Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nádeje sa rozplynuli. Nevýrazní Slováci padli v derby a zostúpili

Slovenskí futbalisti zostúpili do C-divízie Ligy národov. V stredu prehrali v postfederálnom derby v Plzni s Českom 0:2 a v 2. skupine B-divízie skončili poslední so štyrmi bodmi. Česi si vďaka triumfu zabezpečili postup do A-divízie.

18.11.2020 22:35
Slovensko, gól Foto: ,
Slovenskí futbalisti po druhom inkasovanom góle od Čechov.
debata (17)

Tréner Štefan Tarkovič zaznamenal na lavičke národného tímu prvú prehru, keď po triumfe 2:1 po predĺžení v Severnom Írsku SR postúpil na budúcoročné EURO, resp. následne zdolal doma Škótsko 1:0. Duel s Českom bol pre Slovákov posledný v tomto roku.

Na jar budúceho vstúpia do kvalifikácie MS 2022 v Katare, pred ME ich čakajú prípravné stretnutia a na samotnom kontinentálnom šampionáte boje v skupine s Poľskom, Švédskom a Španielskom.

Česi uštedrili Slovákom štvrtú prehru za sebou, celkovo už deviatu zo štrnástich vzájomných duelov v ére samostatnosti. O triumfe domácich rozhodli Tomáš Souček a Zdeněk Ondrášek.

Česko – SLOVENSKO 2:0 (1:0)
Góly: 17. Souček, 55. Ondrášek, ŽK: Hrošovský (SR). Rozhodovali: Cakir – Duran, Ongun (všetci Tur.), bez divákov.
Česko: Vaclík (46. Koubek) – Coufal, Brabec, Kalas, Matějů – Souček, Král – Masopust (46. Černý), Darida (87. Barák), Jankto (74. Kopic) – Ondrášek (66. Vydra)
SLOVENSKO: Rodák – Pekarík, Gyömbér, Škriniar, Hubočan – Lobotka (62. Hrošovský) – Rusnák (62. Suslov), Kucka (67. Greguš), Hamšík, Mak (61. Šafranko) – Ďuriš (81. Schranz)

Prehra Slovákov v derby s Českom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Vladimír Darida odkopáva loptu pred Stanislavom...

Česko začalo od začiatku aktívne a súpera k ničomu nepúšťalo. V 3. minúte na zadnej tyčke netrafil do priestoru brány Matějů. V 6. minúte pohotovo vypálil Ondrášek, Rodák skvelým zákrokom vytesnil na tyč. Česi sa lepšie dopĺňali, dobre kombinovali, hostia pôsobili úplne bezzubo. V 17. minúte Ondrášek hlavou vypustil po dobrom centri ešte lepší projektil, ale Rodák bol opäť excelentný a vyrazil na roh.

Z neho však už Česi skórovali, keď Janktov center usmernil hlavou nechytateľne do siete Souček. Domáci potom akoby uvoľnili priestor súperovi, aby ten čosi musel vymyslieť, no hosťom sa to nedarilo. Slováci prvýkrát nebezpečne zahrozili až v 31. minúte, keď spätnú prihrávku Maka na Kucku česká obrana v poslednej sekunde zblokovala na roh. O desať minút ešte v nádejnej pozícii vystrelil vysoko nad Souček.

Česi poslali do druhého polčasu namiesto Vaclíka Koubeka a prekonať ho mohol v 49. minúte po prihrávke od Maka tvrdou strelou Pekarík, no Koubek vyrazil. Slováci akoby sa nadýchli k chvíľkovej prevahe, ale tú súper opäť rýchlo prebral a výsledkom bol gól Ondráška v 55. minúte. Útočník ČR bol na malom vápne po prihrávke od Černého sám a zakončil nekompromisne aj s malým tečom Gyömbéra – 2:0.

O kontaktný gól sa pokúsil Mak, po šikovnej narážačke s Rusnákom ale trafil len bočnú sieť. Po hodine hry vystriedal tréner hostí Tarkovič trio hráčov a na plochu sa dostal aj debutant Suslov. Ten sa tak stal najmladším hráčom so štartom v národnom A-tíme vo veku 18 rokov, 5 mesiacov a 11 dní. V 70. minúte vysunul do behu Král Jankta, domácemu hráčovi v poslednom momente vypichol loptu Gyömbér.

Vladimír Darida odkopáva loptu pred Stanislavom... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Vladimír Darida, Stanislav Lobotka Vladimír Darida odkopáva loptu pred Stanislavom Lobotkom.

V záverečnej dvadsaťminútovke boli síce hostia častejšie na polovici Čechov, no nedarilo sa im vytvoriť si čistú príležitosť. Domáci boli v defenzíve skalopevní a bez väčších problémov priviedli duel do víťazného konca.

Konečná tabuľka 2. skupiny:
    Z V R P S B
1. Česko 6 4 0 2 9:5 12
2. Škótsko 6 3 1 2 5:4 10
3. Izrael 6 2 2 2 7:7 8
4. SLOVENSKO 6 1 1 4 5:10 4

Česi postupujú do A-divízie, Slováci zostupujú do C-divízie

Izrael zdolal Škótsko

Izraelskí futbalisti zvíťazili v „slovenskej“ 2. skupine B-divízie LN nad Škótmi 1:0 a oba tímy si aj v budúcej edícii zahrajú B-divíziu. Jediný gól v Netanyii dal krátko pred koncom prvého polčasu Manor Solomon. Domáci obsadili tretiu priečku so ziskom 8 bodov, hostia nazbierali o dva body viac a skončili na druhom mieste.

Izrael – Škótsko 1:0 (1:0)
Gól: 44. Solomon. Rozhodoval: Raczkowski (Poľ.), ŽK: Abu Fani, Marciano, Dgani – Jack, bez divákov
Izrael: Marciano – Dasa, Yeini (78. Dgani), Tibi, Bitton, Menachem – Lavi (78. Abu Fani), Natcho (62. Golasa), Solomon (84. Cohen) – Weissman, Zahavi
Škótsko: Marshall – O'Donnell (74. Burke), Gallagher (73. McKenna), McTominay, Robertson – McGregor (82. McLean), Jack, Tierney – Christie, Dykes (61. McBurnie), McGinn (61. Griffiths)

Škóti vedeli, že sa stanú víťazmi skupiny, ak aspoň vyrovnajú bodový zisk Čechov zo súbežne hraného duelu so Slovákmi. Izraelu hrozil zostup v prípade prehry a víťazstva Slovenska v Česku. Úvodnú šancu stretnutia si vypracovali hostia, Christie vystrelil spoza šestnástky tesne mimo domácej bránky.

Izraelčania odpovedali centrom Natcha do šestnástky, kde halfvolejom zakončil Menachem, s jeho pokusom si bez väčších ťažkostí poradil škótsky brankár Marshall. Vzápätí na opačnom konci Dykes iba tesne nedočiahol na center McTominaya.

Po vyše polhodine hry vyskočil na center z pravej strany McGinn, jeho hlavičku k vzdialenejšej žrdi reflexívne vyrazil domáci brankár Marciano. Izrael sa ujal vedenia v 44. minúte, po rýchlom útoku dostal prihrávku na ľavej strane Solomon, uvoľnil sa kľučkou a krížnou prízemnou strelou otvoril skóre.

Domáci mohli zvýšiť svoj náskok ihneď po zmene strán, po pätičkovom priťuknutí vnútri šestnástky vystrelil z prvej Zahavi a lopta len o centimetre minula priestor troch žrdí. Po takmer hodine hry mohli hostia vyrovnať, protiútok zakončil krížnou strelou sprava O'Donnell, Marciano dokázal loptu vyraziť a pripísal si ďalší dôležitý zákrok.

Golasa v závere nezužitkoval veľkú možnosť na zdvojnásobenie náskoku, no Izrael to nemuselo mrzieť, vedenie si postrážil a v boji o udržanie sa nemusel spoliehať na výsledok druhého zápasu. Naopak, Škótsko prišlo o šancu postúpiť do elitnej divízie.


Ohodnoťte Slovákov po zápase v Česku

Hlasovalo 1576 ľudí.

Marek Rodák

Marek Rodák

Priemerný výsledok: 8,43 b.

Peter Pekarík

Peter Pekarík

Priemerný výsledok: 6,67 b.

Milan Škriniar

Milan Škriniar

Priemerný výsledok: 6,37 b.

Patrik Hrošovský

Patrik Hrošovský

Priemerný výsledok: 5,73 b.

Juraj Kucka

Juraj Kucka

Priemerný výsledok: 5,38 b.

Tomáš Hubočan

Tomáš Hubočan

Priemerný výsledok: 5,16 b.

Marek Hamšík

Marek Hamšík

Priemerný výsledok: 4,47 b.

Ján Greguš

Ján Greguš

Priemerný výsledok: 4,36 b.

Michal Ďuriš

Michal Ďuriš

Priemerný výsledok: 4,14 b.

Pavol Šafranko

Pavol Šafranko

Priemerný výsledok: 3,46 b.

Tomáš Suslov

Tomáš Suslov

Priemerný výsledok: 2,99 b.

Róbert Mak

Róbert Mak

Priemerný výsledok: 2,82 b.

Norbert Gyömbér

Norbert Gyömbér

Priemerný výsledok: 2,77 b.

Albert Rusnák, tablo

Albert Rusnák

Priemerný výsledok: 2,49 b.

Stanislav Lobotka

Stanislav Lobotka

Priemerný výsledok: 2,35 b.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Liga národov #slovenskí futbalisti #českí futbalisti