Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hromada zvažoval koniec kariéry. Škriniar po zápase v šatni neoslavoval

Dlho ho trápil členok na ľavej nohe. Dokonca natoľko, že pred dvoma rokmi v slabšej chvíľke uvažoval, že ukončí profesionálnu kariéru. Stredopoliar Slavie Praha Jakub Hromada (25) sa potom rozohrával na hosťovaní v Liberci a úspešne sa vrátil do Edenu.

15.06.2021 14:44
Jakub Hromada Foto: ,
Jakub Hromada na tréningu po zápase s Poľskom.
debata (5)

V reprezentácii je absolútny nováčik, pred príchodom na Euro 2020 odohral v marci v kvalifikácii MS 2022 hodinu proti Rusku a potom ešte jednu v príprave s Rakúskom pred odletom do Petrohradu.

V pondeľňajšom súboji s Poľskom, v ktorom Slováci zvíťazili 2:1, sa práve dvoma zákrokmi na neho vyfauloval Krychowiak a zverenci Štefana Tarkoviča hrali v závere viac ako polhodinu presilovku.

Ako pomohlo mužstvu toto vylúčenie?

Poliaci boli v niektorých častiach hry nepríjemní aj s desiatimi hráčmi. Najmä v závere nás zatlačili, čo sa dalo aj čakať, nemali už čo stratiť. Majú obrovskú kvalitu a my sme sa už sústredili na udržanie náskoku. Aj vtedy to bol náročný zápas, ale oslabenie súpera nám určite pomohlo.

Ako vnímate žlté karty, ktoré videl Krychowiak? Sedeli?

V prvom prípade som zacítil, že na mňa položil ruku. Aby som bol úprimný, loptu som si dal príliš pred seba a vedel som, že ju už mať nebudem, keď som cítil kontakt, padal som k zemi. Rozhodca krátko predtým ukázal prísnu žltú kartu Hubočanovi, myslím, že to potom trochu kompenzoval. V druhom prípade to bolo jasné, dohrával súboj bez lopty, už aj predtým mal zopár tvrdších zákrokov.

Čo rozhodlo o zisku cenných troch bodov?

Asi naša defenzíva, Poliakom sme nedovolili dostávať sa do väčších príležitostí najmä v prvom polčase. Museli sme poctivo brániť, byť kompaktní. A stále sme verili, že aj my nejaký gól strelíme. Dôležité bolo, že sme po červenej karte pomerne rýchlo skórovali. Po nej sme sa trošku upokojili, desať-pätnásť minút sme dobre kontrolovali hru.

Najviac obáv išlo od Lewandowského, ale nedali ste mu príliš dýchať…

Lewandowski je výborný hráč, jeden z najlepších útočníkov na svete. Škriniar zasa jeden z najlepších obrancov na svete. V tomto súboji bol úspešnejší náš obranca…

Asi najkomplikovanejšie minúty prežívalo mužstvo hneď po prestávke, keď súper vyrovnal. Doplatili sme na stratu koncentrácie?

Neviem, v čom to presne bolo, veľmi nás to mrzí. Tréneri často v prestávke zdôrazňujú hráčom, aby si dali pozor hneď na prvých päť – desať minút. Tak to bolo i teraz, nechceli sme súpera pustiť do šancí, ale hneď z prvého útoku vyrovnal. Nielen ja, ale myslím si, že všetci, sme však verili, že zápas ešte zvládneme.

Slovensko - Poľsko na ME 2020 Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Neistý zákrok Martina Dúbravku sa gólom súpera...

Kedy ste sa dozvedeli, že nastúpite v základnej zostave?

Až pár hodín pred zápasom, na záverečnej príprave. Do poslednej chvíle som to nevedel. Som šťastný, že som dostal túto šancu. Poctivo som sa pripravoval na sústredení v Rakúsku i po presune do Ruska. Dúfal som, že šancu môžem dostať.

Cítili ste nervozitu pred premiérou na šampionáte?

Ak by som tvrdil, že som ju nemal, klamal by som. Som stále len nováčik v tomto tíme. Po prvom hvizde zo mňa stres opadol. Mrzia ma dve – tri straty v strede ihriska, ale celkovo som spokojný. Som hrdý, že som mohol v takomto zápase nastúpiť a víťazstvo si veľmi vážim.

Preblesli vám hlavou aj vaše zdravotné komplikácie, s ktorými ste sa museli vyrovnávať?

Možno až o pár dní, po Eure mi dôjde, čo som dokázal. Po ťažkom zranení mi ani vo sne nenapadlo, že tu budem teraz takto stáť. Že si zahrám na Eure a budem sa tešiť z víťazstva nad Poľskom.

Ako sa vám zaspávalo po toľkých emóciách?

V mojom prípade je to problém. Možno to má niekto inak, ale mne sa zaspávalo veľmi ťažko. Premietali sa mi ešte raz rôzne situácie, tie, ktoré som mohol vyriešiť inak, ale najmä tie príjemné. Eufória po víťazstve bola neopísateľná.

Stihli ste si pozrieť aj večerný zápas Španielska a Švédska?

Videli sme s chalanmi len asi dvadsať záverečných minút po večeri. Ťažko teraz povedať, či je bezgólová remíza pre nás priaznivá. My sa pozeráme najmä na seba. Čaká nás ešte veľa práce, vieme dobre, že ak chceme postúpiť, musíme bodovať aj v ďalších dvoch zápasoch.

odkaz
euro 2020, odkaz

Škriniar sa na oslavách v šatni nezúčastnil

Hlavný slovenský hrdina stretnutia s Poľskom, strelec víťazného gólu Milan Škriniar, si oslavy po zápase v šatni neužil.

„Bol som dlho na dopingovej kontrole. To, ako vyzerali pozápasové oslavy v šatni, som si pozrel len na videu. Mrzí ma, že som nebol s chalanmi,“ vravel Škriniar.

Z toho istého dôvodu nemohol sledovať ani druhý zápas v E-skupine, v ktorom sa medzi Španielmi a Švédmi zrodila bezgólová remíza. „Videl som len niekoľko záverečných minút. Vedeli sme, že Španieli budú v držaní lopty a kombinačne silní. Bude to s nimi ťažký zápas, ale my musíme teraz zvládnuť najmä súboj so Švédskom. Potom môžeme cestovať do Španielska o niečo pokojnejší.“

Vyjadril sa aj k súbojom s Robertom Lewandovským. Priznal, že pred každým zápasom si pozerá videá útočníkov, proti ktorým nastúpi. „Platilo to aj teraz. Sledoval som jeho silnejšie i slabšie stránky, hoci tých druhých má podstatne menej. Je to extratrieda. Som rád, že sme to s Ľubom Šatkom zvládli.“

Podľa neho sme si však viac dovolili aj v ofenzíve. „Mali sme viac šancí, viac striel, viac nebezpečnejších situácií. To je super, toto je tá odvaha, ktorá nám v minulých zápasoch chýbala. Musíme si pred súperovou bránkou viac dovoliť.“

Podobný gól ako Poliakom, strelil aj v talianskej lige proti Atalante. Po zápase dostal množstvo gratulácií. „Od rodiny, kamarátov, fanúšikov. Teším sa z tejto podpory. Ozvali sa mi aj spoluhráči z Interu, napríklad Nicolo Barella. Teraz sú na dovolenkách, ale sledovali aj náš zápas, pozreli si Slovákov, z toho sa teším.“

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Jakub Hromada #Euro 2020 #Milan Škriniar #slovenskí futbalisti