Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Riešime Hamšíkov účes, plat i tetovanie. Zhadzujeme ho tým

Vlani priviedol slovenskú futbalovú reprezentáciu na európsky šampionát. Po ňom však počúval prevažne kritické ohlasy. Kvalifikačná jeseň mužstvu vyšla, avšak iba herne, nie výsledkovo.

13.04.2022 06:00
Marek Hamšík Foto:
Marek Hamšík.
debata (8)

Štefan Tarkovič (49) po nej – po tom, ako národnému zväzu nevyšiel ťah s angažovaním Vladimíra Weissa – dostal novú zmluvu. I nové ciele: postúpiť v Lige národov o kategóriu vyššie a potom aj na majstrovstvá Európy 2024 v Nemecku.

„Vo vzduchu však cítim negativizmus. Zrejme je v súčasnosti našou národnou črtou. Prečo sme skeptickí už pred úvodným hvizdom? Prečo nehľadáme pozitívnu emóciu? V zahraničí je kritika ešte väčšia, lenže pred zápasom s ňou vyjde iba bulvár,“ zamýšľa sa slovenský kormidelník.

Je to pre vás dôležité?

Snažím sa to odfiltrovať, ale aj tak tomu nerozumiem. Futbal hráme pre fanúšikov, pre ľudí. Vlastný produkt predávame v neatraktívnom obale. V cudzine to takto nie je. Fanúšikov pritiahne na tribúny v prvom rade výkon hráčov, ale prečo ho už pred zápasom spochybňujeme? Hľadáme problémy, ktoré ani nie sú.

Je úlohou médií, aby ľudí lákali do hľadiska?

Nie. Avšak vnímanie národného tímu tvoríme spoločne. My výkonom, vy emóciou. Ide o to, čo chceme divákovi ponúknuť. Môžeme pomôcť i uškodiť. Kedysi si človek kúpil noviny a prečítal ich bez ohľadu na to, aký je titulok. Teraz je to naopak – na mobile si pozriete titulky a kliknete iba na ten, ktorý sa vám najviac páči. Celé dni žijem futbalom a takéto veci ma vedia rozhodiť.

Kedy mužstvu médiá uškodili?

Napríklad, keď sa bagatelizovala sila Nórska. Je to tím, ktorý je rok a pol spolu. Vzadu má extrémnu kvalitu, skvelý je však aj v útoku. V špičkových ligách a kluboch pravidelne hrá šesť hráčov. Navyše, nám z rôznych dôvodov chýbalo až dvanásť opôr. Nie je to ospravedlnenie, ale fakt. Aby som bol objektívny, zápas sme nezvládli. Určite vieme hrať lepšie. Nórsku sme víťazstvo uľahčili.

Je spoločnosť k futbalovým reprezentantom neobjektívna?

Skôr málo informovaná. Často netuší, proti akým hráčom ideme hrať. Napríklad o Švédoch sa povie, že sú to hokejisti, korčuliari. Ľudia možno poznajú iba Ibrahimoviča, ale útočná trojica Forsberg, Isak, Kulusevski má trhovú hodnotu 100 miliónov eur. Vo FIFA renkingu sú dlhodobo v top 20. Keď uvediem tieto fakty, počúvam, že sa vyhováram, veď aj Švédi sú len z mäsa a kostí. Ale realita je taká, že majú extrémnu kvalitu.

Nie ste v tom sami, na prehnané očakávania sa sťažujú často aj hokejisti…

Budem vám oponovať. Zatiaľ čo pri hokeji si vieme priznať, že mu nerozumieme, o futbale si každý myslí, že je v ňom expert. Vieme posúdiť, či hokejisti hrajú dobre alebo zle, ale málokto rozoberá hru v stredovej zóne, striedania či systém hry.

Futbalu "rozumie“ každý. Ja som rád, že to tak je. Práve preto je futbal celosvetový fenomén. Myslieť si však, že v aktuálnej fáze budovania kádra, v akej sme nastúpili proti Nórsku, si vytvoríme desať šancí, je nereálne. Kto to chápe, mal by to povedať nahlas – médiá aj experti.

Je futbal veda?

Áno, ale pre realizačný tím. Ak to takto predáte hráčom, je to kontraproduktívne. Im stačia iba tie najdôležitejšie informácie.

Ako vyzerá váš bežný, nereprezentačný deň?

S trénerským tímom máme od pondelka do stredy porady, kde riešime skauting hráčov. Kto, koľko, kde a ako hral, či je v poriadku zdravotne, a podobne. Hráčov máme rozdelených do skupín a na skauting používame rôzne systémy, na základe ktorých vyhodnocujeme dáta.

Počas týždňa sledujem futbalové zápasy, niekedy ich stihnem aj dvadsať. Popri práci reprezentačného trénera som aj technický pozorovateľ UEFA, chodím na zápasy Európskej ligy alebo Európskej konferenčnej ligy. Hodnotím trendy a stratégiu hry v zápasoch.

Štefan Tarkovič. Foto: Anatoliy Medved / Zuma Press / Profimedia
Štefan Tarkovič Štefan Tarkovič.

Dvadsať zápasov? Nie je vám občas z futbalu zle?

Mne nie, skôr manželke. (smiech) Často si ho spolu pozrieme. Ona nerieši, kto s kým hrá. Vraj si ho občas zapne, aj keď nie som doma. Mám šťastie, že má futbal rada.

Vie vycítiť, kedy sa vás naň nemá pýtať?

Pravdaže. Od prvej vlny covidu pracuje z domu. Keď sa vrátim, chce sa porozprávať, ale ja som často unavený, ľahnem si a chcem mať pokoj.

Pri ktorej činnosti nemyslíte na futbal?

Začal som hrať golf. Mám to od Jana Kozáka. Lámal ma už dávno, ale vždy som ho odbil s tým, že začnem neskôr – po päťdesiatke. Osemnásťjamkové ihrisko zaberie zhruba štyri hodiny. Stále pritom premýšľate nad údermi a pri mojom hendikepe hľadáte loptičku. (smiech) Myseľ pracuje inak, nemá priestor na futbal. Samozrejme, futbal ide na druhú koľaj, aj keď som s manželkou a dcérami.

A pri akej činnosti sa nad ním najlepšie rozmýšľa?

Musím mať ticho a samotu. Nerád sa pozerám na zápasy v televízii, radšej ich sledujem naživo. V prvom rade ma zaujímajú veci, ktoré na televíznej obrazovke neuvidím. Pri množstve zápasov, ktoré chcem vidieť, však nemám na výber. V tomto smere som sa veľa naučil od Jana Kozáka. V analýze hry bol geniálny.

Rozoberáte občas spolu aj výkony reprezentácie?

Nie sme v častom kontakte. Zaujíma ma však názor ľudí, ktorí sú konštruktívne kritickí. Jano hovorí otvorene, inak to ani nevie. Nepolitikárči.

Keď odchádzal, naznačil, že by ste to mali byť vy, kto prevezme reprezentačné kormidlo…

To, čo sme spolu dosiahli, bude náročné zopakovať. V renkingu FIFA sme boli na 14. priečke. Hráči boli v optimálnom veku, pravidelne nastupovali v ťažkých ligách, bola to skvelá partia. Jano je veľká osobnosť. Vzbudzuje rešpekt, aj keď je ticho. Ja sa však na nič hrať nebudem. Ak ma hráči vnímajú ako Tarkoviča, nebude zo mňa zrazu Kozák.

Aj on mal svoje muchy a robil veci, ktoré vy nikdy nespravíte…

Pracovali sme spolu päť a pol roka a nemám pocit, že by si autoritu vynucoval kričaním.

Na novinárov si teda vyšliapol častejšie…

(smiech) Emócie patria k futbalu a on sa počas zápasu niekedy dostal do totálneho tranzu. Veľakrát sa nám stalo, že viedol duel a zrazu sa otočil k lavičke, na niekoho ukázal a povedal, že ide hrať. Ja som sa s hráčom ani nestihol dohodnúť na stratégii pri štandartkách, no Jano ma zrušil, nech ide okamžite na ihrisko. Mal inštinkt, ktorý sa nedá naučiť. Spomeňte si na zápas so Španielskom. Kto by striedal Ďuriša so Stochom? Nakoniec nám práve ich spolupráca priniesla víťazstvo.

Tréner Štefan Tarkovič počas zápasu s Fínskom. Foto: SITA/AP, Francisco Macia
Štefan Tarkovič Tréner Štefan Tarkovič počas zápasu s Fínskom.

Keď sa vám končila zmluva, neboli ste pre zväz voľbou číslo jeden. Nedotklo sa vás, že prednosť dostal Vladimír Weiss?

Nie, prečo? Moja zmluva sa skončila. Prezident Kováčik mi povedal, že som prvým trénerom pri reprezentácii, ktorý dokončil svoj kontrakt. (smiech) Nemal som dôvod byť urazený. Nenárokoval som si niečo, čo mi nepatrí. Okrem Vlada Weissa mohli rokovať aj s ďalšími. Som rád, že môžem v práci pokračovať.

Silná generácia hráčov, ktorá sa prebojovala na MS i ME, buď pomaly končí, alebo sa už s reprezentačným dresom rozlúčila. Ste v nevďačnej pozícii?

Taká je moja práca. Vedel som, do čoho idem. Nie sme však trpezlivý národ, všetko by sme chceli ihneď. Toto mužstvo potrebuje čas. Čaká nás rok, v ktorom chceme postúpiť v Lige národov a zároveň chystať nové mužstvo na ďalšiu kvalifikáciu ME. Je to však výzva a česť. Máloktorému Slovákovi sa podarí viesť národný tím. Neviem si predstaviť, že by som takú ponuku odmietol.

V hokeji je postup do štvrťfinále MS hranicou, kde sa láme úspech s neúspechom. Ako je to so slovenským futbalom?

Neúspech bude, keď nepostúpime do B-divízie Ligy národov alebo na majstrovstvá Európy. Nedostali sme sa na svetový šampionát do Kataru 2022. Kvalifikovať sa na MS je omnoho náročnejšie. Vidíme to na príklade Talianska, ktoré posledné ME vyhralo.

Takže, ak nepostúpite s mužstvom na ME 2024, bude to neúspech?

Určite. Európsky šampionát v Nemecku je veľký cieľ.

A čo tak hrať aj atraktívny futbal?

Na jeseň sme odohrali sedem zápasov. Nepamätám si, kedy Slovensko naposledy hralo atraktívnejšie. Pýtam sa: Keď Weiss a Kozák doviedli tímy na MS, resp. ME, hrali atraktívny futbal? Hrali sme bojovný, organizovaný futbal, bez chýb a boli sme efektívni v premieňaní gólových príležitostí. Veľmi dôležitá bola sociálna chémia v kádri.

Lenže štrnásť bodov z desiatich zápasov v uplynulej kvalifikácii je málo, nie?

Súhlasím. Netvrdím, že sme to zvládli, ale mali by sme byť k sebe úprimní. V záverečnej analýze pre VV SFZ som vyhodnotil viaceré ukazovatele hry v útoku. V jedinom z desiatich najpodstatnejších sme boli horší ako Rusi – v efektivite zakončenia. To napokon rozhodlo. S Chorvátmi sme odohrali dva výborné zápasy. Inkasovali sme však tri góly a ani jeden z hry. Všetky boli hlúpe, dalo sa im predísť. Takéto lacné chyby Rusi nespravili. Na jeseň dostali iba dva góly.

Ktorá reprezentácia hrá dlhodobo na hranici svojich možností?

Belgicko. To, že je dlhodobejšie na čele FIFA renkingu, je futbalová anomália. Veľkosť populácie, počet registrovaných hráčov aj rozpočet, s ktorým pracujú, hrá v ich neprospech. Muselo veľmi tvrdo pracovať, zatiaľ čo giganti v niečom zaspali. Podobne dobre pracujú s rozvojom mladých hráčov aj Nóri, hoci iným systémom. Pritom vo väčšine športov do pätnástich rokov nemajú športovú špecializáciu.

Najlepšie platení futbalisti sveta Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. David de Gea (Manchester United): 23 406...

Marek Hamšík bude mať čoskoro 35 rokov a jeho reprezentačná kariéra sa chýli ku koncu. Nebolí vás z toho hlava?

Za všetkými staršími hráčmi som v prvých troch mesiacoch roka vycestoval a bavili sme sa aj o budúcnosti. Keď Marek bude zdravotne v poriadku a bude chcieť pomôcť reprezentácii, bude v nej. Keď sa rozhodne, že skončí, musíme byť na to pripravení. Posledné zápasy ukázali, kde sú slabiny Slovenska bez Hamšíka, Kucku, Weissa či Pekaríka.

Dá sa s tým niečo spraviť?

Práve preto sme sa rozhodli pre takýto model posledného reprezentačného zrazu. Ak tu nebudú, musíme hľadať vhodné alternatívy. To chce čas. Niekedy ma mrzí, že kým v Turecku Mareka milujú, na Slovensku sa rieši jeho účes, plat či tetovanie. Zhadzujeme ho tým. A netýka sa to len Mareka.

A potom sa naňho príde pozrieť do Trnavy 2500 divákov…

Keby ste videli, ako ho v Trabzonspore berú. Aké choreo dokážu pripraviť. Turci sú fanatickí fanúšikovia. Na Slovensku sa chodia ľudia pozerať často iba na súpera. S Kozákom sme však zažili aj zápasy, keď bolo v Žiline stále vypredané. Ale to musela žiť šanca na postup. Impulz musíme dať ľuďom my svojimi výkonmi.

Je komunikácia s Hamšíkom jednoduchšia ako s mladšími hráčmi?

V prvom rade ide o kvalitu a skúsenosti, nie vek. Marek je komplexný balíček. Má za sebou veľké množstvo ťažkých zápasov. Dokáže správne vyhodnotiť, čo tréner od neho chce. Stačí vyslať jeden signál a ďalších desať pochopí sám. To sú obrovské skúsenosti.

Mohol by ho raz nahradiť Holanďan so slovenskými koreňmi Ľudovít Reis?

Momentálne je súčasťou holandskej reprezentácie do 21 rokov. Nie je to preňho ľahké rozhodnutie. Sme dohodnutí, že ak bude mať záujem, porozprávame sa o tom. Teraz to však nie je téma. Musí sám zvážiť, či je zaujímavý pre holandské áčko. V rámci mládežníckych reprezentácií pracujeme s viacerými hráčmi, ktorí majú slovenské korene a hľadáme vhodné typy.

Je malá domáca základňa problém?

V porovnaní s veľmocami ako Španielsko sme malá futbalová krajina. Mám odsledovaných približne šesťdesiat hráčov, ale konkurencia na niektoré posty nie je veľká. Vek nie je limit, ale kvalita áno. Hráči potrebujú pravidelne hrávať v kvalitných ligách, v našich podmienkach to je stopercentný predpoklad, aby sme mohli uspieť.

My takých máme možno pätnásť, z toho v najlepších piatich európskych ligách pravidelne hrajú piati či šiesti. Ak nie sú k dispozícii, máme problém. Stratégia hry v zápase nikdy nebude nad správnym prístupom, herným vyťažením a kvalitou hráčov. Potrebujeme vytvoriť čas a priestor, aby sa v reprezentácii postupne udomácnila aj nová generácia.

Najdrahší futbalisti, ktorí prišli o MS 2022 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1. Erling Haaland (Nórsko/Borussia Dortmund) -...

Nováčikovia však na konci marca príliš nepresvedčili…

Z chlapcov, ktorých som vzal do Nórska a na zápas proti Fínsku, bude v budúcnosti gro reprezentácie. Tak to jednoducho je.

Krajina momentálne žije viac hokejom, možno budete pri hľadaní nových adeptov pod menším tlakom…

Buďme radi za našich športovcov. Chodím po svete a nik nerobí Slovensku takú reklamu ako naši reprezentanti. Pri rozhovoroch o Slovákoch nezaznie meno žiadneho politika, ale skôr Hamšíka, Cháru, Sagana či Vlhovej. Šport je najlepšia reklama a pritom ho politici stále stavajú kdesi na perifériu. Veľmi ma to mrzí.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Štefan Tarkovič