Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zemeguľu obleteli 13-krát. Neuveríte, proti komu Slováci ešte nehrali

Pandémia koronavírusu - čas zostať doma a trochu sa pohrabať v štatistikách. Trochu sa s nimi pohrali aj na Slovenskom futbalovom zväze a vznikli z toho zaujímavé údaje.

10.05.2020 19:42 , aktualizované: 20:06
SR Futbal prípravný Paraguaj BAX Foto: ,
Zľava Denis Vavro, Tomáš Hubočan, Matúš Bero a Marek Hamšík počas prípravného zápasu Slovensko - Paraguaj.
debata (1)

Počas svojej existencie precestoval seniorský národný tím zemeguľu dovedna trinásťkrát. Celkovo absolvovali 534 890 kilometrov, najväčší kus na jeden raz ukrojili vo februári 2000.

V priebehu týždňa absolvovali tri zápasy v čilskom Valparaíse, ktoré je od hlavného mesta Slovenska vzdialené 12585,87 km vzdušnou čiarou.

Najviac stretnutí v jednom meste mimo tých slovenských absolvovalo „Áčko“ v šiestich európskych metropolách – Záhreb, Bukurešť, Moskva, Praha, Skopje a Vaduz.

Zaujímavosťou je aj fakt, že futbalisti sa predstavili dvakrát vo Vroclave, ale kým 15. novembra 2013 už historické centrum nieslo terajší názov, 7. decembra 1941 – kedy Slováci prehrali s Nemeckom 0:4 – v zápise o stretnutí sa ako dejisko duelu uvádzal historický názov Breslau.

Najviac sa cestovalo v rokoch 2000 a 2001, kedy mužstvo viedol Jozef Adamec. Legendárny Hatrlo, ktorý sa bál lietania, vtedy absolvoval so svojim mužstvom viac ako 95 tisíc kilometrov.

Jozef Adamec. Foto: ŠTARTFOTO
Jozef Adamec Jozef Adamec.

Na opačnom konci tejto tabuľky je rok 2015. Mužstvo okolo trénera Jána Kozáka st. absolvovalo iba dve zahraničné cesty – do Ovieda a Luxembourgu v celkovom objeme 7480 km. Zvyšných sedem zápasov odohrali Slovenskí sokoli v Žiline a v Trnave.

Celkovo sa slovenská futbalová reprezentácia predstavila v 61 krajinách sveta. Z hľadiska kontinentov chýbajú iba dva – Austrália a Antarktída.

Zaujímavosťou je, že z celkového počtu 55 členov UEFA Slováci nehrali na území Albánska, Fínska, Gruzínska, Gibraltáru, Kazachstanu, Kosova, Čiernej Hory, Severného Macedónska a Srbska.

Futbalisti si zmerali sily aj s Gruzínskom v Rakúsku, s Gibraltárom v Portugalsku a taktiež proti Macedoónsku, ktoré vlani zmenilo názov.

S Fínmi však Slováci odohrali stretnutie na Cypre, ktorý je Slovákmi najnavštevovanejšou krajinou. Dovedna tam odohrali desať stretnutí, ale iba tri s domácou reprezentáciou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Jozef Adamec