Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tarkovičovi nezávidím. Mohol by ušiť systém na mieru Škriniarovi

Nerád len-tak kritizuje, skôr ponúkne konštruktívne riešenia. S jedným netuctovým prišiel niekdajší stopér Celtiku Glasgow či Sunderlandu Stanislav Varga (49) aj po dvoch prípravných dueloch slovenskej reprezentácie proti Fínsku (2:0) a Nórsku (0:2).

31.03.2022 15:08
Milan Škriniar Foto: ,
Milan Škriniar pred zápasom s Fínskom.
debata

„Treba zvážiť, či neušiť hru a defenzívny systém na mieru Milanovi Škriniarovi,“ vraví 54-násobný reprezentant.

O priateľských zápasoch sa niekedy hovorí ako o zbytočných. Mali ste ich radi?

Každý zápas v reprezentácii bola česť. V kabíne je dobrá atmosféra. Ideálna, keď sa darí a sú výsledky. To, že sú priateľské zápasy zbytočné, môžu hovoriť fanúšikovia, ktorým neprídu zaujímavé. Skúšať však treba, nám rozhodne.

Slováci nehrali priateľské duely od júna 2021. Pomohli mužstvu nájsť nových adeptov do reprezentácie?

To je otázka na trénera Štefana Tarkoviča, nechcem nikomu dávať rozumy. Hľadáme naďalej stredného útočníka, stopéra ku Škriniarovi, možnú náhradu na dni bez Mareka Hamšíka. Najviac by Tarkovičovi pomohlo to, čo predtým Vladovi Weissovi a Jánovi Kozákovi st.

Čo máte na mysli?

Weiss i Kozák sú skvelí tréneri. Najväčšie úspechy sme však dosiahli vtedy, keď opory pravidelne hrávali v kvalitných kluboch. V našej základnej zostave pravidelne bolo možno osem hráčov v popredných ligách, to sa nedá oklamať.

Pozrite sa na Stana Lobotku, akú mal výkonnosť, keď v Neapole vysedával na lavičke a ako je na tom teraz. Tarkovičovi nezávidím, musí postupne nahrádzať zlatú generáciu.

Október 2006. Stanislav Varga zastavuje Jasona... Foto: SITA/AP, TOM HEVEZI
Stanislav Varga, Jason Koumas Október 2006. Stanislav Varga zastavuje Jasona Koumasa v zápase v Cardiffe, ktorý Slováci vyhrali vysoko 5:1.

Tarkovič k najlepšiemu slovenskému futbalistovi Škriniarovi väčšinou stavia Ľubomíra Šatku. Ten sa však vrátil po zranení a proti Nórom a Fínom sa okrem neho objavili v zostave po boku Škriniara aj Martin Valjent i Dávid Hancko. Ktorá dvojica sa vám páčila najviac?

Keď hrával Martin Škrtel s niekým iným ako Jánom Ďuricom, hneď to bolo vidieť. Musíme niekoho ku Škriniarovi nájsť. Najlepšie by bolo, keby to bol Valjent, lebo pôsobí v španielskej lige.

Problém však je v tom, že Škriniar nastupuje už dlhodobo v systéme s tromi obrancami a navyše z pravej strany. V reprezentácii hral vo štvorčlennej obrane a navyše zľava.

Je to veľký rozdiel?

Sám som bol stopér a musím povedať, že je. Niekto povie, že taký skvelý hráč by to mal zvládnuť. Proti Malte bez problémov, ale ak príde kvalitný útočník ako Erling Haaland, vidieť problémy.

Navrhujete systém s tromi obrancami?

Ako som povedal – nedovolím si niekomu hovoriť do jeho roboty.

Anderson Daronco, nasilnejší rozhodca na svete Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Anderson Daronco si rozhodovanie užíva.

A stojí to aspoň za úvahu?

Teraz ide o to, či sa prispôsobiť najlepšiemu hráčovi Škriniarovi a nechať ho hrať na sto percent, alebo len na devätdesiat s tým, že pridáme čosi do výkonu Valjentovi. Martin je výborný stopér, ale s Milanom im to akosi neladí.

Zvážil by som systém na troch obrancov, ale to nemožno zmeniť za tri dni reprezentačného zrazu. Na konci sa aj tak počítajú výsledky a nie potlesk ako v divadle.

Aj Kozákovi s Weissom sa vyčítalo, že nehrali atraktívny futbal, ale dostali sa na vrcholné podujatie. To sa podarilo aj Tarkovičovi, čo mu nikto nevezme.

Sedel by Slovensku systém s tromi bekmi aj preto, že na krajoch obrany nemáme taký široký výber?

Zrejme narážate aj na to, že Peter Pekarík už má svoj vek. Keď však Zlatan Ibrahimovič chce aj v štyridsiatich rokoch hrať za reprezentáciu, môže aj o päť rokov mladší Peky. Na druhej strane, v júni sa hrá Liga národov v rýchlom tempe a je nereálne odohrať s identickou jedenástkou všetky tri zápasy.

Ešte si k tomu pripočítajte cestovanie. Spomínam si, keď som lietal z Anglicka a to bol časový posun len hodinový, cítil som to na sebe. Otázkou je, či národný tím chce hrať s Pekaríkom alebo nie. Treba zvážiť, či neušiť defenzívny systém na mieru Škriniarovi.

Chorvátsko SR futbal kvalifikácia MS 2022 Skupina H Čítajte viac Moravčík: Nemáme zlých hráčov, ale systém. Na Hamšíkovom mieste vidím Suslova

Ako by mohla vyzerať obranná trojica?

To je na tréneroch. Ak by to chcel tréner Tarkovič vedieť, tak sa k tomu vyjadrím.

Možno sa k nemu vaša myšlienka dostane…

Určite by sa dal využiť Hancko ako ľavák na ľavej strane. Potom k nemu a Škriniarovi pridať Šatku či Valjenta. Zvyšní dvaja stopéri by sa museli Milanovi prispôsobiť, nie naopak. Potom sa to míňa účinku. Vždy chcete, aby váš najlepší hráč bol v čo najkomfortnejšej situácii. Vtedy je svetový.

Najbližšie sa reprezentácia predstaví v júni, v C-divízii Ligy národov proti Azerbajdžanu, Bielorusku a Kazachstanu. Je pre Slovensko náročnejšie, keď musí tvoriť hru?

Ak hráte proti Anglicku a súper má desať šancí a vy z jedinej dáte gól a vyhráte, verejnosť sa na duel pozerá inak, ako keď sa stane to isté vám s Azerbajdžanom.

Nikto vám vtedy neodpustí, že ste proti takému mužstvu zahodili desať tutoviek a zakopli ste. V takom zápase potrebujete ešte viac pomoc od lídrov ako Škriniar, Hamšík či Juraj Kucka. Na nich to stojí a padá, lebo sa neboja vziať opraty zápasu do rúk. Kto chce niečo spraviť, musí občas aj čosi pokaziť.

Víťazstvo slovenských futbalistov nad Fínmi Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Slovenská jedenástka pred zápasom s Fínskom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Tarkovič #Stanislav Varga #Milan Škriniar