý gól svojho tímu. V chorvátskej Pule minulý týždeň vyhrali domáci 2:1.

Aj ďalší utorkový duel rozhodol až rozstrel z bieleho bodu, v ktorom Izrael zdolal Írsko 3:1. Stav stretnutia bol po predĺžení 0:0 a celkovo 1:1. Hostia tak prišli o premiérovú účasť na ME21, ich súper sa na turnaj vráti po desiatich rokoch.

Baráž ME 2023 futbalistov do 21 rokov – 2. zápasy:

Izrael – Írsko 0:0 pp – 3:1 na strely z 11 m – prvý zápas 1:1, postúpil Izrael

Česko – Island 0:0 – prvý zápas 2:1, postúpilo Česko
ČK: 90.+5. Friöriksson (Island)

Dánsko – Chorvátsko 2:1 pp (2:0, 2:1) – 5:4 na strely z 11 m - prvý zápas 1:2, postúpilo Chorvátsko
Góly: 10. O'Riley, 19. Frendrup – 84. Matanovič

26 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti do 21 rokov #ukrajinskí futbalisti do 21 rokov