Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tragický výkon. Slováci trávia českú lekciu

Futbalisti Slovenska prehrali vo svojom úvodnom zápase v 2. skupine B-dívizie Ligy národov 2020/2021 na bratislavskom Tehelnom poli s Českom 1:3.

04.09.2020 22:39 , aktualizované: 22:49
futbalisti Česka Foto: ,
Radosť futbalistov Česka.
debata (33)

Zverenci trénera Pavla Hapala sa v druhom vystúpení v LN predstavia už o tri dni na pôde Izraela.

Na Národnom futbalovom štadióne rozhodli v piatok o zaslúženom triumfe hostí góly Vladimíra Coufala, Bořeka Dočkala a Michaela Krmenčíka v druhom polčase. Za domácich skorigoval v 88. minúte krásnou strelou debutant Ivan Schranz.

Na Čechoch sa vôbec neodrazili problémy, ktoré mali pred duelom s dvoma pozitívne testovanými členmi realizačného tímu na koronavírus, pričom ešte necelé štyri hodiny pred výkopom nevedeli naisto, či nastúpia.

Slovákom nevyšiel pokus o odplatu po dvoch prehrách s postfederálnym rivalom z prvého ročníka LN. V trinástom vzájomnom zápase v ére samostatnosti si s Čechmi zapísali ôsmu prehru.

Slovensko – Česko 1:3 (0:0)
Góly: 88. Schranz – 48. Coufal, 53. Dočkal (z 11 m), 86. Krmenčík, ŽK: Boženík, Gyömbér, Kucka – Darida, rozhodovali: Treimanis – Gudermanis, Spasjonnikovs (všetci Lot.), bez divákov.
Slovensko: Greif – Pekarík, Štetina (32. Valjent), Škriniar, Gyömbér – Hrošovský, Lobotka – Kucka, Duda (17. Zreľák), Haraslín – Boženík (65. Schranz)
Česko: Vaclík – Coufal, Čelůstka, Kalas, Bořil – Darida, Král – Masopust (86. Ševčík), Dočkal, Jankto (68. Provod) – Hložek (72. Krmenčík)

Po úvodnom oťukávaní predviedli prvú peknú akciu Slováci, Haraslín v 4. minúte zakombinoval s Dudom a jeho akciu zastavil faulom za žltú kartu Darida. Po následnom priamom kope Kucka hlavou prekonal Vaclíka, ale bolo to z postavenia mimo hry.

V 17. minúte prišli domáci o zraneného Dudu, ktorého musel vystriedať Zreľák. V 20. minúte český brankár Vaclík urobil v rozohrávke hrubú chybu, lopta sa od Boženíka dostala ku Kuckovi, ale tomu Vaclík výborným zákrokom gólovú šancu zmaril a neujala sa ani hlavičková dorážka Zreľáka.

Postupne ale prebrali opraty Česi, ktorí od začiatku nasadili ostrý pressing a ten robil Slovákom veľké problémy. V 25. minúte predviedli hostia peknú akciu a Darida po Masopustovej prihrávke z dobrej pozície pálil len nad.

Po polhodine hry, keď za bránkovou čiarou ležal ďalší zranený slovenský reprezentant Štetina, Česi uzamkli domácich v šestnástke. V 30. minúte sa do zakončenia zblízka dostal Hložek, Greif mu šancu zázračne zmaril.

O pár sekúnd ten istý hráč trafil hlavou pravú tyč Greifovej brány. Zraneného Štetinu musel vymeniť Valjent a český tlak pokračoval.

Momentka spred zápasu Slovensko - Česko. Foto: TASR, Jaroslav Novák
Slovensko, Česko Momentka spred zápasu Slovensko - Česko.

Slováci nevedeli čeliť rýchlej a agresívnej hre hostí, tí ich neustále vysoko napádali, ale Hapalovci s vypätím všetkých síl udržali do polčasu čisté konto.

To už ale neplatilo na začiatku druhého polčasu, v ktorom Česi pokračovali v dominantnom výkone. V 48. minúte tak išli do vedenia, keď center Jankta z ľavej strany Greif v páde len jemne posunul k Coufalovi, ktorý loptu popod neho upratal do siete.

Tlak hostí pokračoval, Darida trafil ešte tesne vedľa, no potom Gyömbér fauloval v šestnástke Coufala a kapitán Dočkal z penalty suverénne zvýšil na 2:0. Stále sa hralo na domácej polovici, Dočkal hlavou v 58. minúte mohol dať ďalší gól.

Zápas Slovensko – Česko sme sledovali naživo.

Slováci nevedeli dlhšie udržať loptu na kopačkách, chybovali aj v rozohrávke a pôsobili bezradne. Po druhom góle Česi trochu ubrali plyn, ale stále kontrolovali hru a loptu držali ďaleko od svojej brány.

V 86. minúte udreli ešte raz, po šikovnej kombinácii cez slovenskú obranu po pätičke Daridu Krmenčík ľahko prekonal bezmocného Greifa.

Vzápätí striedajúci Schranz pri svojej reprezentačnej premiére exportnou strelou spoza šestnástky do šibenice skorigoval prehru SR. V závere ešte domáci prišli o zraneného Gyömbéra a nadstavený čas dohrali v desiatich.

Pavel Hapal, tréner SR:
„Z našej strany sa nedá čo hodnotiť. Česi boli jasne lepší, predčili nás v pohybe a aktivite. Mali ešte viac šancí na góly. Dnes sme nepredviedli požadovaný výkon, boli sme oveľa horší. Motivácia bola u nás. Myslím si, že nám chýba herná prax, veľa hráčov má málo odohrané. Chlapci sa budú musieť pripraviť aj po fyzickej stránke oveľa lepšie ako sú na tom momentálne.“

Jaroslav Šilhavý, tréner ČR:
„Chlapci podali veľmi dobrý výkon. To, že sme sa takto prezentovali aj napriek problémom, aké sme mali, tak naozaj chlapci ukázali, akí sú profíci. So silným súperom sme to zvládli veľmi dobre. Nebolo to naozaj štandardné. Celý tím ma potešil. Dokázali sme hrať aktívne celý zápas, boli sme kompaktní a veľmi sa mi páčilo ako sme hrali.“

Milan Škriniar, obranca SR:
„Neboli sme dostatočne agresívni, Česi nás vo všetkom prevyšovali. Na tejto úrovni musíme zo seba vydať všetko. Pred zápasom sme si povedali, že ideme naplno, nehrali sme agresívne, nedostupovali sme a vypadli z hry. Bez behania sa nedá hrať futbal. Dostali sme gól z penalty, potom sa hrá ťažko, ale chýbala nám aj agresivita. Proti Izraelu do toho musíme dať viac.“

Róbert Boženík, útočník SR:
„Ťažko sa mi to hodnotí, lebo sme prehrali. Ten výkon nebol taký, ako sme si predstavovali. Bolo to o prvom góle, my sme našu šancu nepremenili. Inkasovali sme nešťastný gól, potom mali Česi navrch. Musíme zdvihnúť hlavy a pripraviť sa na Izrael.“

Lukáš Haraslín, stredopoliar SR:
„Mali sme lepšie vkročiť do druhého polčasu. Nezačali sme ho dobre, Česi dali dva rýchle góly a bolo po zápase. Musíme si to rozanalyzovať, pozrieť sa, kde sme spravili chyby a pripraviť sa na ďalší zápas.“

Stanislav Lobotka, stredopoliar SR:
„Rozhodla efektivita, my sme často strácali lopty, Česi nie. Z toho asi pramenil tlak súpera, ťažko sa mi to teraz hodnotí. Mali sme smolu, keď sme museli dvakrát striedať, ale aj bez toho sme to mali zvládnuť.“

Škóti sa rozišli s Izraelčanmi nerozhodne

Futbalisti Škótska remizovali vo svojom úvodnom vystúpení v 2. skupine B-divízie Ligy národov s Izraelom 1:1.

V Glasgowe sa ujali vedenia v závere prvého polčasu po góle Ryana Christieho z 11 m, deľbu bodov zariadil Eran Zahavi.

Izraelčania budú v pondelok 7. septembra o 20.45 h v Netanyi druhým súperom Slovenska, ktoré v piatok prehralo v Bratislave s Českom 1:3.

Škóti boli v prvom polčase aktívnejší, v 42. minúte však mohli po chybe obrany inkasovať. Zachránil ich brankár David Marshall, ktorý reflexívne vyrazil hlavičku Moanesa Daboura.

V závere úvodného dejstva Ahmad Tibi fauloval v šestnástke Johna McGinna a nariadenú penaltu bezpečne premenil Christie.

Po zmene strán Izraelčania prebrali iniciatívu a v 73. minúte sa dočkali vyrovnania. Zahavi si narazil loptu s Dabourom a strelou spoza šestnástky vymietol šibenicu.

Škótsko – Izrael 1:1 (1:0)
Góly: 45. Christie (11 m) – 73. Zahavi, ŽK: Forrest – Dor Peretz
Škótsko: Marshall – Jack, McKenna, Tierney, Robertson – Forrest, McTominay, McGregor, Christie – McGinn (79. Armstrong) – Dykes (74. Burke)
Izrael: Marciano – Dasa, Tibi, Bitton, Tawatha – Elhamed, Natcho, Dor Peretz (72. Cohen) – Solomon (90. Blazer), Dabour (79. Weissman), Za­havi

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Liga národov #slovenskí futbalisti #českí futbalisti