Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci na každom Eure? Nepostúpia naň možno len trpaslíci

Najprv boli štyria, potom ôsmi, následne šestnásti. Až súčasný model záverečného turnaja futbalových majstrovstiev Európy dospel k 24 účastníkom.

13.07.2021 06:29
Spain Slovakia Euro 2020 Soccer Foto: ,
Aj pre slovenských futbalistov bude možno cesta na Euro už čoskoro opäť o niečo jednoduchšia.
debata (11)

Toľko reprezentačných výberov si zahralo na posledných dvoch európskych šampionátoch. Formát turnaja, samozrejme, vyhovuje slabším, zároveň však má aj množstvo odporcov.

Tí vytýkajú Európskej futbalovej únii (UEFA), že Euro tým stráca na atraktivite, prináša viac nezaujímavých zápasov.

Napriek tomu šéfovia európskeho futbalu uvažujú nad tým, že na záverečný turnaj by mohlo čoskoro – už v roku 2028 – postúpiť ešte viac tímov.

Konkrétne – 32. Pri 55 členoch UEFA je to teda viac ako polovica.

„Povedali nám to ľudia so znalosťami procesu v UEFA. Hovorili pod podmienkou anonymity, pretože nemajú oprávnenie vyjadrovať sa o súkromných diskusiách,“ napísala agentúra AP.

Anglicko Čítajte viac Na ostrovoch je penaltové šialenstvo. Skúsení hráči sa bránia, chceli kopať

Isté teraz je, že po Eure 2016, ktoré hostili Francúzi a nedávno skončenom šampionáte, ktorý sa konal po celej Európe, bude mať 24 členov aj turnaj v roku 2024 v Nemecku.

Hrať sa bude opäť v šiestich skupinách. Z nich postúpia dvaja najlepší, ktorých doplní štvorica tímov z tretích miest.

Ako by však vyzeral model s 32 účastníkmi? A ako by vlastne prebehla kvalifikácia?

Ak by sa zachoval súčasný model s desiatimi skupinami, mali by istý postup všetky tímy do tretieho miesta. A to pre veľké futbalové krajiny predstavuje nudu.

Britain England Italy 2020 Soccer Kate william Čítajte viac Rasizmus po finále rieši už aj princ. Môže zaň vraj aj premiér Johnson

AP preto špekuluje o akomsi predkvalifikačnom turnaji medzi najslabšími tímami. Prípadne by kvalifikáciu nahradila Liga národov, v ktorej sú mužstvá rozdelené podľa výkonnosti.

Mimochodom, po prvý raz sa hral veľký turnaj s 32 mužstvami v roku 1998, keď Francúzsko hostilo majstrovstvá sveta. Na budúci rok v Katare to bude rovnaké, no v roku 2026 pocestuje do USA, Kanady a Mexika 48 najlepších reprezentácií sve­ta.

Pre Európu to znamená šestnásť miesteniek, v súčasnosti ich má trinásť.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #ME 2028 vo futbale #rozšírenie