Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nový dres i éra? Snáď ma znova neodfotia, ako som pribral

Prvé miesto v talianskej lige po piatich víťazstvách a dvoch remízach. Vedúca pozícia v skupine Ligy majstrov - po tom, ako vyhrali nad Liverpoolom (4:1) i Glasgowom Rangers (3:0).

20.09.2022 14:51
Stanislav Lobotka, Olivier Giroud Foto: ,
Stanislav Lobotka z Neapola pred útočníkom AC Miláno Olivierom Giroudom.
debata (1)

Futbalisti SSC Neapol hrajú momentálne zrejme najkrajší futbal v Európe. A ich dirigentom je Stanislav Lobotka.

Nie div, že na zraze reprezentácie pred blížiacimi sa zápasmi tretej skupiny C-divízie Ligy národov s Azerbajdžanom (zajtra o 20.45 v Trnave) a Bieloruskom (v nedeľu o 18.00 na neutrálnej pôde v srbskom meste Bačka Topola) nešetril úsmevom.

„Stále som v pohode, pre mňa nič nové,“ reagovala opora národného tímu. „Je však super, že vedieme v Európe aj v lige. Hráme dobrý futbal, darí sa nám. Máme dobrú atmosféru v šatni aj mimo nej. Šťastní sú aj fanúšikovia.“

Vtipy o nadváhe

Aj Lobotka si v spolupráci s reprezentačnými kolegami i modelkami vyskúšal nové dresy národného mužstva. K tradičnej čisto modrej i bielej kombinácii pribudli červené prvky, aby doplnili trikolóru. Dizajn dresu zvýrazňuje aj sokol – symbol slovenského národného tímu.

Pozrite si, ako Lobotka a spol. predstavovali nové dresy

Video

„Dal som si väčšie XL-ko, aby som sa mohol vypapať,“ žartoval Lobotka na margo niekdajších údajných problémov s nadváhou. „Vyzerá, že to nie je slimkový dres. To je dobre, lebo ma potom zasa niekto odfotí ako bežím a povie, že som opäť pribral.“

Lobotka nepatrí k veľkým zberateľom dresov, ako napríklad jeho klubový tréner Luciano Spaletti. Ten sa nedávno pochválil úctyhodnou zbierkou, v ktorej nechýba napríklad ani niekdajší hráč Neapola Marek Hamšík.

„Nezbieram dresy. Nemám odložený ani ten z môjho debutu v národnom tíme. Keď hrám proti niekomu, koho hra sa mi páči, tak si ho s ním vymením,“ vysvetlil Lobotka.

Podpichovanie od Škriniara

Nový kouč reprezentácie Francesco Calzona ešte aj na začiatku sezóny spolupracoval so Spalettim v Neapole.

Martin Dúbravka Čítajte viac Dúbravka zdieľa pocity z kabíny United. Hovorí pekne o Ronaldovi

„Je to Talian, dokonale si naštuduje súpera, pozná jeho silné stránky, slabiny i recept na úspech. Naša defenzíva bude efektívna a aktívna, na tom si zakladá,“ ozrejmil Lobotka.

Calzona na svojej prvej tlačovej konferencii vyhlásil, že si chce s hráčmi vytvoriť partnerský vzťah založený na dôvere. Ak to však nepôjde po dobrom, je schopný zvýšiť hlas.

„Dúfam, že to nebude musieť ukázať. V Neapole som ho takého nezažil. Tam ste v klube profesionálov, ktorí chcú niečo dosiahnuť. Nemusia vás stále kontrolovať, či náhodou nejete somariny ako ja, nepribrali ste a potom zasa schudli,“ perlil ďalej Lobotka.

Súper zo Serie A, obranca Interu Milan Škriniar, ho podpichol, že si s taliančinou veľmi nepotykal.

„Rozumiem všetko, len sa mi ťažšie rozpráva. Snáď sa ma tréner nebude nič pýtať,“ usmieval sa.

Kľúčom bude trpezlivosť

Dvadsaťsedemročný stredopoliar radí, aby sa neporovnávala práca v klube a reprezentácii. Kľúčová bude trpezlivosť. Času však nie je nazvyš. Po dvoch septembrových zápasoch Ligy národov sa na budúci rok v marci rozbehne a v novembri skončí kvalifikácia o postup na ME 2024.

Prvý tréning slovenskej futbalovej reprezentácie pod Calzonom

Video

„Nemôžeme to porovnávať. V klube trénujeme každý deň už vyše roka. Na začiatku nám to nešlo a ani v národnom tíme to nepôjde zo dňa na deň,“ zdôraznil Lobotka.

Postup do B-divízie Ligy národov nemá so spoluhráčmi vo vlastných rukách.

Lobotka si uvedomuje, že najbližšie dve stretnutia budú nielen o výsledku, ale aj o zlepšení predvedenej hry, ktorá bola v posledných mesiacoch katastrofálna.

"Súhlasím. Pred rokmi sme zvládali zápasy, boli sme na šampionátoch, ale tiež sme sa s takýmito súpermi vytrápili.

Futbalisti Čítajte viac Toto je desať najťažších futbalistov planéty. Velí im beštia z Wycombu

Pokiaľ si budeme myslieť, že fungujú veci, ktoré platili pred piatimi rokmi, sme mimo," doplnil.

Svoju rolu v mužstve nerieši. Životná forma i skvelá pozícia v Neapole ho predurčujú na post lídra v novej ére národného tímu, ktorý sa pod talianskou taktovkou chce pozbierať z dna.

„Budem plniť úlohu, ktorú dostanem. Ak niekomu z týchto súperov dáte priestor a on spraví niečo futbalové, všetci sú prekvapení. Musíme byť odvážni, akoby sme hrali posledný zápas kariéry,“ uzavrel Lobotka.

Jachty hráčov a majiteľov futbalových klubov Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Majiteľ francúzskeho klubu FC Monaco a ruský...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Stanislav Lobotka