Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi prídu na Slovensko ako líder. Chorváti sa natrápili s Cyprom

Ruskí futbalisti zvíťazili v sobotnom domácom stretnutí v "slovenskej" H-skupine kvalifikácie MS 2022 nad Slovinskom 2:1.

27.03.2021 16:56 , aktualizované: 23:03
Arťom Dziuba Foto:
Ruský hrdina. Arťom Dziuba sa postaral v zápase so Slovinskom o oba góly domácich.
debata (1)

Uspeli aj vo svojom druhom vystúpení a sú na čele tabuľky so šiestimi bodmi.

Oba góly „zbornej“ dosiahol Arťom Dziuba, ktorý má na konte už tri góly v kvalifikácii. V skupine ešte v sobotu od 18.00 privítajú Chorváti Cyperčanov, a od 20.45 v Trnave nastúpia Slováci proti Malte.

Rusi si už v úvode vypracovali dve sľubné šance, ale Dziuba po centri Jurija Žirkova netrafil bránu a vzápätí Žirkovov pokus vyboxoval Jan Oblak.

Domáci sa dočkali v 26. minúte, keď sa k lopte dostal Dziuba a otvoril skóre. O desať minút neskôr domáci pridali druhý zásah.

odkaz Kvalifikácia MS 2022 Foto: Pravda
šablóna, kvalifikácia MS 2022 Kvalifikácia MS 2022

Alexandr Golovin technickou strelou opečiatkoval žŕdku, ale lopta sa odrazila k Dziubovi, ktorý využil svoje fyzické parametre a presadil sa druhýkrát v zápase.

Slovinci však okamžite odpovedali, keď Miha Zajc vysunul Josipa Iličiča a ten pohotovo skorigoval na 1:2.

V druhom polčase si ani jeden tím nevypracoval vyloženú príležitosť, v 67. minúte hostia zaujali peknou kombináciou, ale Amedej Vetrih netrafil bránu, na druhej strane nepochodil ani striedajúci Viačeslav Karavajev.

Slovinci tak nenadviazali na štvrtkový triumf proti Chorvátom, naopak, Rusi sú po dvoch zápasoch stopercentní.

Rusko – Slovinsko 2:1 (2:1)
Góly: 26. a 35. Dziuba – 36. Iličič
Rusko: Šunin – Fernandes, Semenov, Džikija, Kudriašov – Golovin (49. Al. Mirančuk), Ozdojev, Kuziajev – Žemaletdinov (86. Muchin), Dzjuba (86. Zablotnyj), Žirkov (68. Karavajev.
Slovinsko: Oblak – Stojanovič (61. Skubič), Blažič, Mevlja, Balkovec – Lovrič (86. Zahovič), Bijol (62. Vetrih), Kurtič – Iličič, Šporar (75. Vučkič), Zajc (75. Bohar)

Chorvátom stačil jeden gól

Futbalisti Chorvátska dosiahli prvé víťazstvo v kvalifikácii MS 2022. V „slovenskej“ H-skupine zdolali v sobotu v Rijeke Cyprus 1:0.

Rozhodujúci gól strelil v závere prvého polčasu Mario Pašalič.

Favorizovaných Chorvátov v úvode duelu trápila koncovka. V 18. minúte Šime Vrsaljko prekopol bránu súpera a o dve minúty neskôr ani Luka Modrič nemieril presnejšie.

V závere prvého polčasu sa zranil cyperský brankár Demetris Demetriou a na jeho miesto prišiel Neofytos Michael.

Dlho sa na trávniku neohrial a už o minútu inkasoval. V 40. minúte sa lopta dostala od hosťujúceho obrancu k Pašaličovi a ten zblízka otvoril skóre duelu.

V nadstavenom čase prekonal Michaela aj Budmir, ale jeho gól neuznali rozhodcovia pre ofsajd. Po zmene strán domáci kontrolovali zápas, Cyperčania občasne hrozili z protiútokov, ale bez vážnejšieho ohrozenia brány. Chorváti sa tak dočkali prvých bodov v kvalifikácii.

Chorvátsko – Cyprus 1:0 (1:0)
Gól: 40. Pašalič
Chorvátsko: Livakovič – Vrsaljko (46. Juranovič), Lovren, Čaleta-Car, Barišič – Brekalo (66. Vlašič), Modrič, Brozovič, Pašalič (66. Oršič), Perišič (76. Kovačič) – Budimir (57. Kramarič)
Cyprus: Demetriou (39. Michael) – Kousoulos, Soteriou, Laifis (82. Andreou) – Psaltis, Artymatas (67. Kastanos), Kyriakou, Ioannou – Tzionis (67. Papoulis), Elia (46. Sotiriou­), Pittas

Suverénni Turci

Futbalisti Holandska zvíťazili v sobotnom domácom stretnutí G-skupiny kvalifikácie MS 2022 nad Lotyšskom 2:0.

Pod ich prvý triumf na ceste do Kataru sa gólovo podpísali Steven Berghuis a Luuk de Jong.

Víťazstvo „oranjes“ v Amsterdame sledovalo na tribúnach 5000 divákov, ktorých pustili v rámci experimentu, ktorý by mal umožniť postupné otváranie štadiónov.

Duel po prvý raz v histórii kvalifikácie mužských MS pískala žena, keď hlavnou rozhodkyňou bola Francúzka Stephanie Frappartová.

Hráči Holandska nastúpili v špeciálnej edícii dresov, ktorými chceli podporiť dodržiavanie ľudských práv v Katare.

Radosť tureckých futbalistov v súboji s Nórskom. Foto: SITA/AP, Fermin Rodriguez
Turecko Radosť tureckých futbalistov v súboji s Nórskom.

Hostiteľská krajina MS je terčom kritiky za zneužívanie zahraničných robotníkov, pracujúcich na príprave MS 2022.

Holanďania sa dostali do vedenia v 32. minúte vďaka Stevenovi Berghuisovi, po zmene strán poistil náskok Luuk de Jong a definitívne rozhodol o prvom triumfe Holandska v tejto kvalifikácii, keď na úvod prehralo v Turecku (2:4).

Turci zvládli aj svoje druhé vystúpenie, na neutrálnej pôde zdolali Nórovo. O zápase rozhodli už v prvom dejstve po zásahoch Ozana Tufana a Caglara Söyüncüa.

V druhom dejstve sa presadil druhýkrát Tufan. Turecko je s plným bodovým ziskom na čele tabuľky G-skupiny o skóre pred Čiernou Horou.

Tá zvládla úlohu favorita proti Gibraltáru, ktorý zdolala 4:1. Skóre stretnutia v Podgorici otvoril v 26. minúte Fatos Beqiraj, už o štyri minúty neskôr však z penalty vyrovnal Reece Styche.

O triumfe Čiernej Hory, ktorá v prvom dueli uspela v Lotyšsku, potom rozhodli gólmi Marko Šimič, Zarko Tomaševič a Stevan Jovetič.

Česi majú cenný bod

Futbalisti Česka remizovali v sobotnom domácom stretnutí E-skupiny kvalifikácie MS 2022 s Belgickom 1:1. V dueli A-skupiny Portugalsko hralo nerozhodne v Srbsku 2:2, hoci viedlo po prvom polčase 2:0.

Česi sa súpera nezľakli, prvá väčšia šanca síce patrila hosťom, ale Vaclík vytlačil Mertensov pokus k vzdialenejšej žrdi.

V 13. minúte sa dostal do zakončenia zvnútra šestnástky Jakub Jankto, ale trafil iba brankára Thibauta Courtoisa.

Vzápätí bol blízko k otvoreniu skóre Michael Krmenčík, ktorý sa efektne uvoľnil v pokutovom území a trafil pravú žŕdku.

V 24. minúte sa opäť blysol Vaclík po strele Leandera Dendonckera i hlavičke Kevina de Bruyneho. Česi sa dočkali odmeny za svoju aktivitu po zmene strán. V 50. minúte napriahol spoza šestnástky Lukáš Provod a otvoril skóre.

Česká radosť. Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Tomáš Souček, Alex Král, českí futbalisti Česká radosť.

Hosťom však stačilo desať minút, aby vyrovnali, Romelu Lukaku sa pohral s obrancom a s prehľadom prekonal Vaclíka.

V závere mohol dokonať obrat De Bruyne, ale jeho strela trafila iba žŕdku. V nadstavenom čase mal veľkú šnacu na rozhodnutie Tomáš Souček, ale jeho hlavičku vyrazil z bránky Toby Alderweireld.

Portugalci začali v Belehrade výborne, už po 36 minútach viedli vďaka Diogovi Jotovi 2:0. Po zmene strán však domáci zabrali a vyrovnali.

Najprv v 46. minúte skorigoval Aleksandar Mitrovič, v 60. minúte zariadil cenný bod Filip Kositič. Na oba góly prihral striedajúci Nemanja Radonjič.

V druhom zápase „áčka“ Luxembursko nečakane zdolalo domáce Írsko 1:0. Jediný gól strelil v 85. minúte Gerson Rodrigues.

A-skupina:

Írsko – Luxembursko 0:1 (0:0)
Gól: 85. Rodrigues

Srbsko – Portugalsko 2:2 (0:2)
Góly: 46. Mitrovič, 60. Kostič – 11. a 36. Jota, ČK: 90.+2 Milenkovič (Srbsko)

E-skupina:

Česko – Belgicko 1:1 (0:0)
Góly: 50. Provod – 60. Lukaku

Bielorusko – Estónsko 4:2 (1:1)
Góly: 45. a 84. Lisakovič (prvý z 11 m), 64. Kendyš, 81. Savickij – 31. a 55. Anier, ČK: 77. Oigus (Estónsko) po druhej ŽK

G-skupina:

Holandsko – Lotyšsko 2:0 (1:0)
Góly: 32. Berghuis, 69. L. De Jong

Nórsko – Turecko 0:3 (0:2)
Góly: 4. a 59. Tufan, 28. Söyüncü, ČK: 80. Thorstvedt (Nórsko)

Čierna Hora – Gibraltár 4:1 (2:1)
Góly: 26. Beqiraj, 43. Šimič, 53. Tomaševič, 80. Jovetič – 30. Styche (z 11m)

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ruskí futbalisti #slovinskí futbalisti #kvalifikácia MS 2022