Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kopúnek nepočúvol trénera. Nič krajšie som vo futbale nezažil

Vybehol na ihrisko, strelil gól a potopil majstrov sveta. Kamil Kopúnek sa dostal na trávnik až v samom závere zápasu a po necelých dvoch minútach po prvom dotyku s loptou prekonal tretí raz Marchettiho.

24.06.2020 06:00
Kamil Kopúnek Foto: ,
Kamil Kopúnek.
debata (5)

Rozhodol definitívne o postupe svojho tímu do osemfinále na svetovom šampionáte 2010. Nešťastní obhajcovia titulu z Talianska si balili kufre.

„Toto bol najhviezdnejší okamih celej mojej futbalovej kariéry,“ potvrdzuje 36-ročný trnavský rodák. Dnes od najväčšieho víťazstva slovenských futbalistov v ére samostatnosti uplynulo desať rokov.

Pamätáte si stále na každý detail skvelej akcie?

Stopercentne, to sa nedá zabudnúť, zavriem oči a vidím všetko akoby to bolo len včera.

V prvých dvoch zápasoch v skupine ste nenastúpili. V rozhodujúcom stretnutí proti Talianom vás tréner vytiahol z lavičky až v 87. minúte. S akými pokynmi vás posielal do hry?

Viedli sme 2:1 a tréner Weiss mi vravel, aby som sa držal pred stopérmi, aby som neotváral priestor. Posilnil som defenzívu. Bolo jasné, že musíme ubrániť tesný náskok.

Akoby ste ho nepočúvali. Hneď prvá možnosť a rútili ste sa dopredu…

Tak to asi všetko malo byť od pána Boha. Videl som pred talianskou bránkou voľný priestor, tak som tam vbehol. Jendrišek mi ideálne hodil loptu z autu do behu a preloboval som brankára súpera.

Kamil Kopúnek prekonáva Federica Marchettiho. Foto: ČTK
Kamil Kopúnek, Federico Marchetti Kamil Kopúnek prekonáva Federica Marchettiho.

Mali ste šancu uvažovať, čo s loptou, alebo to bola len spontánna reakcia?

Na to má človek len stotiny sekundy. Vôbec som nerozmýšľal, na to nebol čas. Keby som loptu napálil, tak možno letí niekam do oblakov. Urobil som presne to, čo bolo treba urobiť. Vyšlo mi to ideálne. Preto hovorím, že to bolo od pána Boha. Vo futbale som nič krajšie nezažil. Dať gól na majstrovstvách sveta, do siete Talianov a ešte k tomu práve on rozhodol. Čo si môže futbalista viac želať?

Ako ste to oslávili?

Trochu sme si v hoteli posedeli, ale na oslavy nebol veľký priestor. Atmosféra bola výborná, žili sme chvíľu v eufórii. Ale ešte skôr by som povedal, že sa nám veľmi uľavilo. Po dvoch zápasoch nás všetci trochu zatracovali, ale odrazu bolo všetko inak.

V Afrike ste mali 26 rokov. Pomohol vám tento okamih vo vašej ďalšej kariére?

Pomohol-nepomohol, to neviem povedať. Ale myslím si, že všetko je, ako malo byť. V Afrike som bol len jeden z dvoch hráčov zo slovenskej ligy. Po šampionáte som odišiel prvý raz do zahraničia, ale každý rok som menil klub. Nastúpil som do ruského Saturnu, kde predtým pôsobili niektorí Slováci, aj tréner Weiss. Klub však po roku zbankrotoval. Potom som odišiel do talianskeho Bari, tam sa zasa na klub napojila mafia a išlo to z kopca. Nebolo to ideálne, ale nesťažujem sa.

Zostrih zo zápasu Slovensko - Taliansko.

Minulý mesiac ste oslávili 36. narodeniny, to nemusí byť vek, keď futbalista končí. Ešte niekde hráte?

Už nie, pomaly to budú dva roky. Dokonca vo futbale nerobím vôbec nič.

Čomu sa venujete?

Pustil som sa do podnikania. Staviame ťažké železné konštrukcie, haly a podobne. Máme sídlo neďaleko Trnavy, vo Voderadoch, ale pôsobíme na celom Slovensku. Máme 50 zamestnancov, darí sa nám, ale je to náročné. Biznisu sa venujem naplno, som úplne vyťažený. Už máme objednávky aj zo zahraničia, ale zatiaľ sa chceme presadiť doma. Stavebných firiem je veľa, ale toto robí málokto. Sme úspešní.

Ako ste sa k tomu dostali?

Mám dobrého kamaráta, s ktorým som hrával aj futbal, ale on sa nedostal do prvého mužstva Spartaka a začal sa venovať postupne tejto práci. Začal som mu pomáhať, keď som ešte hrával futbal, potom sme spojili sily a už fungujeme spolu päť rokov.

Najlepší slovenskí legionári Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Meno: Marek Bakoš. Kluby v zahraničí: Viktoria...

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Kamil Kopúnek #Južná Afrika #MS 2010 vo futbale