Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Nabitú jeseň futbalistov môže ovplyvniť vírus a Česko

Slovenských futbalistov čaká najnabitejšia jeseň v histórii samostatnosti. Odohrajú v nej osem zápasov, čo sa doteraz stalo len jediný raz - v roku 1999. Vtedy však na osem stretnutí mali viac ako tri mesiace.

03.09.2020 10:00
Slovenská futbalová reprezentácia Foto: ,
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Pavel Hapal (v strede) rozdáva hráčom pokyny.
debata

Teraz bude program nahustenejší. Futbalisti ho zvládnu v rozpätí 78 dní. Výnimočné budú aj dva bloky v októbri a novembri.

Zverencov Pavla Hapala v nich čakajú po tri zápasy. Pravda, ak tento ambiciózny plán nenarušia opatrenia v čase pandémie.

„Práve v období, ktoré prežívame, to bude všetko zložitejšie. Otázkou je, či bude mať tréner k dispozícii vždy všetkých hráčov,“ tvrdí bývalý tréner reprezentácie Ján Kocian (62).

Najlepšie zarábajúci futbalisti sveta Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Kylian Mbappé (Fr., Paríž St. Germain) -...

"Čaká ho aj veľa organizačnej práce. Technické zabezpečenie chodu tímu bude komplikovanejšie. Zápasy pôjdu rýchlo za sebou a nebude veľa času na ich analyzovanie. Hneď sa začne príprava na ďalšieho súpera. Dôležitá bude kvalitná regenerácia.

Pavel Hapal musí pozerať nielen na najbližšieho súpera, ale aj uvažovať, čo ho čaká o zopár dní. Držím mu palce, nezávidím mu obdobie, ktoré má pred sebou," dodáva

Pripomína význam zajtrajšieho zápasu s Českom.

„Od neho sa bude mnohé odvíjať. Ovplyvní aj celý nabitý kalendár. Tento zápas je pre nás všetkých dosť emotívny. Ak v ňom budeme úspešní, budú sa nám aj ďalšie veci organizovať možno ľahšie, atmosféra bude priaznivejšia,“ domnieva sa.

Dodáva, že situácia je zložitejšia aj preto, lebo hráči nie sú na tom rovnako.

Máj 2008. Tréner Ján Kocian počas prípravného... Foto: SITA/AP, Joerg Sarbach
Ján Kocian Máj 2008. Tréner Ján Kocian počas prípravného zápasu Slovensko - Turecko.

„Každý je v inej etape. Niekde sa už nový ročník rozbehol, inde beží príprava naň alebo sa ešte ani nezačala. Aj súper môže mať svoje problémy. Preto sa ťažšie prognózuje.“

Všetky zápasy na jeseň môžu mať výlučne súťažný charakter. Otázny je len súboj 12. novembra.

Ak mesiac predtým Slováci zdolajú Írsko v baráži ME, nastúpia na pôde víťaza stretnutia Bosna a Hercegovina – Severné Írsko a rozhodne sa o účastníkovi budúcoročného šampionátu.

Ak si v októbri na Tehelnom poli s Írmi neporadia, bude zápas 12. novembra len prípravný – s neúspešným tímom z druhej barážovej dvojice.

V októbri a novembri budú zrazy trvať minimálne desať dní. Z toho Kocian nemá obavy:

„Dva trojzápasové bloky v pohode mužstvo zvládne. To nie je také dlhé obdobie, aby hrozila ponorková choroba. Mám pocit, že v reprezentácii sa utvorila momentálne dobrá partia. Aj v kluboch hráči žijú teraz inak, hovorí sa, že pôsobia v nejakých bublinách a musia sa vyrovnať so špeciálnou situáciou. Opäť však zdôrazňujem význam optimálnej regenerácie medzi zápasmi.“

V celosvetovom koronavírusovom období sa obzvlášť vynára otázka opodstatnenosti nahustenia programu, organizovania novoutvorenej Ligy národov.

Najdrahší slovenskí futbalisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Juraj Kucka (Parma) - 4 milióny eur.

"Už aj predtým som nevedel úplne prísť na chuť tejto súťaži. Neprináša podľa mňa pre mužstvá veľký význam.

Možno len to, že si merajú sily s približne rovnako silnými súpermi a zväzy sa nemusia starať o zabezpečovanie prípravných zápasov, ktoré však majú pre trénera tiež svoj význam. Všetko sa točí najmä okolo peňazí.

Z televíznych prenosov a marketingových aktivít. Súčasná doba Lige národov príliš nenahráva, prináša riziká, zápasov je naraz priveľa. Lenže rozhodlo sa o nej predtým, ako vypukla pandémia. Takže už ju musíme odohrať, pokiaľ to pôjde," uzavrel Kocian.

Jesenný program Slovákov
4. septembra Slovensko – Česko
7. septembra Izrael – Slovensko
8. októbra Slovensko – Írsko
11. októbra Škótsko – Slovensko
14. októbra Slovensko – Izrael
12. novembra ??? – Slovensko
15. novembra Slovensko – Škótsko
18. novembra Česko – Slovensko

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Hapal #Liga národov #slovenskí futbalisti #českí futbalisti