Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

S Írmi sa hrá veľmi ťažko. Dajú nohu aj pod vlak

Slovenskí futbalisti sa naposledy stretli s Írskom v zápasoch o body v kvalifikácii ME 2012. Oba sa skončili nerozhodne (1:1 a 0:0) a oporou v nich bol Ján Mucha.

07.10.2020 08:18
debata (3)
Ján Mucha v reprezentačnom drese v marci 2016. Foto: SITA, Ivan Kopčáni
Ján Mucha Ján Mucha v reprezentačnom drese v marci 2016.

V Žiline chytil penaltu Robbiemu Keanovi a zachránil remízu. Bývalý skvelý brankár je v súčasnosti trénerom v poľskom veľkoklube Legia Varšava a pôsobí aj ako televízny analytik.

„Barážový súboj s Írmi bude veľmi ťažký a vyrovnaný,“ tvrdí odborník na ostrovný futbal.

Koronavírus trápi aj poľskú ligu. Ako vnímate súčasnú komplikovanú situáciu?

Práve sme sa vrátili z Poznane. Mali sme tam hrať ligový zápas, lenže u súpera odhalili sedem pozitívnych prípadov na COVID-19.

Znamená to vždy veľa premárneného času, cestovania, peňazí. Čo sa dá robiť, žijeme v takých časoch. Bezpečnosť je na prvom mieste. V Poľsku sa často testuje, občas nejaký zápas odložia, vnímam to ako nevyhnutnosť.

Koľko testov ste už absolvovali vy?

Nemám to presne spočítané, ale bolo ich viac ako štyridsať… Nič príjemné. Ale rešpektujem to.

Čo od írskeho súpera zajtra očakávate?

Hráme doma, ale aj moje skúsenosti hovoria, že v súčasnosti, keď chýbajú diváci, to nie je veľká výhoda. Bude to zápas s množstvom súbojov, fyzicky náročný, s týmto súperom sa nám hrá veľmi ťažko. Ale každý je zdolateľný.

Strávili ste tri roky v Evertone, poznáte ostrovný futbal. Je rozdiel medzi anglickým a írskym futbalom?

Malé rozdiely by sme našli, ale futbalovo ide o podobnú krvnú skupinu. Írski reprezentanti hrajú takmer výlučne v anglických kluboch. Aj ja som mal viacerých spoluhráčov Írov, jeden z nich, Seamus Coleman, bol aj v aktuálnej nominácii, ale na poslednú chvíľu z nej pre zranenie vypadol.

Predstavuje typ odvážneho, húževnatého hráča, ako sa vraví, dá nohu aj pod vlak. To sú všetko vlastnosti typické pre ostrovný futbal. Futbalisti z Premier League sú pravidelne zvyknutí na náročné zápasy. Budú bojovať do posledných minút, to všetci vieme, vie to aj tréner.

Seamus Coleman (vpravo) v drese Írska. Foto: SITA/AP, Peter Morrison
Seamus Coleman Seamus Coleman (vpravo) v drese Írska.

Ako hodnotíte súčasnú silu slovenského výberu?

Mám pred očami naše posledné zápasy z minulého mesiaca a isté je, že takto náš výkon nemôže vyzerať. V hre chýbalo srdce, húževnatosť, to sa musí zmeniť. Ani Írom nevyšiel septembrový zápas, prehrali doma s Fínskom.

Neviem však, či z týchto stretnutí môžeme robiť teraz prognózy. Pred mesiacom sa sezóna len rozbiehala, v Anglicku ešte nebežali súťaže, bolo to obdobie po vírusovej pauze. Ťažko jednoznačne hodnotiť, v akej forme sme my aj Íri.

Čo ak nepríde Lobotka? Ako veľmi bude chýbať?

Každý rozdielový hráč chýba. A Lobotka ním je. V každej krajine sú iné predpisy a pravidlá. Je to individuálne a situácia komplikovaná. Toto nie je len problém Slovenska. Podobné prípady riešia aj iné mužstvá, musia sa jednoducho zaobísť bez niektorých hráčov.

V Poľsku je to dosť prísne, ak je v tíme pozitívny prípad, mužstvo ide do desaťdňovej karantény. Ak by sa niečo podobné stalo v Poľsku, myslím si, že hráča by sme domov nedostali.

Najlepší slovenskí legionári Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Meno: Marek Bakoš. Kluby v zahraničí: Viktoria...

Slováci ešte v kvalifikačnom súboji Írsko nezdolali, na konte majú prehru a tri remízy. Prelomia to teraz na Tehelnom poli?

To je veľmi ťažká otázka. Očakávania a želania sú jedna vec a realita býva často iná. Je to úplne otvorené stretnutie. Nemáme za sebou ideálne zápasy. Chalani sa musia dať dokopy, v tomto môže pomôcť Hamšo.

Toto je veľmi špecifická situácia, lebo rozhoduje jediný zápas a možnosť nápravy neexistuje. Môže sa to skončiť aj remízou a rozhodne sa až v penaltách. Ak nám vyjde deň, môžeme postúpiť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Mucha #slovenskí futbalisti #írski futbalisti #kvalifikácia ME 2020