Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hapal má v zostave dva otázniky. Meno kapitána je známe

Tréner futbalistov Slovenska Pavel Hapal má pred štartom druhého ročníka Ligy národov o zložení zostavy jasno.

03.09.2020 18:12 , aktualizované: 18:27
Pavel Hapal Foto: ,
Téner slovenskej futbalovej reprezentácie Pavel Hapal počas tréningu v Senci pred zápasom Ligy národov s Českom.
debata

Pred piatkovým zápasom na domácej pôde proti postfederálnemu rivalovi z Česka musí vyriešiť už len jeden alebo dva otázniky.

Stretnutie 2. skupiny B-divízie sprevádzajú na oboch stranách problémy v súvislosti s pandémiou koronavírusu, tie sa negatívne odrazili na skladbe oboch mužstiev.

Slovákom nebudú k dispozícii stredopoliari Marek Hamšík a duo zo zámorskej MLS Ján Greguš, Albert Rusnák, Česi sa po pozitívnom teste maséra mužstva musia zaobísť bez kľúčových hráčov Patrika Schicka a Tomáša Součka. Chýbať im bude aj brankár Ondřej Kolář. Stredopoliar Slavie Praha Lukáš Masopust napokon so zvyškom tímu do Bratislavy odcestoval.

„Myslím si, že napriek týmto stratám nebudú Česi oslabení. Hráči, ktorí ich doplnia, budú mať veľkú motiváciu ukázať sa,“ uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii v Senci stredopoliar Slovenska Juraj Kucka.

Pri absencii Hamšíka bude mať práve Kucka v tomto zápase na rukáve kapitánsku pásku. Tridsaťtriročný futbalista neberie derby s Českom nijak výnimočne:

„Byť kapitánom reprezentácie, to je veľká česť. Bude to zápas ako každý iný, chceme podať čo najlepší výkon. Rivalita medzi nami je taká ako v každom kolektívnom športe. Berieme to ako derby, ale zasa nie nejako zvlášť extra.“

Obe mužstvá sa predstavia v súťažnom reprezentačnom zápase po dlhom čase. Slováci minulý rok v novembri doma v závere kvalifikácie ME 2020 zdolali Azerbajdžan 2:0.

„Tešíme sa, je to dlho, čo sme si nezahrali. Už aby to bolo. Nový ročník Ligy národov sa začína špecificky, riešime nielen športovú stránku, ale aj boj s koronavírusom. Verím, že s Českom budeme úspešní a že dobre odštartujeme. Verím, že na konci LN budeme my tí spokojní,“ povedal Hapal.

Slovákom pre zranenie chýba brankárska jednotka Martin Dúbravka, Hapal na túto skutočnosť zareagoval povolaním skúseného Dušana Kuciaka k dvojici Marek Rodák, Dominik Greif. Kto pôjde medzi žrde, tréner vie, ale definitívne sa rozhodne po štvrtkovom podvečernom tréningu.

Najlepší slovenskí legionári Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Meno: Marek Bakoš. Kluby v zahraničí: Viktoria...

„Všetci sú zdraví, nemáme žiadny problém. Riešime niečo v základnej zostave, ale je to jeden či dva posty. Na ľavom kraji obrany nemáme klasického ľaváka, ale aj keď tam bude hráč cez nohu, tak verím, že si s tým poradí. Po dnešnom tréningu sa rozhodneme, kto pôjde do bránky, ale muselo by sa stať niečo nečakané, zostavu v hlave mám,“ vyslovil sa Hapal.

Česi v predchádzajúcej edícii LN Slovákov dvakrát zdolali. V októbri 2018 v Trnave 2:1, o mesiac neskôr aj v druhom vzájomnom súboji v Prahe 1:0. V tom druhom už bol pri kormidle Hapal, ktorý vystriedal Jána Kozáka.

Zápas Ligy národov Slovensko - Česko Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Choreografia slovenských fanúšikov pred zápasom...

„My sme v Prahe neodohrali zlý zápas. Nebolo to vtedy o veľkých šanciach. Musíme byť teraz agresívnejší smerom dopredu,“ skonštatoval tréner Slovenska.

Tréner Čechov Šilhavý musí urobiť v zostave niekoľko zmien a do hry možno pošle aj 18-ročného útočníka Adama Hložka. Toho Hapal dobre pozná:

„Ja som ho po prvý raz postavil do áčka. Je to talent a ak nastúpi, ja mu to prajem. Ale nech nám nedá gól. Ale som rád, že sa takí hráči rodia.“

Pre Hapala bude súboj proti krajanom špecifický ešte aj preto, že sa s trénerom Šilhavým kamaráti.

„Na žrebe LN sme sa videli naposledy. Ale ja nehrám proti Čechom či proti Jardovi, ja hrám za Slovensko. Som motivovaný, ale nie viac ako v inom zápase. Na zápas sa teším, ale budú mi chýbať diváci,“ doplnil Hapal.

Slováci sa zrejme v pondelňajšom druhom zápase LN na pôde Izraela budú musieť zaobísť bez niekoľkých hráčov, ktorí budú k dispozícii v piatok. Všetko komplikujú opatrenia s koronavírusom, niekoľko slovenských reprezentantov nepustili do Izraela ich kluby. Museli by totiž po prílete odísť do karantény.

„Traja, štyria hráči asi nepôjdu, verím, že sa to nejako ešte vyrieši. Verím, že nám pomôže aj UEFA. Ak nie, nič s tým neurobíme,“ uzavrel Hapal.

Šilhavý je optimista

Koronavírusová situácia v českej futbalovej reprezentácii rezonovala aj na štvrtkovej tlačovej konferencii pred zápasom Ligy národov na Slovensku.

Ešte pred otázkami médií na adresu trénera Jaroslava Šilhavého a kapitána Bořka Dočkala prišlo oficiálne vyjadrenie FAČR, v ktorom riadiaci orgán dôrazne poprel podcenenie situácie vo vnútri národného tímu.

Tréner českých futbalistov Jaroslav Šilhavý. Foto: SITA/AP, Visar Kryeziu
Jaroslav Šilhavý Tréner českých futbalistov Jaroslav Šilhavý.

Na problémy s nakazeným členom realizačného tímu a nútenou karanténou dvojice opôr Tomáša Součka i Patrika Schicka hneď v prvej odpovedi reagoval kouč Šilhavý:

„Štandardné to nie je. Riešime veci a meníme plány každý deň. Je zlá doba, dúfam, že sa skoro skončí. Nie sme jediní, ktorým sa to stalo. Musíme sa sústrediť na dva najbližšie zápasy. Urobili sme všetko tak, ako sa malo a má. Som smutný, že jeden člen realizačného tímu bol pozitívny a dvaja hráči museli do karantény, hoci boli negatívni.“

Na oboch stranách sú početné absencie, kouč účastníka EURO 2020 však verí, že sa to neodrazí na kvalite hry.

"Straty sú to podobné, ako máte vy s Dúbravkom či Hamšíkom. No musíme to prekonať. Nečaká nás nič jednoduché. Zápasy so Slovenskom, v ktorých som viedol môj tím, boli náročné, vyhrali sme o gól. Bude to aj teraz derby a to je dobré pre futbal.

Diváci by boli radi, keby hrali tí najlepší, ale je taká doba, že sa dá skúšať, hoci sú to súťažné zápasy. My všetko smerujeme k budúcemu roku a ME, respektíve kvalifikácii MS," uviedol Šilhavý, ktorý sa vyjadril aj na dresu 18-ročného útočníka Adama Hložka z pražskej Sparty.

Ten sa môže stať najmladším reprezentantom v A-tíme ČR: "Nie je tu pre rekord, zaslúžil si to, ale absencia Patrika mu dala väčšiu nádej na nastúpenie do zápasov.

Uvidíme, či to bude v základe, alebo bude striedať," objasnil kouč, ktorý cíti istú nervozitu z ďalších piatkových testov na ochorenie COVID-19: „Budem rešpektovať výsledky testov. Ale snažím sa byť optimistom a verím, že to bude tak, aby sme mohli odohrať zápas.“

Za kabínu sa pred kamerami vyjadril skúsený hráč Sparty Praha Dočkal, ktorý sa vrátil do národného tímu po istom čase:

„Návrat bol motivácia, ktorú som mal. Trvalo to dlho, pokiaľ som sa vrátil na úroveň zodpovedajúcu reprezentácii. Riešia sa teraz rôzne veci, doba je taká. My máme jedinú úlohu, pripraviť sa čo najlepšie, aby sme odviedli dobrý výkon.“

Bořek Dočkal (vpravo) v drese Sparty na... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Bořek Dočkal Bořek Dočkal (vpravo) v drese Sparty na archívnej snímke.

Na Letnej je spoluhráč slovenských obrancov Lukáša Štetinu a Dávida Hancka, hecovačky pred duelom však poprel: „K hecovaniu s chlapcami nedochádzalo, dopriali sme si nomináciu. Lukáš si to zaslúžil za to, ako hral a aj teraz vstúpil do sezóny. Dávid uprednostnil to, aby bol zdravý pre ďalšie ligové a aj reprezentačné zápasy. Je pre neho lepšie, aby sa dobre pripravil na návrat.“

Na margo absencie kľúčového dua Souček, Schick český kapitán uviedol:

„Strata dvoch kľúčových hráčov je vždy nepríjemná. Sú to však veci, ktoré ťažko ovplyvniť. Bude sa to na jeseň určite stávať častejšie. Nie je to nič príjemné a nedá sa s tým nič robiť. Náš káder je dostatočne široký, aby sme chlapcov nahradili. Ani cestovanie autobusmi nás nemôže rozptýliť, sme tu na to, aby sme odohrali dobrý zápas. Reprezentujeme svoju krajinu a chceme byť úspešní.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Hapal #slovenskí futbalisti #českí futbalisti