Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Strhol mužstvo výkonom i slovom. Kucku prekvapil Hamšíkov koniec

Keď sa deti chystajú na školský výlet, systém usádzania sa v autobuse je jasný. Vzadu najväčší „frajeri“, pred nimi ich kamaráti, smerom k šoférovi skôr utiahnutejší žiaci a tí, ktorým býva po ceste nevoľno.

31.05.2022 08:02
Azerbajdžan SR Futbal ME kvalifikácia E Foto: ,
Marek Hamšík a Juraj Kucka pri gólovej radosti počas zápasu s Azerbajdžanom v júni 2019.
debata

Drobné skupinkovanie je bežné, dokonca aj v slovenskej futbalovej reprezentácii. Bažanti si pozornosť mazákov musia vydobyť najmä na ihrisku. Potom môžu sedieť pri nich vzadu…

Kedysi boli v tejto pozícii aj Juraj Kucka s Marekom Hamšíkom. Kým dnes už bývalý stredopoliar Watfordu v národnom tíme pokračuje, hviezda Trabzonsporu si najcennejší dres už neoblečie. Ukončila reprezentačnú kariéru.

„Bol som šokovaný. Zamrzelo ma to, nevedel som to dopredu. Je to jeho rozhodnutie, chápem ho. Sám vie, čo je pre neho najlepšie. Keď sa stretneme osobne, porozprávame sa,“ povedal Kucka na zraze reprezentácie pred blížiacimi sa zápasmi Ligy národov.

Marek Hamšík Čítajte aj Hamšík nechce rozlúčku v slovenskej lige. Nerád by zažil to, čo iní reprezentanti

Šťastie v Karhanovom nešťastí

Na prelome rokov 2008 a 2009 si pripísal prvé tri štarty v reprezentácii. Lenže potom prišlo jedno z viacerých zranení, ktoré sprevádzajú Kuckovu kariéru. Vtedajší stredopoliar Sparty Praha nezažil postup na majstrovstvá sveta 2010 na snehu v poľskom Chorzówe.

Do záverečnej nominácie Vladimíra Weissa st. sa však dostal. Mal kus šťastia v nešťastí Miroslava Karhana. Opora reprezentácie bola zranená a na premiérový veľký turnaj v ére samostatnosti Slovenska nemohla cestovať.

„Miro by si ako prvý zaslúžil účasť na šampionáte. Futbal však vie rozdávať rany a bolesť. Kucka si svojimi výkonmi a prácou v tréningoch zaslúžil nomináciu. On z tých nových hráčov akoby najviac hovoril: Som tu a chcem sa dostať do kádra,“ priznal Weiss po zverejnení nominácie.

Nechýbal v nej ani extravagantný mladík Hamšík. A začalo sa veľké futbalové priateľstvo dvoch úplne odlišných hráčov.

Milan Škriniar (vpravo) vo vlaňajšom kvalifikačnom súboji proti Slovinsku. Čítajte aj Slovenskí futbalisti si budú voliť kapitána. Favorit je jasný

Srdce chcelo, telo nie

Veľký pracant, ktorý sa ide na ihrisku zakaždým zodrať a generačný talent, ktorého tvorba hry strašila súperov po celej Európe. Obaja si rýchlo sadli a v reprezentácii to ťahali až do roku 2021. Vtedy Hamšík prehodnocoval priority.

„Srdce by chcelo pokračovať, ale potrebujem pribrzdiť. V lete budem mať 35 rokov a posledné mesiace sa objavovali časté zranenia. Tréner reprezentácie Štefan Tarkovič ma prehováral, ale nedal som sa,“ vysvetlil Hamšík.

Chce absolvovať aj rozlúčkový zápas. Reprezentačný rekordér v počte štartov (135) i gólov (26) by tam akiste rád videl aj kamaráta Kucku, ktorý sa na budúci rok môže stať piatym slovenským hráčom (po Hamšíkovi, Petrovi Pekaríkovi, Karhanovi a Martinovi Škrtelovi) so sto zápasmi v národnom tíme.

Momentálne ich má na konte deväťdesiat, strelil desať gólov.

„Sedím tu, takže to pravdepodobne cítim,“ reagoval Kucka na otázku, či túži pokračovať v slovenskej reprezentácii.

Juraj Kucka v drese Watfordu. Foto: TASR/AP, John Walton
Juraj Kucka Juraj Kucka v drese Watfordu.

„Som tu už trinásť rokov, stále mám veľkú chuť. Vždy rád vidím chalanov i realizačný tím. Dúfam, že mužstvu budem nápomocný.“

Šanca pre novú generáciu

Slovákov čakajú v priebehu desiatich dní až štyri ostré zápasy. Od 3. do 13. júna sa v 3. skupine C-divízie postupne stretnú s Bieloruskom (3. júna o 20.45 na neutrálnej pôde v srbskom Novom Sade), Kazachstanom (6. júna o 20.45, Trnava), Azerbajdžanom (10. júna o 18.00, Baku) a opäť s Kazachmi (13. júna o 16.00, Nursultan).

Hamšík im bude pri otváraní defenzívnych blokov chýbať.

„Marek vždy spravil na ihrisku dosť. Bol jedinečný, bude nám chýbať jeho štýl. Musíme sa s tým vyrovnať a nahradiť ho. Taký je futbal – hráči odchádzajú a prichádzajú,“ povzdychol si Kucka.

SR Slovinsko Futbal MS2021 Kvalifikácia H Skupina TTX Čítajte aj Bez lídra. Hamšík ukončil reprezentačnú kariéru, Tarkovič ho chápe

Nebude to len o absencii Hamšíkovho futbalového kumštu. Odchovanec Jupie Podlavice uvoľnil aj miesto kapitána.

„Dokázal tím nakopnúť – na ihrisku aj v kabíne. Bol ten, kto vedel povedať tie správne slová. Bol rešpektovaný, vedel nás usmerniť,“ doplnil Kucka.

Po Hamšíkovom konci je jedným z troch hráčov (spoločne s obrancom Petrom Pekaríkom a krídelníkom Vladimírom Weissom ml.), ktorí zažili osemfinálové dobrodružstvo v Afrike.

„Veľa nás tam už nie je. Máme novú generáciu. Verím, že sa ešte na šampionáty dostaneme, aby ste sa potom na ne mohli pýtať Škrinku (Milana Škriniara, pozn. red.) a ďalších o 15 rokov,“ podpichol starý mazák Kucka svojich nasledovníkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Juraj Kucka #slovenskí futbalisti