Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vracanie, divokí fanúšikovia. Slováci opísali, aká je záchrana v top lige

Peter Pekarík hrá v Nemecku už trinásť rokov. Zakaždým v Bundeslige. Nechýbalo však veľa a s Herthou Berlín by zostúpil do druhej ligy. Nakoniec v baráži uspel v súboji s futbalistami Hamburgu.

02.06.2022 14:30
Peter Pekarík Foto:
Peter Pekarík v drese Herthy.
debata

Norbert Gyömbér vymenil pred dvomi rokmi Perugiu za Salernitanu a urobil dobre. Oba ročníky bol najvyťažovanejším hráčom. V prvom oslavoval postup do talianskej Serie A, v druhom záchranu po skvelom finiši.

Martin Valjent zažil na Malorke rôzne časy. Momentálne však s tamojším RCD odvrátil krízu v strede sezóny a bude hrať La Ligu aj v nasledujúcom ročníku.

Všetci traja svoje záchranárske práce zvládli a teraz majú jediný cieľ. Pobiť sa so slovenskou reprezentáciou o postup do B-divízie Ligy národov. Zajtra (20.45, na neutrálnej pôde v srbskom Novom Sade, RTVS Šport) ich čaká prvá skúška proti Bielorusku.

Stanislav Lobotka Čítajte viac Gól ako Maradona? Len som bežal a potom zavrel oči

„Je to nepríjemný súper. Prehrali sme s ním domáci zápas v Žiline a oddialili sa naše oslavy postupu na ME 2016. Hráčskou kvalitou patríme do B-divízie, ale musíme predzápasové reči potvrdiť na ihrisku,“ vraví Pekarík.

Niektorí zvracali

V priebehu jedenástich dní odohrá s národným tímom štyri zápasy. Okrem toho s Bieloruskom aj s Kazachstanom (6. júna o 20.45, Trnava), Azerbajdžanom (10. júna o 18.00, Baku) a opäť s Kazachmi (13. júna o 16.00, Nur-Sultan).

„Takýto zraz s reprezentáciou som za pätnásť rokov nezažil. Bude to náročná misia. Musíme sa nastaviť sa na nekonečné cestovanie a zápasy zvládnuť. Nie je iná možnosť,“ pokračuje Pekarík.

Tridsaťpäťročný obranca priznáva, že má za sebou najnáročnejšiu sezónu, akú v Nemecku odohral. Baráž o udržanie sa mu vzala veľa psychických i fyzických síl. Najmä po nevydarenom úvodnom zápase doma proti Hamburgu (0:1).

Najhodnotnejšie futbalové kluby sveta Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Tottenham (Angl.): 2,35 miliardy dolárov.

„Baráž o udržanie sa som hral prvýkrát. Úvodný domáci zápas sme nezvládli výsledkovo ani herne. Nemecká verejnosť nás videla už v druhej lige. Tlak bol enormný.“

Posledné tri roky v klube neboli ideálne. Namiesto deklarovaného boja o európske priečky sa už tri roky Berlínčania pohybujú na chvoste. Oveľa príjemnejšie je podľa neho bojovať o majstrovský ti­tul.

„Keď ste hore, všetko klape. Ak ste na spodu tabuľky, je tam negatívny tlak,“ porovnáva Pekarík.

A čo oslavy? Zapíjal viac bundesligový titul s Wolfsburgom v roku 2009 alebo záchranu s Herthou?

"Pripadalo mi to, akoby sme s Herthou postúpili do Ligy majstrov. Oslavy boli bujaré a cesta z Hamburgu do Berlína veľmi dlhá.

Pri oboch týchto momentoch bol Felix Magath. Tréner s drsnými metódami pri príchode do Berlína hneď hľadal známu tvár.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

„Bol som jediný hráč, ktorého poznal. V tréningovom režime bola veľká zmena. Niektorí hráči zo záťaže aj zvracali. Avšak pomohlo to, začali sme dominovať a utužila sa partia,“ dodáva Pekarík s tým, že rokuje s Herthou o novej zmluve.

Gyömbérovo slovo

Osem kôl pred koncom Gyömbér debatoval s kamarátom, členom fanklubu Salernitany. Povedal mu, že nad Sampdoriou vyhrajú a začnú víťaznú sériu. Podarilo sa. Prehrali len raz, získali pätnásť bodov a zachránili sa.

„Malý zázrak. V januári prišiel nový prezident aj hráči. Vo februári sme strácali 12 bodov na záchranu. Pre klub je zotrvanie v súťaži historický úspech,“ vysvetľuje Gyömbér.

Na vlastné oči videl, ako priaznivci po záverečnom hvizde vybehli na trávnik a oslavovali ešte tri hodiny po zápase.

„A ešte dva mesiace budú v meste,“ usmieva sa Gyömbér.

Milan Škriniar Čítajte viac Škriniara láka Hamšíkova cesta. Prezradil, či chce byť kapitánom

Presne o mesiac oslávi 30. narodeniny. Tréner Štefan Tarkovič mu dal predčasný darček. SMS správa o návrate do národného mužstva ho potešila.

„Dva roky som tu nebol. Je to veľká česť a vrchol kariéry. Nie je to fráza, hrať za Slovensko je najväčšia pocta. Človek vždy dúfa, ale nečakal som to,“ dušuje sa Gyömbér.

Aj on by po úspešných záchranárskych prácach rád oslavoval postup. So Slovenskom do B-dívízie Ligy národov. Gyömbér očakáva náročnú previerku.

„Na psychiku, cestovanie i z hľadiska toho, že je po sezóne. Bude to bojovné. Niekedy sa stretnete so súpermi, ktorí nemajú na papieri takú kvalitu, ale o to väčšie budú mať srdce,“ upozorňuje.

Nová výzva pre Valjenta?

Aj Valjent je stavebným kameňom defenzívy mužstva, ktoré sa bilo o prvoligovú príslušnosť. Platí to od roku 2018, keď na Malorku prišiel z Chieva Verona.

Dávid Hancko Čítajte viac Mal na výber? Hancko vysvetlil, prečo poslal Tarkovičovi ospravedlnenku

„Prišlo uvoľnenie i radosť. Záver bol veľmi náročný. Keď však splníte cieľ, vždy je úsmev na tvári,“ vraví dobre naladený.

Malorka nezačala v sezóne zle, ale šnúra siedmich zápasov v rade bez bodu ju razom namočila do záchranárskych vôd. Nakoniec sa však Valjent a spol. pozbierali a v La Lige sa udržali.

„Odohrali sme v podstate dve vyrovnané polsezóny, na jeseň sme získali 20 bodov, na jar 19. Bolo to veľmi náročné,“ priznáva Valjent.

Dvadsaťšesťročný stopér by mal načať piatu sezónu na Baleárskych ostrovoch. Hoci…

„Hrám pravidelne, na nič netlačím. Budem ďalej pracovať a ak príde šanca sa znova posunúť, rád krok vyššie spravím. Ak nie, budem spokojný aj tam, kde som,“ vysvetľuje Valjent.

slovenskí futbalisti Čítajte viac Ospravedlnenka od hráča zo základu. Je to sklamanie, priznal Tarkovič

Kým v klube je pravidelne jedným z najvyťažova­nejších hráčov, v reprezentácii je často prehliadaný. Verí, že sa situácia v najbližších dňoch zlepší.

"Každý hráč, ktorý príde na zraz, chce odohrať čo najviac. Budem sa o to snažiť aj ja. Čakajú nás ťažkí a behaví súperi.

Hráme tri zápasy vonku, bude to náročné. Kľúčový bude pre našu pohodu prvý zápas s Bieloruskom. Ak ho zvládneme, budeme v dobrej pohode," uzatvára Valjent.

Slováci, ktorých cena vzrástla najviac Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Dominik Holec (Sparta Praha)
 Pôvodná...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Norbert Gyömbér #Peter Pekarík #Martin Valjent