Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tarkovič velil priemerným. Nedokázal ich strhnúť

"Poďme teraz k môjmu kolegovi. Po pánovi Venglošovi to je tréner, ktorý bol pri reprezentácii najdlhšie. O dva dni viac ako ja. Bol pri tvorbe mužstva i všetkých jeho problémoch. Dokonale vie, ako sa v národnom tíme pracuje," takto loboval za Štefana Tarkoviča v októbri 2018 končiaci šéf na slovenskej futbalovej lavičke Ján Kozák.

07.06.2022 22:00
Rusko SR Slovensko Švédsko futbal ME2020 E Foto: ,
Štefan Tarkovič.
debata (6)

Jeho volanie vtedy nenašlo odozvu, kormidla sa ujal Pavel Hapal. Dnes sme však už o takmer štyri roky ďalej – presnejšie o 1322 dní. Hapal medzitým skončil a v utorok sa porúčal aj Tarkovič.

V živote 49-ročného Košičana sa všetko deje akosi náhle. S Kozákom nečakane odišiel, po Hapalovej krátkej štácii sa nečakane vrátil. Pred pár mesiacmi dostal novú zmluvu a tak sa dá povedať, že slovo „nečakane“ platí aj po tretí raz.

O kreslo ho pripravila – okrem iného – aj nečakaná prehra s Kazachstanom.

1 strela, 1 gól

Na pozícii hlavného trénera bol pôvodne iba ako záskok. Na jeseň 2018, keď s mužstvom vycestoval do Švédska (1:1), aj o dva roky neskôr, keď ho vedenie SFZ povolalo späť pred rozhodujúcim bojom o majstrovstvá Európy.

Tarkovič neprišiel so zázračným prútikom, tím bez tváre ani pod jeho vedením nezmenil fádny prejav. So Severným Írskom však vydrel víťazstvo a Slovensko sa mohlo tešiť na tretí veľký šampionát.

„Sú to skvelé pocity. Táto partia ľudí si zaslúži obdiv. Som rád, že všetko, čo sme si pred zápasom predsavzali, sme do bodky splnili. Súper nás zatlačil, ale morálka nás podržala. Chlapci ukázali charakter,“ vravel spokojný Tarkovič.

Zmluvu dostal na tri zápasy, dva vyhral vrátane kľúčového v Belfaste a tak mu vedenie SFZ predostrelo veľkorysejšiu ponuku. Aby mužstvo viedol na európskom šampionáte aj v kvalifikácii na Katar 2022. Za 15-tisíc eur mesačne a s prísľubom ďalších 200-tisíc, ak s tímom postúpi na MS. To sa mu nepodarilo.

Tarkovič bol pred verejnosťou populárnym reprezentačným trénerom až do momentu, keď začalo ísť o veľa. Na lanských ME síce Slováci získali tri body za výhru nad Poľskom (2:1), avšak bol to súboj jednookého so slepým. Lewandowskému a spol. totiž turnaj vôbec nevyšiel.

Štefan Tarkovič. Čítajte viac NÁZOR: Koniec Tarkovičovho luxusu. Bola chyba iba v ňom?

O pár dní národný tím podľahol Švédsku 0:1, výsledok nepotešil a z hry boleli oči. Vrcholom bol debakel so Španielskom 0:5. Tretie miesto v skupine bolo vzhľadom na predvedené výkony veľmi lichotivé. Slováci však predsa len ovládli jednu štatistiku – úspešnosť streľby. Za 270 minút vystrelili na bránku súpera jediný raz. A bol z toho gól.

Nie je Copperfield

Mužstvo bolo málo odvážne, chvíľami sa zdalo, že fyzicky slabo pripravené. O Tarkovičovi sa síce vraví, že je skvelý teoretik, ale tím nedokázal strhnúť. Na rozdiel od jeho predchodcov Weissa s Kozákom.

Na jeho obranu zasa treba uviesť, že sa nemohol spoľahnúť na opory. Ivan Schranz cestoval s tímom zranený, Stanislav Lobotka bez zápasovej praxe aj formy. Ani Marek Hamšík nemal za sebou najvydarenejšie obdobie.

Euro bolo síce sklamaním – aj keď Tarkovič tento termín odmieta – ale jeho zmluva pokračovala a s ňou aj pôsobenie na lavičke. Slováci sa vlani na jeseň síce herne pozviechali, odohrali dva vynikajúce zápasy proti Chorvátsku, aj Rusov prevýšili, nikdy však výsledkovo.

Problémom bol impotentný útok. Róbert Boženík po rýchlom nástupe reprezentačnú formu ešte rýchlejšie stratil, Schranz sa síce do príležitostí dostával, ale buď triafal žrde alebo mieril vedľa.

Štefan Tarkovič. Foto: SITA/AP, Jose Manuel Vidal
Štefan Tarkovič Štefan Tarkovič.

„Máme limitované možnosti. Nemôžeme čakať, že budeme na každom šampionáte. Diváci sú netrpezliví, potrebujú výsledok – najlepšie už včera. No vo futbale to takto nefunguje,“ potvrdil v relácii Fair Play futbalový expert Ladislav Borbély s tým, že „Tarkovič nie je Copperfield“.

To veru nie je, ale Slováci v kvalifikácii remizovali aj s Cyprom či Maltou. V skupine obsadili 3. miesto a 14 bodov im nestačilo ani na barážové boje.

Cieľ nesplnený! Zmluva sa skončila.

Stratil priazeň

Lenže: kto na jeho miesto? Vladimír Weiss bol dlhodobo viazaný v Slovane a tak po dlhom hľadaní a ešte dlhšom váhaní pristál na Tarkovičovom stole ďalší kontrakt. Aj on si však uvedomoval, že už nie je vysnívaným trénerom, ale skôr niečo ako z núdze cnosť.

„Moja zmluva sa skončila. Prezident Kováčik mi povedal, že som prvým trénerom pri reprezentácii, ktorý dokončil svoj kontrakt. Nemal som dôvod byť urazený. Nenárokoval som si niečo, čo mi nepatrí. Okrem Vlada Weissa mohli rokovať aj s ďalšími,“ povedal, keď sme sa ho pýtali, ako vnímal postavenie žolíka v zálohe.

Naznačil pritom, že v jeho prospech mohli zavážiť aj skromnejšie mzdové nároky. Nový cieľ znel: postup z C-divízie Ligy národov a následne aj účasť na Eure 2024.

Tarkovič však musel v posledných mesiacoch bojovať už aj s nepriazňou verejnosti. Od zväzu síce novú šancu dostal, publikum mu ju však akoby ani nedalo. Bolo to cítiť aj počas prípravy na aktuálne zápasy Ligy národov.

„Verejnosť nemá správne informácie. Často netuší, proti akým hráčom ideme hrať. Napríklad o Švédoch sa povie, že sú to hokejisti, korčuliari. Ľudia možno poznajú iba Ibrahimoviča, ale útočná trojica Forsberg, Isak, Kulusevski má trhovú hodnotu 100 miliónov eur. Vo FIFA renkingu sú dlhodobo v top 20. Keď uvediem tieto fakty, počúvam, že sa vyhováram, veď aj Švédi sú len z mäsa a kostí. Ale realita je taká, že majú extrémnu kvalitu,“ prezradil.

Aj v tomto prípade mu treba dať za pravdu. Slovenská reprezentácia je v akomsi prechode, musí nahrádzať generáciu, ktorá postupne odchádza. Pláta diery po Martinovi Škrtelovi, Jánovi Ďuricovi a najnovšie aj po Hamšíkovi, najlepšom futbalistovi v ére samostatnosti. Osvedčené opory strieda šedý priemer.

„V porovnaní s veľmocami ako Španielsko sme malá futbalová krajina. Mám odsledovaných približne šesťdesiat hráčov, ale konkurencia na niektoré posty nie je veľká. Vek nie je limit, ale kvalita áno,“ vravel Tarkovič pred pár mesiacmi.

Z lavičky napokon musel odísť ešte skôr, ako definitívne nesplnil prvý zo stanovených cieľov. Zápas proti Kazachstanu bol jeho posledný. Tím viedol v 23 dueloch s bilanciou osem výhier, osem remíz a sedem prehier.

Najpotupnejšie prehry slovenských futbalistov Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Slovensko - Arménsko 0:4 (6. septembra 2011 v...

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Tarkovič #slovenskí futbalisti