Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Moravčík: Nemáme zlých hráčov, ale systém. Na Hamšíkovom mieste vidím Suslova

Bol špílmachrom, ktorého kúsky s loptou na nohe milovali davy. Slovensko malo viacero futbalistov s týmto darom, naposledy Mareka Hamšíka.

29.03.2022 08:00
Chorvátsko SR futbal kvalifikácia MS 2022... Foto: ,
Marek Hamšík.
debata (6)

Niekdajší reprezentant Ľubomír Moravčík (56) však vystríha pred tým, aby sa národný tím príliš upínal na genialitu stredopoliara Trabzonsporu.

Aké vlastnosti musí mať kvalitný špílmacher?

Sú aj také, ktoré dostanete ako dar. Teraz je tvorca hry v inej pozícii, ako za mojich čias. Vtedy išla každá lopta cez neho. Teraz sa do útočnej akcie zapája viac hráčov, ktorí niekedy špílmachra obídu.

Keď sa pozrieme napríklad na Kevina De Bruyneho či u nás na Mareka Hamšíka, sú to hráči, ktorí nielen diktujú tempo hry, ale vedia aj dať gól i pripraviť šancu.

Preto sú takí cenení?

Presne. Platilo to, keď som hral ja a bude aj v budúcnosti. Ľavá noha, pravá noha, hlavička, asistencia či gól. Nikdy však nesmie celá hra stáť a padať na jednom hráčovi.

Štefan Tarkovič. Čítajte viac Tarkovič po Nórsku: Zápas sme nezvládli, chýbal nám režisér hry

Tvorca môže byť len jeden. Ako by však vyzerala spolupráca Moravčíka s Hamšíkom?

Vždy platí, že ak dvaja vedia hrať futbal, miesto v zostave sa im nájde. Je to len na tréneroch. Určite by sme sa vedeli dopĺňať.

V Celticu Glasgow sme hrali systém 3–5–2 a ja som bol najbližšie k útočníkom. Marek hrá viac z hĺbky poľa, ako sme to videli v Neapole. Pripomínalo mi to časy, keď som bol v zostave s Petrom Dubovským. On bol vyšší hráč so skvelým zakončením. Dopĺňal som sa s ním a išlo by to aj s Hamšíkom.

Ukázal aj posledný reprezentačný zápas s Nórskom (0:2), ako veľmi je slovenská reprezentácia závislá od Mareka Hamšíka?

Určite. Hamšík je výnimočný futbalista, potvrdzuje to už roky. Stále sa však omieľa to isté. Hamšík je alternatíva A. Lenže Slovensko nemá alternatívu B. Môže sa stať, že Hamšík čoskoro skončí…

Čo potom?

Mali by sme mať jeho nástupcu, ale nemáme. Som z toho sklamaný. Toľko šancí, koľko dostal napríklad Ondrej Duda či ďalší, je dostatok na to, aby ukázali potenciál. Ukazuje sa však, že buď nemajú kvalitu, alebo záujem.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Nie sú Hamšíkove kopačky príliš veľké pre jeho nástupcov?

Určite to nie je pre nich ľahké. Duda je kvalitný futbalista. Má na to, aby mohol hrať na Hamšíkovom poste, len niekedy hľadá prihrávku navyše. Mal by to viac zobrať na seba a páliť.

Viem si tam predstaviť aj Tomáša Suslova. On pre mňa nie je prienikový hráč, ale futbalista posledného momentu pred šestnástkou. Je dynamický, šikovný, ale nie rýchly. Vladimír Weiss ml. taktiež hrá v Slovane zo stredu poľa.

Bude reprezentácia schopná nahradiť Hamšíka?

To sa nedá. Hamšík raz bol, stále je, ale nevieme, dokedy bude. Možno takého hráča Slovensko už mať nebude. Musíme sa naučiť hrať bez neho. Snažíme sa do starého herného systému vložiť pri absencii Hamšíka niekoho, kto ho nahradí.

To je blbosť. Musíme zmeniť herný systém a byť nebezpeční inak. To však nie je chyba hráčov, ale nedostatku kreativity trénerov. Poviem príklad.

Aký?

Počas majstrovstiev sveta 1990 som hral spoločne s Jozefom Chovancom a Ľubošom Kubíkom. Vyznávali sme systém 3–5–2 a pritom sme celú kvalifikáciu hrali 4–4–2. Na to sú tam tréneri, aby niečo vymysleli a vyriešili problémy. To je trénerská kreativita – aby sa hráči cítili komfortne a prospelo to aj hre.

Ľubomír Moravčík v drese Celticu Glasgow Foto: TASR, AP
9. Ľubomír Moravčík Ľubomír Moravčík v drese Celticu Glasgow

Slovensko si zahralo na MS 2010 a ME 2016 i 2020. Za­každým bol v tíme aj Hamšík. Je to kľúčová postava týchto bojov?

Nepamätám si presne tie zápasy, ale vždy je Hamšíkova prítomnosť dôležitá. Keď vyjde na ihrisko, aj súper má väčší rešpekt. Upokojuje mladších hráčov. Vie im poradiť. Vždy bude pre reprezentáciu prínosom.

Časom možno nie na celý zápas či od jeho začiatku. Avšak nemôžeme od neho čakať, že bude v reprezentácii sto rokov… Tento rok bude oslavovať 35. narodeniny, nie je najmladší. Musíme myslieť na budúcnosť bez Mareka.

Myslíte si, že sa to deje?

Nie a hnevá ma to. Keď nemáme špílmachra svetovej triedy, musíme hrať futbal, ktorý sa na neho nespolieha. Behavejší, pracovitejší, agresívnejší. Na to sú tam reprezentační tréneri. Momentálne sa však nedá na slovenský futbal pozerať.

Niekedy som mal pocit, že je národný tím v Osle nasilu. Hral proti Nórom zastaraným štýlom „zanďoura“ a čakal, že z jednej šance dá gól. Ťažko sa na to pozerá, niekedy to ani nedokážem. Nehľadáme moderné typy hráčov, sme vo veľkej kríze.

Štefan Tarkovič, Tomáš Suslov Čítajte viac Vážne poškodenie. Slovákom bude proti Fínom chýbať najlepší mladík

Čo vám najviac prekáža?

Nerozumiem, prečo hráme na krídla, keď žiadne kvalitné nemáme. Radšej hrajme s tromi stopérmi, dvoma rýchlymi krídelnými obrancami na kraji, tromi stredopoliarmi a s niekým, kto vpredu doplní Ladislava Almásiho – hrotového útočníka, ktorý sa mi páči a tak dlho sme ho hľadali. Stále však tréneri chcú urobiť z niektorých hráčov niečo, čím nie sú.

Napríklad?

Proti Nórom hrali vedľa seba Stanislav Lobotka s Patrikom Hrošovským. Dvaja identickí hráči. Lobotka s Hamšíkom či Kuckom – to funguje, lebo poslední dvaja menovaní sú ofenzívnejší. Ani Weiss už nebude to mladé krídlo, ktoré utekalo súperom. Suslov tiež nebude rýchlosťou trápiť krajných obrancov.

To skôr stopérov ako desiatka. Vie spraviť rýchlu kľučku a zakončiť, dať finálnu prihrávku, strieľať z väčších vzdialeností. Ako pravé krídlo sa do zakončenia dostane minimálne, lebo odtiaľ musí posielať centre.

Slovensko nemá taký široký výber hráčov a Tarkovič hľadá nových adeptov. Páčia sa vám niektorí?

To kvitujem. Martin Regáli je hráč, ktorý sa zoderie, bude behať a vážiť si najcennejší dres. Potom prídu chlapci, ktorí sa nevedia presadiť v kluboch a majú ťahať národný tím. To nedáva logiku. Slovensko nemá zlých hráčov, len zlý herný systém a nemôže sa donekonečna spoliehať na Hamšíka.

Čo futbaloví tréneri vyškrtli hráčom z jedálnička? Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Pep Guardiola (Manchester City)
Keď jeden z...

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Ľubomír Moravčík #Tomáš Suslov