Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bez lídra. Hamšík ukončil reprezentačnú kariéru, Tarkovič ho chápe

Po dvoch marcových prípravných zápasoch prichádzajú štyri ostré skúšky a navyše bez Mareka Hamšíka. Stredopoliar Trabzonsporu ukončil reprezentačnú kariéru v 34 rokoch.

23.05.2022 11:01 , aktualizované: 11:28
SR Slovinsko Futbal MS2021 Kvalifikácia H... Foto: ,
Marek Hamšík počas zápasu so Slovincami, ktorý nedohral.
debata (6)

"Skončila jedna éra – Škrtela a Hamšíka. Dvoch hráčov, ktorí odovzdali národnému tímu všetko. Chcel by som im poďakovať a vyjadriť obdiv. Hamšík dokázal strhnúť mužstvo, vždy reprezentácii pomohol.

Mareka ľudsky chápem. Bavili sme sa o tom. Dozrievalo to v ňom dlhšie. Mužstvu bude chýbať herne i osobnostne, typologicky aj skúsenosťami.

Je to priestor pre ďalších, aby ho zastúpili a naučili sme sa hrať v tejto novej ére," pripomenul na pondelňajšej tlačovej konferencii hlavný tréner futbalistov Štefan Tarkovič.

Jeho zverenci majú pred sebou nabitý program. Po ukončení klubových sezón sa túto nedeľu 29. mája stretnú na reprezentačnom zraze v Šamoríne.

Čakajú ich štyri zápasy C-divízie Ligy národov. Od 3. do 13. júna sa v 3. skupine postupne stretnú s Bieloruskom (3. júna o 20.45 na neutrálnej pôde v srbskom Novom Sade), Kazachstanom (6. júna o 20.45, Trnava), Azerbajdžanom (10. júna o 18.00, Baku) a opäť s Kazachmi (13. júna o 16.00, Nur-Sultan).

Tarkovič nominoval 26 hráčov – troch brankárov, deviatich obrancov, ôsmich stredopoliarov a šiestich útočníkov. Nováčikmi sú brankár Dominik Takáč z Trnavy a obranca Juraj Chvátal z Olomouca.

„Je to širší káder, ale čaká nás náročný program. Ak by sme potrebovali donominovať, budem sa obzerať po hráčov z dvadsaťjednotky,“ povedal Tarkovič.

Okrem Hamšíka chýba aj gólman Newcastlu Martin Dúbravka. „Dúbravka hrá pod injekciami. Chce sa doliečiť, aby bol stopercentne v poriadku,“ doplnil Tarkovič.

Prvýkrát mu Hamšík, ktorý v najcennejšom drese 135 zápasov a strelil v nich 26 gólov. niečo naznačil vo februári. Tarkovič mu navrhol, aby ešte nekončil, lebo reprezentácii ešte má čo ponúknuť.

„Nemáme toľko hráčov, ktorí budú hrať v Lige majstrov. Je to jeden z najväčších hráčov, akých Slovensko malo. Treba sa s ním adekvátne rozlúčiť,“ vyhlásil Tarkovič.

Marek Hamšík Čítajte viac Riešime Hamšíkov účes, plat i tetovanie. Zhadzujeme ho tým

Kto by ho mohol nahradiť v kabíne či na ihrisku, prípadne s kapitánskou páskou?

„Mám na post kapitána svoj názor, ale nebudem ho teraz prezentovať,“ vysvetlil Tarkovič.

"V marcovom termíne sme hrali bez skúsených hráčov, vrátane Mareka. Máme určitý profil hráčov v strede ihriska. Vieme, kde nás topánka tlačí.

Máme dostatočne silné osobnosti, aby prebrali zodpovednosť. Je to proces," reagoval Tarkovič.

Slováci v novembri 2020 zostúpili z B-divízie. V konkurencii Česka, Škótska a Izraelu uzavreli 2. skupinu na poslednej priečke so štyrmi bodmi za jednu výhru i remízu.

Jasným cieľom je pre Tarkoviča a jeho zverencov návrat do „béčka.“

"Ak niekto očakáva ľahké zápasy, som presvedčený opakom. Veľa sa nacestujeme, odohráme prvýkrát štyri zápasy za jedenásť dní.

Chceme postúpiť do B-divízie, to je jasný cieľ," doplnil Tarkovič.

Ich pôsobenie v základnej skupine Ligy národov sa skončí dvomi septembrovými zápasmi v Trnave s Azerbajdžanom (22. septembra o 20.45) a Bieloruskom (25. septembra o 18.00).

Slováci, ktorých cena vzrástla najviac Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Dominik Holec (Sparta Praha)
 Pôvodná...

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Liga národov #Štefan Tarkovič