Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kde je Peter? Nový tréner Herthy poznal len mňa, tvrdí Pekarík

Je dlhoročnou stálicou v nemeckej futbalovej Bundeslige aj slovenskej reprezentácii. Peter Pekarík však prežíva v Herthe Berlín náročné obdobie.

22.03.2022 07:30
Peter Pekarík. Foto:
Slovenský obranca Peter Pekarík patrí v 35 rokoch k najskúsenejším hráčom Herthy BSC Berlín.
debata

Klub čaká boj o zotrvanie v najvyššej súťaži. Aj preto rodák z Dolného Hričova chýba na zraze národného tímu pred prípravnými zápasmi s Nórskom a Fínskom. „Moja nominácia bude aktuálna v júnovom termíne pred Ligou národov,“ vraví skúsený obranca.

Začiatkom minulého týždňa sa novým trénerom Herthy stal Felix Magath – muž, ktorý vás vytiahol do Bundesligy. Ako ste sa zvítali po 13 rokoch od majstrovskej éry vo Wolfsburgu?

Je to príbeh, ktorý dokáže napísať len futbal. Tréner Magath si ma vybral do Wolfsburgu, kde som pod jeho vedením zažil v mojej prvej bundesligovej sezóne najväčší klubový úspech kariéry. Vždy som si hovoril, že takého ostrého trénera s vojenským tréningovým režimom už v mojej kariére určite nestretnem. Aj vzhľadom na to, že Magath bol mimo bundesligového diania už takmer 10 rokov, nikto z odborných futbalových kruhov nepredpokladal, že sa ako bundesligový tréner ešte niekedy vráti. Naše osobné zvítanie po dlhých rokoch bolo príjemné. Tréner vošiel do kabíny a jeho prvá veta bola: Kde je Peter? Rozprávali sme sa na rôzne témy. Zaspomínali sme si na naše spoločné časy vo Wolfsburgu, ale hlavnou témou bola súčasná situácia v Herthe.

Kým pri prvom stretnutí ste boli 22-ročný mladík, teraz patríte medzi najskúsenejších. Upresnil vám Magath, čo od vás požaduje?

Ocenil, že som v Herthe už desiaty rok a zdôraznil, že pôsobenie v jednom bundesligovom mužstve ako aj takmer 13 rokov v Bundeslige je výnimočné a vzácne. Počas úvodného rozhovoru s mužstvom spomenul, že zo súčasného kádra Herthy osobne pozná len mňa. A že o jeho legendárnych tréningových metódach sa môžu spoluhráči informovať u mňa, ja im ich ozrejmím.

Felix Magath. Čítajte viac Pred 13 rokmi s Pekaríkom oslávil titul. Teraz budú obaja radi za záchranu

Čo sa v klube zmenilo od jeho príchodu?

Posledné tri sezóny sú v Herthe veľmi turbulentné a hektické. Po vstupe nového investora Larsa Windhorsta do klubu pred tromi rokmi sa očakávania odbornej aj fanúšikovskej verejnosti zmenili na ciele a méty, ktoré z krátkodobého hľadiska neboli pre nás realistické. Viacero rekordných hráčskych nákupov, ktoré boli najdrahšími transfermi v celej histórii klubu, očakávaný raketový úspech nepriniesli. V priebehu posledných troch rokov sa vystriedalo už osem trénerov a každú sezónu prichádza k veľkej obmene kádra. Verím však, že momentálny cieľ mužstva, ktorým je záchrana v Bundeslige, naplníme a klub sa z dlhodobého hľadiska stabilizuje. Tréner Magath prišiel za veľmi zložitej situácie. Počas kariéry však podobne náročné záchranárske práce s bundesligovým mužstvom už veľakrát zvládol. V Bundeslige zachránil Stuttgart, Frankfurt či Wolfsburg a verím, že naša misia bude tiež úspešná.

V čom vidíte najväčšie príčiny toho, že Hertha až do uplynulého víkendu v novom roku nezvíťazila?

Za desať rokov, ktoré v klube pôsobím, považujem túto sezónu za najnáročnejšiu. Spomeniem výraznú obmenu kádra, tretiu zmenu trénera a v neposlednom rade aj komplikovanú situáciu s pandémiou koronavírusu, kvôli ktorej nám v jarnej časti chýbalo počas dôležitých zápasov veľa hráčov a boli potrebné veľké zásahy do kádra. Toto všetko nám na pohode a stabilite určite nepridalo a naša jarná výsledková kríza bola na svete.

Zdá sa, že Magath by mohol priniesť zmenu. Napokon, začal výborne…

Okamžite po príchode sa pevne chytil kormidla a našu negatívnu výsledkovú sériu prelomil. V sobotu sme doma zdolali Hoffenheim (3:0) ašpirujúci túto sezónu na miestenku v Lige majstrov. Verím, že toto dôležité víťazstvo nám vleje pozitívnu energiu, ktorú budeme potrebovať v posledných náročných siedmich zápasoch sezóny. Každý zápas je teraz pre nás menším finále, ktoré potrebujeme zvládnuť k naplneniu nášho cieľa.

Spolu s Jarsteinom a Boatengom patríte medzi troch najstarších hráčov v klube. Ako využívate skúsenosti v prospech tímu, máte dôležité slovo v kabíne?

Najskúsenejší piati hráči tvoria takzvanú Radu mužstva, ktorá sa spolu stretáva, preberá, diskutuje a realizuje veci, ktoré môžu mužstvu pomôcť na ihrisku i v kabíne. Snažíme sa, aby sme prístupom v tréningoch, zápasoch, ale aj v životospráve a disciplíne išli príkladom hráčom, ktorí sú na začiatku kariéry.

Rusko SR Slovensko Švédsko futbal ME2020 E Čítajte viac Tarkovič zmenil nomináciu. Zraneného Zreľáka nahradil tento hráč

Ste stabilným členom základnej zostavy, nastúpili ste na 19 ligových duelov. Máte 35 rokov, musíte pri tejto záťaži podstupovať špeciálne cvičenia?

V tejto sezóne som na všetkých frontoch nastúpil už na 27 súťažných zápasov a z tejto vyťaženosti mám samozrejme veľkú radosť. Dlhodobo mám nastavenú prísnu životosprávu, vďaka ktorej som schopný zvládať veľkú fyzickú záťaž aj v tomto veku. V životospráve mi veľmi pomáha najmä manželka Lujza, ktorá sleduje najnovšie trendy v stravovaní sa či regenerácii a všetko konzultuje s našimi kamarátmi – doktormi. V kariére mi dlhé roky pomáhajú aj individuálne tréningy, ktoré sú zamerané najmä na strečingové, uvoľňovacie či stabilizačné cviky, ktoré si odcvičím každý deň doma.

Pred mesiacom ste boli v súboji proti Lipsku kapitánom. Prečo ste mali pásku len v jednom zápase? Na ruke som ju mal niekoľkokrát, najčastejšie však pod vedením trénerov Josa Luhukaya či Pala Dardaia a najnovšie aj v tejto sezóne pod trénerom Korkutom. V zápase s Lipskom to vyplynulo zo situácie. V prebiehajúcej sezóne som druhý zástupca kapitána. Náš kapitán Dedryck Boyata aj prvý zástupca Niklas Stark chýbali v tomto zápase pre zranenie a koronu.

Mnoho futbalistov vo vyššom veku sa už sústredí na klubové povinnosti a opúšťajú reprezentáciu. Tréner Tarkovič uviedol, že nikto zo starších hráčov sa končiť nechystá. Je to aj váš prípad?

Tréner Tarkovič s asistentom Marekom Mintálom sa boli osobne pozrieť na náš domáci bundesligový zápas proti Bochumu. Po ňom sme sa spoločne stretli a tréner mi predostrel, že u neho nehrá rolu vek hráča, ale jeho výkonnosť. Dohodli sme sa, že v marcovom asociačnom termíne sa pre zložitú situáciu Herthy v Bundeslige budem naplno venovať klubovým povinnostiam. Moja nominácia bude opäť aktuálna v júnovom termíne pred Ligou národov.

Španielsko SR futbal ME2020 E Skupina Čítajte viac Bez Hamšíka, s nováčikmi. Tarkovič oznámil nomináciu na marcové zápasy

Za reprezentáciu ste odohrali 109 zápasov. Čo vás aj po toľkých rokoch motivuje obliekať si národný dres?

Som veľmi šťastný, hrdý a vďačný za krásnu métu, ktorú som už teraz mohol s našou reprezentáciou dosiahnuť. Slovenská reprezentácia mala, má a vždy bude mať v mojej futbalovej kariére špeciálne miesto, ale nie pre štatistiky a čísla.

V decembri bol v hre o post trénera reprezentácie Vladimír Weiss. Ako ste vnímali túto situáciu?

Viem, že voľba reprezentačného trénera sa podľa prvých plánov trochu predĺžila, ale vo futbale pôsobím už dosť dlhý čas a preto si uvedomujem, že niektoré veci si vyžadujú pre správne rozhodnutia určitý čas a nedajú sa urýchliť. Pre klubové povinnosti som dianie týkajúce sa voľby reprezentačného trénera mal možnosť sledovať len na diaľku. Čo sa týka trénera Weissa, som veľmi rád, že som mal tú česť hrať pod jeho vedením štyri roky v reprezentácii a mohli sme spolu zažiť historický postup na MS 2010. Je to veľký odborník, ktorý trénerské umenie preukázal nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Pamätám si, ako mi môj bývalý spoluhráč z Herthy a aktuálne prezident Gruzínskeho futbalového zväzu Levan Kobiašvili telefonoval, aby sa informoval ohľadom trénera Weissa v čase, keď hľadali nového reprezentačného kormidelníka. Odporučil som mu ho a povedal, že jeho angažovaním získajú uznávaného a skúseného trénera, ktorý v ich národnom mužstve spraví veľký progres. Moje slová sa naplnili do bodky. Gruzínska reprezentácia pod jeho taktovkou bola malý krôčik od najväčšieho úspechu v histórii. Vo finále baráže na Euro 2020 však podľahla Severnému Macedónsku 0:1.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Bundesliga #Peter Pekarík #Hertha BSC Berlín