Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvý cudzinec pochádzal z kmeňa Hausa. Dostal trest za diskotéku v nočnom bare

Nemec, Brazílčan, Argentínčan, Srb. Futbalisti z týchto krajín si už zahrali v slovenskom národnom tíme. Dnes k nim môže pribudnúť piaty - Argentínčan Vernon De Marco - v súboji proti Slovinsku.

01.09.2021 18:05
Vernon De Marco Foto: ,
Slovanista Vernon De Marco (v strede) počas zápasu s Trenčínom.
debata

Legionári sa nestali oporami

Všetci cudzinci, ktorý si obliekli reprezentačný dres, pôsobili predtým dlhší čas na Slovensku. Ich snaha získať občianstvo bola motivovaná záujmom zahrať si v reprezentácii. Ani jeden sa však v nej výraznejšie nepresadil, bola to len krátka epizóda v ich kariére.

Čiastočnou výnimkou bol Karim Guédé, ktorý sa narodil v Hamburgu, vlastnil aj pas Toga a Nemecka. Pôsobil vyše päť rokov v Bratislave, najskôr v Artmedii Petržalka a potom v Slovane, na konte mal bezmála 150 ligových zápasov.

Reprezentačný debut si odkrútil pred desiatimi rokmi – 10. augusta 2011 vo víťaznej príprave s Rakúskom (2:1). V tíme sa objavoval štyri roky (2011 – 2014) a pripísal si 14 štartov.

Slovensko, Slovinsko, futbal Čítajte viac Slovinci odkazujú súperovi: Pri všetkej úcte k Slovákom...

Polovicu z nich aj v kvalifikačných zápasoch. Išlo však zväčša len o symbolické štarty – v boji o ME 2012 odohral v troch stretnutiach 85 minút a o MS 2014 v piatich 80 minút.

Guédé mal reprezentovať Togo

Prvý dal dôveru cudzincovi tréner Vladimír Weiss, ale Guédého služby využili aj Stanislav Griga, Michal Hipp a Ján Kozák.

Guédé ako dvadsaťročný bol aj v kádri Toga, ktoré sa pripravovalo na MS 2006, ale napokon ho vyradilo zranenie.

„Podľa mňa moje zranenie pred MS nebola náhoda. Bol to osud. Inak by som už nemal šancu reprezentovať Slovensko, čo by ma veľmi mrzelo,“ vravel pred reprezentačným krstom v rozhovore pre Pravdu.

Dominik Holec Čítajte viac Zmena v zostave kvôli koronavírusu. Tarkovič povolal ďalšieho hráča

Mama, lekárka z Toga, trvala na tom, aby si dokončil vysokú školu. Vyštudoval v Nemecku sociálnu pedagogiku. Ako samouk zvládol slovenčinu, ale ovládal aj francúžštinu, nemčinu, angličtinu a portugalčinu. Dohovoril sa aj jazykom togského kmeňa Hausa, z ktorého pochádzal.

Po súboji v Litve v kvalifikácii MS 2014 si v Senci spolu s Hamšíkom, Stochom a Weiss vyrazili na diskotéku do nočného baru. Prišli vtedy o štartovné v zostávajúcich stretnutiach kvalifikácie MS 2014. Aféru vtedy uzavreli v tichosti.

Kariéru Brazílčana zastavila smrť

Všetky zahraničné posily s výnimkou Davida Depetrisa boli defenzívni hráči. Len Argentínčan bol rodený strelec, ktorý začínal slovenskú anabázu v Trenčíne. Potom odišiel zo Slovenska, ale vrátil sa a teraz pôsobí v druholigovej Banskej Bystrici.

Čoskoro 33-ročnému útočníkovi dal šancu v roku 2013 Ján Kozák, ale len v dvoch prípravných zápasoch. S Gibraltárom jediný raz nastúpili v základnej zostave dvaja cudzinci – okrem Depetrisa aj Guédé.

Man United Ronaldo MUFC Čítajte viac Futbalový otec. Kto bol kľúčovým mužom pri návrate Ronalda?

V tom období si obliekal slovenský dres aj Brazílčan Dionatan Teixeira, ale ten nikdy v áčku nenastúpil. Zahral si len vo výbere do 21 rokov. Jeho kariéru predčasne prerušila smrť – zradilo ho srdce, keď mal 25 rokov.

Zatiaľ posledný z legionárov si zahral v reprezentácii srbský futbalista Boris Sekulič. Do slovenského futbalu vstúpil v Košiciach, potom prežil tri zaujímavé roky (2015 – 2018) v Slovane. Aktuálne je hráčom Chicaga Fire.

V slovenskej reprezentácii sa príliš nezohrial. Jeho bilancia však nemusí byť definitívne uzatvorená. Je stále v dobrom futbalovom veku, o niekoľko týždňov oslávi tridsiatku.

Škriniar: De Marco nám pomôže

Bude rodák z argentínskeho Rosaria Vernon De Marco výnimkou a vybojuje si stabilné miesto v slovenskom výbere?

Na Slovensku sa udomácnil v Michalovciach, od roku 2016 je hráčom Slovana,v minulom ročníku ho vyhlásili za najlepšieho ľavého obrancu ligy. „Hrať za Slovensko by bolo pre mňa splnením sna,“ tvrdí 28-ročný De Marco, ktorý ovláda šesť jazykov.

Španielsko Futbal ME2020 E SR Slovensko Kucka Čítajte viac Bez Greifa, ale s Kuckom či De Marcom. Tarkovič oznámil nomináciu

Na jar získal slovenské občianstvo a tréner Štefan Tarkovič ho teraz prvý raz pozval do tímu. Oceňuje jeho ofenzívne prednosti, ale pripomína, že je rovnako dôležité, aby si plnil aj obranné povinnosti.

„Dlhodobo potvrdzuje dobrú výkonnosť v Slovane a verím, že ju ukáže aj v reprezentácii,“ tvrdí Tarkovič.

Jeho príchod do tímu privítali aj skúsení reprezentanti.

„Videl som ho v zápasoch Slovana, aj Vlado Weiss nám už predtým rozprával, že je to kvalitný hráč. Zvýši konkurenciu na svojom poste a určite nám pomôže,“ tvrdí šéf slovenskej obrany Milan Škriniar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vernon De Marco