Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čakanie trvalo 290 dní. Ukončí ho derby s Českom

Historicky najdlhšie čakanie sa končí. Slovenskí futbaloví reprezentanti vlani 19. novembra odohrali s Azerbajdžanom stretnutie kvalifikácie ME 2020. Vtedy netušili, že pandémia koronavírusu zruší ich ďalší program.

04.09.2020 11:00
Slovensko, tréning Foto: ,
Slovenskí futbalisti počas štvrtkového tréningu v Senci.
debata

Na európsku scénu sa vracajú až dnes. Na Národnom futbalovom štadióne na Tehelnom poli privítajú vo federálnom derby Česko. Prestávka medzi týmito zápasmi trvala presne 290 dní!

„Veľmi sa všetci tešíme, aj keď je jasné, že stále to môže byť aj zložitý návrat. Vieme, čo postihlo Slovan Bratislava v Lige majstrov v súvislosti s pandémiou. Veríme, že v tomto prípade bude napokon všetko v poriadku a vírus futbal nezastaví,“ vyjadril sa po príchode na zraz tréner Pavel Hapal.

Od ideálnej situácie je všetko veľmi ďaleko. Už pred zápasom musel Hapal oželieť niekoľko mien v zostave. A tesne pred odchodom na Slovensko robil korektúry v nominácii aj jeho trénerský kolega Jaroslav Šilhavý.

Tréner českých futbalistov Jaroslav Šilhavý. Foto: SITA/AP, Visar Kryeziu
Jaroslav Šilhavý Tréner českých futbalistov Jaroslav Šilhavý.

V tábore súpera nastala panika, pretože sa v ňom objavil jeden pozitívny test na COVID-19. Český tím musel odložiť plánovaný príchod do Bratislavy na štvrtok a tŕpnuť, aby ho nezaskočili ďalšie nečakané a negatívne správy.

Veľkým problémom zostáva aj skutočnosť, že atraktívne derby nemôžu v hľadisku sledovať nijakí diváci. „To ma veľmi mrzí, o to viac, že budeme hrať prvé súťažné stretnutie na novom štadióne na Tehelnom poli. Hoci som Čech, som neskutočne motivovaný a verím, že to prenesiem aj na mužstvo,“ tvrdí Hapal.

Dodáva, že Česko bude ako vždy veľmi nepríjemný súper. „Je to pre nás výzva, dva predchádzajúce zápasy práve v Lige národov sme s ním prehrali. Chceme sa konečne tešiť z víťazstva.“

Na svoj post nastupoval na jeseň 2018. Po triumfe nad Ukrajinou v Trnave podľahli Slováci v Prahe a skončili v tabuľke na poslednom mieste.

„S Českom sme vtedy odohrali veľmi vyrovnaný zápas. Súper nás nezdolal jednoznačne. Musíme sa z toho poučiť. Bude to teraz iný zápas, aj mužstvá budú v inom zložení ako pred dvoma rokmi,“ pripomína tréner.

V zložení mužstva urobil viacero vynútených zmien, chýba mu aj jeden z lídrov Marek Hamšík, jeho kapitánsku pásku bude mať Juraj Kucka.

„Verím, že hráči, ktorých sme nominovali, sú medzi nami prvý raz alebo sa vrátili po dlhšom čase, budú chcieť dokázať, že sem patria a plnohodnotne nahradia chýbajúcich,“ dúfa Hapal.

Juraj Kucka (vpravo) bude mať kapitánsku pásku. Foto: TASR, Pavel Neubauer
Azerbajdžan SR Futbal ME kvalifikácia E Juraj Kucka (vpravo) bude mať kapitánsku pásku.

V Lige národov sa opäť predstaví 55 mužstiev v štvorčlenných a trojčlenných skupinách, rozdelených do štyroch divízií (A – D). Hrať sa bude do novembra.

Slovensko sa udržalo v B-divízii a bude účinkovať v 2. skupine. V nej budú jeho súpermi aj tímy Izraela a Škótska. Víťazi skupín v B a C-divíziách postúpia o úroveň vyššie, poslední (A, B) spadnú o divíziu nižšie. Z Ligy národov postúpia dve mužstvá aj do baráže o MS 2022.

Slovensko – Česko

Liga národov, B-divízia, 2. skupina, dnes o 20.45, Bratislava, Národný futbalový štadión na Tehelnom poli, priamy prenos RTVS. Zápas povedú lotyšskí rozhodcovia na čele s hlavným Andrisom Treimanisom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Liga národov #slovenskí futbalisti #českí futbalisti