Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Nezvládli sme to, priznal Tarkovič. Pekarík: Nikto nič neodflákol

Slovenskí futbalisti zaváhali hneď v úvodnom kvalifikačnom zápase o postup na MS 2022 v Katare. Vo svojom prvom súboji H-skupiny na Cypre uhrali v stredu po ofenzívne impotentnom výkone iba bezgólovú remízu.

24.03.2021 23:17
Cyprus, šanca, Slovensko, futbal Foto: ,
Reakcia Cyperčanov po nepremenenej šanci.
debata (37)

Slováci očakávali ťažký zápas proti motivovanému súperovi s novým trénerom Grékom Nikosom Kostenoglouom, čo sa aj potvrdilo. Cyprus ich neprekvapil, nepríjemným poznaním ale bola neschopnosť slovenského papierového favorita dostať domácich pod tlak.

V hre zverencov trénera Štefana Tarkoviča chýbala väčšia dynamika, agresivita a bolestne najmä kreatívnosť zraneného kapitána Mareka Hamšíka. Až na dve ojedinelé šance Alberta Rusnáka ml. v prvom dejstve, resp. striedajúceho Ivana Schranza v posledných sekundách pôsobili úplne sterilne.

Takmer neexistovala hra v krídelných priestoroch, schopnosť meniť tempo hry, pokus o individuálne prieniky, streľba z diaľky a problémom bola aj komplikovaná stereotypná rozohrávka.

A od fiaska v podobe prehry ich troma excelentnými zákrokmi pri šanciach domácich zachránil brankár Martin Dúbravka.

"Očakávali sme ťažký zápas, to sa naplnilo. Domáci dobre bránili, celý čas boli maximálne motivovaní. Do prestávky nám chýbala cirkulácia, nábehy za obranu, agresivita v súbojoch, v tom nás súper prevýšil.

Pravdou je, že v útočnej fáze sme sa zas trápili, potrebujeme na tom pracovať. Na druhej strane musím zopakovať, že Cyperčania predviedli dobrý výkon, nikto tu nebude ľahko vyhrávať.

Skupina je vyrovnaná, ako sme predpokladali hneď po žrebe, už pri vstupe do kvalifikácie prehrali Chorváti v Slovinsku a myslím si, že na Cypre to bude mať každý súper veľmi ťažké," zhodnotil na pozápasovej tlačovej konferencii Tarkovič.

Podľa 48-ročného kouča súper takticky neprekvapil a proti jeho defenzívnym stenám zlyhala slovenská kombinácia:

„Cyprus nás neprekvapil, pripravovali sme sa, že budú hrať v línii. Zahrali hustý blok 5–4–1, dosť nakrátko, chceli sme sa dostať do kombinácie, ale nedarilo sa nám to.“

Slovenskému účastníkovi preloženého EURO 2020 chýbali okrem Hamšíka aj zranený Vladimír Weiss ml. a chorý Stanislav Lobotka. Tarkovič v tom odmietol hľadať výhovorky:

"Prišli sme bez nich a futbal nemôže byť o jednom alebo dvoch hráčoch. Samozrejme, každý hráč, ktorý tu nie je, družstvu chýba. Nie sme asociácia, kde je pretlak hráčov a také osobnosti nechýbajú.

Na druhej strane, vyhovárať sa na to nechcem. Nastúpili sme v takom zložení, v akom sme nastúpili a tak ako spolu vyhrávame, tak aj spolu prehrávame. Tento zápas sa nezvládol. Pre mňa je veľkým pozitívum, že sme gól neinkasovali a budem rád, ak sa naučíme neprehrávať, aby sme potom mohli vyhrávať."

Slováci sa vo štvrtok presunú domov, už v sobotu ich v Trnave čaká v druhom zápase kvalifikácie Malta a o ďalšie tri dni opäť v Trnave Rusko.

„Potrebujeme zregenerovať nielen fyzické sily, ale aj mentálne. Traja hráči sa vracajú do nemeckých klubov, hovorili sme so Stanom Lobotkom, ale nevyzerá to s ním dobre. Ešte aspoň tri dni nebude môcť nabehnúť do plnej prípravy, takže reálne s ním počítať nemôžeme.“

Kapitán Juraj Kucka pre RTVS uviedol:

"Nevyšlo to. Ale každý dal do toho maximum a odmakali sme to. Dali sme to do toho srdce, nikomu sa nedá nič vyčítať. Už sa musíme pozerať smerom dopredu.

V ofenzíve sme sa snažili, ale oni boli dobre organizovaní a dobre vykrývali priestory. Málo nám dovolili, nechceli sme riskovať a dôležité je, že sme neprehrali.

Asi sme urobili maximum, čo bolo momentálne v našich silách a s tým ideme aj do ďalšieho zápasu, že chceme podať maximálny výkon."

Máme väčší potenciál, vravel Duda

Jedinú vydarenú akciu hostí v prvom polčase vymyslel v 13. minúte dvadsaťšesťročný ofenzívny hráč 1. FC Kolín Ondrej Duda perfektnou prihrávkou na Alberta Rusnáka. Hráč Realu Salt Lake však pred brankárom domácich zaváhal.

"Teraz je ľahko povedať, že keby bolo keby. Nedal to a mali sme ešte na konci jednu šancu vďaka Ivanovi Schranzovi. Mrzí ma, že sme si nevypracovali ďalšie. Máme väčší potenciál aj kvalitu na to, aby sme s takýmto zápasom urobili viac ako včera.

Kvalifikačný zápas Cyprus - Slovensko Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Albert Rusnák a Minas Antoniou.

Bol to ale prvý zápas, teraz sú pred nami ďalšie dve dôležité stretnutia. Hráme doma a treba sa pozitívne naladiť," zhodnotil pre web SFZ.

Duda pochválil aj domácich: "Bol to ťažký zápas, chceli sme ho vyhrať ako každý iný, ale nepodarilo sa. Cyprus bol výborne organizovaný, tiež treba uznať, že odohrali dobrý zápas.

Z našej strany to nebolo ofenzívne ideálne, ako by sme si to predstavovali a skončili sme na nule. Gól sme nedostali. Aj také zápasy sú. Čo sa týka kvalifikácie, máme pred sebou ešte kopu roboty. Verím, že budeme úspešní."

Duda sa spolu s obrancom Herthy Berlín Petrom Pekaríkom a stredopoliarom FC Augsburg Lászlóm Bénesom musia vrátiť do Nemecka a nebudú trénerovi Štefanovi Tarkovičovi k dispozícii na zvyšné dva marcové zápasy s Maltou a Ruskom.

"Celé to je divné. Nie som šťastný, že môžem prísť len na jeden zápas. Je to neregulárne, lebo mám spoluhráčov, ktorí išli na ME hráčov do 21 rokov do Maďarska a môžu hrať celé majstrovstvá.

Sú hráči v Bundeslige, ktorí mohli ísť hrať za svoju krajinu viac zápasov, a my s Pekym a Lacim sme nemohli. Tie pravidlá sú aké sú, my s tým nič nemôžeme urobiť. Ale myslím si, že to nie je spravodlivé," okomentoval tento fakt Duda.

Ondrej Duda za Grigorisom Kastanosom. Foto: TASR/AP, Petros Karadjias
Ondrej Duda, Grigoris Kastanos Ondrej Duda za Grigorisom Kastanosom.

Jedného z najskúsenejších hráčov v zostave SR Pekaríka potešila nula v kolónke inkasovaných gólov, ale mrzela ofenzívna impotentnosť tímu.

"Do kvalifikácie sme chceli vstúpiť víťazne a získať tri dôležité body. Tie by nám pomohli, pretože každé zaváhanie bude bolieť. Podľa prvých výsledkov v skupine sa javí, že bude naozaj zaujímavá. Dva bodíky nám k úplnej spokojnosti chýbajú.

Dali sme do toho všetko, nikto nič neodflákol. Dali nám málo priestoru. Smerom dopredu sme dobýjali veľký blok súpera a ten sa nám nepodaril roztrhať. Sú aj takéto zápasy. Boli dobre organizovaní, hrali dobre v sústredenom bloku, šancí bolo málo.

Tréneri nás na to pripravovali, ale nepodarilo sa nám prekonať ich," zhodnotil.

Peter Pekarík a Pieros Sotiriou z Cypru. Foto: TASR/AP, Petros Karadjias
Peter Pekarík Peter Pekarík a Pieros Sotiriou z Cypru.

Tridsaťštyriročný pravý obranca tiež prijal návrat do klubu po jedinom súboji s rozpakmi:

"Toto som ešte v kariére nezažil. Žijeme ale v takej dobe, nariadenia sa menia z hodiny na hodinu. Chalanom teraz poprajeme, aby dobre zvládli ďalšie zápasy, aby sme mali maximum bodov.

Verím, že domáce zápasy zvládneme a opäť sa vrátime na víťaznú cestu. Aby sme mali čo najviac bodov. Je mi ľúto, že s chalanmi nebudem do konca marcového zrazu."

Debut v najcennejšom drese zaznamenal 19-ročný útočník Dávid Strelec zo Slovana Bratislava, ktorý v 84. minúte nahradil Dudu:

„Je super, že som si pripísal prvý štart. Ale ako mužstvo sme sem prišli vyhrať a mrzí ma, že bola remíza. Taký je ale futbal. Dostal som jednoduchý taktický pokyn dať gól. To sa bohužiaľ nepodarilo, ale nič sa nedeje, idem ďalej.“


Ohodnoťte Slovákov po zápase na Cypre

Hlasovalo 1259 ľudí.

Martin Dúbravka

Martin Dúbravka

Priemerný výsledok: 8,71 b.

Milan Škriniar

Milan Škriniar

Priemerný výsledok: 5,37 b.

Dávid Hancko, tablo

Dávid Hancko

Priemerný výsledok: 4,21 b.

Peter Pekarík

Peter Pekarík

Priemerný výsledok: 3,85 b.

Ján Greguš

Ján Greguš

Priemerný výsledok: 3,48 b.

Juraj Kucka

Juraj Kucka

Priemerný výsledok: 3,30 b.

Patrik Hrošovský

Patrik Hrošovský

Priemerný výsledok: 3,21 b.

Michal Ďuriš

Michal Ďuriš

Priemerný výsledok: 3,07 b.

Tomáš Hubočan

Tomáš Hubočan

Priemerný výsledok: 2,94 b.

Ondrej Duda

Ondrej Duda

Priemerný výsledok: 2,69 b.

Matúš Bero

Matúš Bero

Priemerný výsledok: 2,54 b.

Róbert Boženík

Róbert Boženík

Priemerný výsledok: 2,41 b.

Albert Rusnák, tablo

Albert Rusnák

Priemerný výsledok: 2,06 b.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #cyperskí futbalisti #kvalifikácia MS 2022 vo futbale