Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tri body s cenou zlata. Slováci pokorili bojovné Rusko

Slovenskí futbalisti zvíťazili v utorkovom zápase H-skupiny kvalifikácie MS 2022 v Trnave nad Ruskom 2:1. Góly domáceho tímu strelili Milan Škriniar a Róbert Mak, za "zbornú" skóroval Mario Fernandes.

30.03.2021 22:39
SR Futbal MS Kvalifikácia MS2022 H Skupina Foto: ,
Gólová radosť Slovákov v zápase proti Rusku.
debata (50)

V trojzápasovom marcovom asociačnom termíne získali zverenci Štefana Tarkoviča päť bodov, predtým remizovali na Cypre (0:0) a doma s Maltou (2:2).

Kvalifikácia MS 2022 pokračuje ďalšími zápasmi až na jeseň. Prvého septembra nastúpia Slováci v Slovinsku, štvrtého privítajú Chorvátsko a 7. septembra ich čaká doma Cyprus.

odkaz Kvalifikácia MS 2022 Foto: Pravda
šablóna, kvalifikácia MS 2022 Kvalifikácia MS 2022

Najbližší zápas odohrajú 6. júna vo Viedni proti Rakúsku v generálke na EURO 2020. V základnej skupine finálového turnaja si zmerajú sily s Poľskom (14. júna), Švédskom (18. júna) a Španielskom (23. júna).

Kvalifikácia MS 2022

H-skupina (Trnava)

SLOVENSKO – Rusko 2:1 (1:0)
Góly: 38. Škriniar, 74. Mak – 71. Fernandes. Rozhodovali: Del Cerro Grande – Yuste, Barbero (Šp.), ŽK: Hromada – Žemaletdinov, Dzjuba, bez divákov.
SR: Kuciak – Pekarík (90.+ Pauschek), Šatka, Škriniar, Hubočan – Kucka, Hromada (61. Hrošovský) – Koscelník, Duda, Mak (76. Ďuriš) – Schranz (90.+ Strelec)
Rusko: Šunin – Fernandes, Semjonov, Džikija, Kudrjašov – Golovin, Ozdojev, Kuzjajev – Žemaletdinov (58. Mirančuk), Dzjuba, Žirkov (46. Mostovoj, 65. Sobolev)

Róbert Mak, útočník SR: "Veľmi sme potrebovali toto víťazstvo. Nejde o môj gól, ale o výkon, ktorý sme predviedli. Neuveriteľné, čo sme nechali na ihrisku, nebol to krásny futbal, ale za tú bojovnosť a za to, čím sme si prešli za tých päť dní sme si víťazstvo zaslúžili. Mali sme veľa rozhovorov po tých dvoch zápasoch a hlavne sme si poukázali na tie súboje, ktoré sme prehrávali.

Gólová radosť Róberta Maka. Foto: TASR, Martin Baumann
SR Futbal MS Kvalifikácia MS2022 H Skupina Mak Gólová radosť Róberta Maka.

Juraj Kucka, kapitán SR: "Každé víťazstvo je príjemné a treba si ho užiť. Musíme sa však koncentrovať na ďalšie zápasy. Povedali sme si, čo sme si povedali, to zostane v kabíne. Nepozeráme sa na vonkajší svet, vieme, že to nebolo dobré, ale zomkli sme sa a podali dobrý výkon. Musíme na sebe drieť, pracovať a zdokonaľovať sa.

Milan Škriniar, obranca SR: "Samozrejme, sme radi, že sme to zvládli. Po tých dvoch zápasoch sme si povedali, že na ihrisku musí byť väčšia bojovnosť. Hráme za reprezentáciu a to musí vyzerať inak. Ukázali sme, že vieme hrať zodpovedne, kompaktne a agresívne.

Štefan Tarkovič, tréner SR: "Zápas sa odvíjal tak, ako sme očakávali. Bolo to o správnom prístupe, hráči si vstúpili do svedomia a som rád, že sa mužstvo začína zžívať. Predsa, chýbajú nám vodcovia, tím sa tvorí odznova a hráči si musia vybodovať vzťahy. Som rád, že na oprávnenú kritiku reagovali takýmto spôsobom.

V porovnaní s duelom proti Malte urobil tréner Tarkovič šesť zmien v základnej zostave. V strede poľa dostal od začiatku dôveru Hromada, pre ktorého to bol premiérový štart za reprezentačné áčko.

Rusi nastúpili s rovnakou jedenástkou, ktorá položila základ sobotnej výhry 2:1 nad Slovinskom, na hrote nechýbal trojgólový strelec v prebiehajúcej kvalifikácii Dzjuba.

Prvú príležitosť mali hostia už v 2. minúte. Golovin z priameho kopu tesne minul pravú žrď, Kuciak však sledoval dráhu lopty a situáciu mal pod palcom. Na výkone Slovákov zanechali predošlé bodové straty s outsidermi stopu, ich hru opäť sprevádzal kŕč.

Kvalifikácia MS 2022: Slovensko - Rusko Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Arťom Dzjuba (vpravo), slovenský brankár Dušan...

Ani Rusi sa však do útoku príliš nehrnuli, úvodná štvrťhodina preto nepriniesla žiadny vzruch pred bránami. Na pomalšom tempe sa pravdepodobne podpísal aj nahustený program, pre oba tímy to bol už tretí zápas v priebehu siedmich dní.

Hluchý priebeh zápasu uťali Slováci v 38. minúte. Mak našiel z rohu Škriniara, na ktorého hlavičku nemal ruský brankár nárok – 1:0. Inkasovaný gól prebudil hostí v závere polčasu k väčšej aktivite a v 44. minúte sa im takmer podarilo vyrovnať.

Golovin si narazil loptu s Kudrjašovom a po jeho centri hlavičkoval neobsadený Fernandes do stredu brány, Kuciak vytiahol pohotový zákrok.

Ruský kouč stiahol po prestávke z trávnika Žirkova, ktorého nahradil Mostovoj. Hra jeho tímu však bola naďalej veľmi fádna a bez nápadu, čo bola voda na mlyn pre Slovákov.

Tí mohli potrestať chybu Dzjubu vo vlastnej šestnástke, napokon však hostia črtajúci sa problém vyriešili. V 57. minúte sa odhodlal k strele z 25 metrov Kucka, jeho rana preletela nad brvnom ruskej brány.

V 67. minúte sa predieral do šance Dzjuba, no Kuciak mu v poslednej chvíli uchmatol loptu spred kopačky. Rusi šliapli na pedál, zvýšili obrátky a v 71. minúte vyrovnali.

Slováci nezachytili ich postupný útok, Dzjuba sklepol loptu na Kuzjajeva, ktorého strelu vyrazil Kuciak iba pred Fernandesa a ten ju dorazil do siete – 1:1.

Už o tri minúty ale pykali za pasívny prístup v bránení po tom, ako Makova prízemná strela spoza šestnástky skončila pri pravej žrdi – 2:1.

Rusi sa nevzdávali, veľkú šancu mal v 83. minúte Dzjuba, ktorého hlavička len tesne minula vzdialenejšiu žrď. V závere sa hostia nadýchli k náporu, ale vyrovnať sa im už nepodarilo.

1. Chorvátsko 3 2 0 1 4:1 6
2. Rusko 3 2 0 1 6:4 6
3. SLOVENSKO 3 1 2 0 4:3 5
4. Cyprus 3 1 1 1 1:1 4
5. Slovinsko 3 1 0 2 2:3 3  
6. Malta 3 0 1 2 3:8 1

Ohodnoťte Slovákov po zápase proti Rusku

Hlasovalo 1310 ľudí.

Milan Škriniar

Milan Škriniar

Priemerný výsledok: 8,97 b.

Dušan Kuciak

Dušan Kuciak

Priemerný výsledok: 8,37 b.

Martin Koscelník

Martin Koscelník

Priemerný výsledok: 8,33 b.

Jakub Hromada

Jakub Hromada

Priemerný výsledok: 8,25 b.

Juraj Kucka

Juraj Kucka

Priemerný výsledok: 8,16 b.

Tomáš Hubočan

Tomáš Hubočan

Priemerný výsledok: 7,96 b.

Róbert Mak

Róbert Mak

Priemerný výsledok: 7,56 b.

Peter Pekarík

Peter Pekarík

Priemerný výsledok: 7,33 b.

Ondrej Duda

Ondrej Duda

Priemerný výsledok: 7,14 b.

Ľubomír Šatka

Ľubomír Šatka

Priemerný výsledok: 6,71 b.

Ivan Schranz nepouzivat

Ivan Schranz

Priemerný výsledok: 6,58 b.

Patrik Hrošovský

Patrik Hrošovský

Priemerný výsledok: 6,01 b.

Michal Ďuriš

Michal Ďuriš

Priemerný výsledok: 4,48 b.

50 debata chyba