Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sklamaný Škriniar, oslepený Salah. Ktoré hviezdy nejdú do Kataru?

Niektorých pripravili o postup spoluhráči, ktorí nemajú svetové parametre ako oni. Iní mali so svojimi tímami kvality dostatok, ale o postup prišli po nešťastných okamihoch, nevyrovnaných výkonoch či pre zlomyseľnosť fanúšikov súpera.

21.04.2022 06:27
Milan Škriniar Foto:
Milan Škriniar.
debata

Aj preto si viaceré hviezdy futbalových trávnikov pozrú netradičné majstrovstvá sveta 2022 v Katare z domu. Dala by sa z nich poskladať jedenástka s trhovou hodnotou za stovky miliónov eur. Namiesto súbojov o najcennejšiu trofej si však krátko pred Vianocami oddýchnu.

Ktorých elitných hráčov sa to týka?

Slabí Slováci

Siedmeho decembra 2020 v Zürichu bol žreb k zverencom Štefana Tarkoviča milosrdnejší ako vo väčšine prípadov v minulosti. Márna sláva. Bola to jedna z najhorších kvalifikácií, aké Slovensko odohralo.

Nepomohlo ani to, že ho vyberali z druhého koša. V H-skupine od začiatku zaostávalo. Návrat na MS po 12 rokoch sa slovenským farbám vzďaľoval od zápasu k zápasu.

V desiatich získali len štrnásť bodov za tri víťazstvá a päť remíz. Najmä dve hneď v úvode s Maltou a Cyprom limitovali slovenské nádeje na Katar.

Kariéra Milana Škriniara Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Marec 2013: Spoznávate ich? Stopér Zlatých...

„S takými súpermi musíme vyhrávať. Sú to zbytočné straty,“ priznala vtedy najväčšia hviezda tímu Milan Škriniar.

Stopér Interu Miláno sa objavil vo viacerých popredných svetových médiách ako člen najlepšej jedenástky, ktorá sa na šampionát nedostala. Dvadsaťsedemročný obranca je v ideálnom futbalovom veku. Potvrdil to aj v reprezentač­nom drese.

Vo všetkých zápasoch patril k najlepším hráčom na ihrisku. A aby toho nebolo málo, po Ondrejovi Dudovi (4 góly a 1 asistencia) sa stal druhým najproduktívnejším Slovákom. Rovnako ako Dávid Strelec skóroval Škriniar dva razy a pripísal si aj jednu gólovú prihrávku.

„Bola to hrateľná skupina, ale postrácali sme body v kľúčových zápasoch. Je to škoda,“ doplnil Škriniar.

Žiadaný nórsky bombardér

Od začiatku diktovali tempo hry a súpera pustili do zápasu len na desať minút. Patrik Hrošovský trafil žrď, bola to jediná slovenská vyložená šanca. Inak boli Nóri celý čas lepším mužstvom.

Dva góly v záverečnej štvrťhodine boli len logickým vyústením. Ako prvý trafil Erling Haaland. Veľký talent vo fachu, ktorý si futbalový svet cení najviac. V strieľaní gólov. Aj v marci v Osle ukázal, prečo sa o neho strhla bitka veľkoklubov.

Erling Haaland. Čítajte viac Dva góly za tri minúty. Slovenskí futbalisti nestačili na Nórsko

„Ešte nad tým nepremýšľam. Sústredím sa na Borussiu Dortmund a túto sezónu,“ reagoval Haaland na prestupové špekulácie.

Pravdou je, že má nakročené do Manchestru City. Ten od odchodu Sergia Agüera hľadá typického útočníka. Aktivácia 75-miliónovej výkupnej klauzuly by mu mala zaistiť služby 21-ročného útočníka.

Až 194 centimetrov vysoký zakončovateľ odohral na klubovej úrovni v tejto sezóne vinou zranení len 26 zápasov. Strelil 25 gólov a na 8 prihral.

V Nórsku okolo neho stavajú reprezentáciu a je otázkou času, kedy severania ukončia viac ako dvadsaťročné čakanie na európsky alebo svetový šampionát.

Erling Haaland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / AFP / Profimedia
Erling Haaland. Erling Haaland.

„Má rýchlosť, vie strieľať oboma nohami, ťažko ho zastavíte ho vzduchu. Kto ho získa, bude mať v talóne veľký tromf,“ tvrdil niekdajší anglický útočník Michael Owen.

Senegalská nočná mora

Owen sa netají tým, že je veľkým fanúšikom Liverpoolu. Nie div. V jeho drese získal v 2001 Zlatú loptu i šesť veľkých trofejí. Akiste s údivom sledoval, čo fanúšikovia Senegalu vyviedli momentálne najväčšej hviezde The Reds.

Mohamed Salah má za sebou naozaj ťažké roky v národnom tíme. V klube mu to opäť sype a Liverpool je stále v hre o štyri trofeje. Anglický ligový pohár už získal a triumfovať môže aj v FA Cupe, Premier League a Lige majstrov.

Lenže v reprezentácii to je inak. Na MS 2018 prehrali Egypťania v A-skupine s Uruguajom (0:1), Ruskom (1:3) a Saudskou Arábiou (1:2).

Salah sa snažil, ale väčšina spoluhráčov nedosahuje jeho kvality. Tento rok to bolo pre 29-ročného rodáka z Nagrigu a jeho kolegov ešte horšie.

Egypt sa na svetový šampionát ani nedostal. Po prehre v penaltovom rozstrele so Senegalom vo finále Afrického pohára národov prišlo hrozné déja vu.

Salah zahodil pokutový kop. Tesne pred jeho exekúciou mu niektorí z 50-tisíc fanúšikov v senegalskom Diamniadiu svietili do očí lasermi. Spravili to aj ďalším dvom neúspešným egyptským exekútorom, ktorí sa rovnako ako Salah sťažovali na neférový boj. Pred pokusmi boli oslepení.

„Je to obrovská hanba,“ hneval sa Owen.

Talianska blamáž

Toto slovo sa vo veľkom skloňovalo aj pred mesiacom na Apeninskom polostrove. Právom. Úradujúci majstri Európy vypadli v baráži po prehre 0:1 so Severným Macedónskom. Outsider v závere premenil jednu z dvoch striel na bránku na víťazný gól.

Taliani sa stali štvrtou krajinou, ktorá sa krátko po triumfe na kontinentálnom šampionáte nedostala na svetový. Ako prví museli takéto sklamanie stráviť reprezentanti ČSSR (1976), po nich Dáni (1992) a Gréci (2004). Zároveň je to štvrtá absencia pre Talianov na MS, druhá v rade.

pjimage  1 Čítajte viac Ako v chlieve. Taliani nezvládli prehru, nechali za sebou vizitku

Na šampionáte tak neuvidíme také mená ako Nicolo Barella, Federico Chiesa, Marco Verratti, Jorginho či Gianluigi Donnarumma. Najmä pre brankára parížskeho Saint-Germain je to strmý pád oproti vlaňajším ME.

Na predchádzajúcom Eure sa stal najlepším brankárom a následne sa prvýkrát predstavil pod Eiffelovou vežou. V Paríži je množstvo skvelých individualít, ale (zatiaľ) slabý tím.

Podpísalo sa to aj na výkonoch či pozícii 23-ročného Taliana, ktorý sa v bránke striedal s o dvanásť rokov starším Keylorom Navasom.

„Chceli sme zažiť tie krásne emócie, vyčarovať Talianom úsmev na tvári, ale zlyhali sme a sklamali celý národ. Taký je však futbal a život. Musíme sa pozerať dopredu a vrátiť národný tím späť tam, kam patrí,“ sypal si popol na hlavu Donnarumma.

Lobotkov spoluhráč

S viac ako 200 miliónmi obyvateľov je Nigéria najväčšou africkou krajinou. Len šestica štátov sveta má viac ľudí ako ona. Na čiernom kontinente patrí k najúspešnejším aj vo futbalovom meradle.

Tri razy z devätnástich pokusov ovládla Africký pohár národov (1980, 1994, 2013), šesťkrát bola na majstrovstvách sveta. Siedmu účasť však nateraz nepridá.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Po remízach 0:0 vonku a 1:1 doma s Ghanou sa sen Nigérie rozplynul. Zaujímavosťou je, že kým v Európe sa pravidlo o strelenom góle na ihrisku súpera vytráca, v Afrike odpílilo Nigériu.

Pravda, tá po celý čas hľadala v kvalifikácii ideálnu formu.Nigérijský národný tím má trhovú hodnotu takmer 270 miliónov eur, dva razy toľko ako slovenský.

Hviezdam Leicestru Wilfredovi Ndidimu a Kelechimu Iheanachovi, novému hrdinovi Villarrealu Samuelovi Chukwuezemu či spoluhráčovi Stanislava Lobotku a ofenzívnej zbrani Neapola číslo jeden Victorovi Osimhenovi sa nepodarilo vytvoriť víťazné mužstvo.

Všetci však majú do 25 rokov a pred sebou svetlú budúcnosť. O pár sezón dostanú spoločne so Škriniarom, Haalandom, Salahom či Donnarummom ďalšiu šancu. V kvalifikácii MS 2026, ktoré budú hostiť USA, Mexiko a Kanada.

Najdrahší futbalisti, ktorí prišli o MS 2022 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1. Erling Haaland (Nórsko/Borussia Dortmund) -...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 Katar #Milan Škriniar #Mohamed Salah #Erling Haaland