Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dobiaš dúfa, že bude mať na ME dva svoje tímy

"Česko na Euro už postúpilo, teraz je rad na Slovensku," vyhlásil tradične dobre naladený bývalý československý reprezentant Karol Dobiaš, keď dorazil na kvalifikačné stretnutie Chorvátsko - Slovensko do Rijeky.

18.11.2019 14:45
Karol Dobiaš Foto: ,
Karol Dobiaš pred odletom do Chorvátska.
debata (2)

A hneď pripomenul, že on má stále české i slovenské občianstvo a tak sa aj cíti. „Som fanúšik oboch reprezentácií, prajem im, aby si obe zahrali na budúcoročnom šampionáte,“ zdôraznil legendárny futbalista, ktorý bol oporou tímu na ME 1976, kde Československo získalo senzačný titul.

Zatiaľ sa mu želanie splnilo len v prípade Česka. Minulý štvrtok sledoval v Plzni jeho rozhodujúce stretnutie, v ktorom zdolalo Kosovo a definitívne si zabezpečilo postup. V sobotu sedel v čestnej lóži štadióna Rujevica, ale Hapalovi zverenci mu veľa radosti neurobili.

„Dopustili sa chýb, aké by sa nemali stávať, súper ich využil. K tomu sa pridal zbytočný faul a vylúčenie Maka. Ako som sa dozvedel nebolo prvé, už sa mu to stalo aj v Škótsku. Príčiny neúspechu musia hľadať hráči v sebe, prehrali si zápas sami,“ pokračoval Dobiaš.

Šance Slovenska na postup z kvalifikácie nevidí momentálne veľmi reálne. „Podľa mňa sú veľmi malé, hoci im držím palce a prajem im, aby zdolali Azerbajdžan a vo Walese sa zrodila remíza,“ dodal Dobiaš, ktorý najlepšie futbalové roky prežil v trnavskom Spartaku, ale po ME 1976 strávil tri úspešné sezóny aj v Bohemians a po skončení kariéry sa usadil v Prahe.

Pripomenul, že Chorváti mali v prvom polčase problémy. „Slovensko do prestávky bránilo dobre, prehustilo priestor pred šestnástkou, niečo chytil brankár Dúbravka. Viedlo 1:0 a tešil som sa, že by to mohlo vyjsť. Škoda, že sme nedali ešte jeden gól. Vodu na mlyn nahnal potom súperovi Mak a už to bolo jasné,“ hodnotil bývalý reprezentant, ktorý sa o mesiac dožije 72 rokov.

Podľa neho kľúčovým hráčom stretnutia bol chorvátsky kapitán Luka Modrič. „Od neho sa odvíjala celá hra domácich. Špeciálne som si ho všímal a za 90 minút nepokazil jedinú prihrávku, čo je naozaj obdivuhodné. Možno stálo za zváženie, aby tréner Hapal na neho obetoval hráča, ktorý by ho osobne bránil.“

Českí futbalisti siedmy raz po sebe postúpili na finálový turnaj ME. Patino, ako znie známa Dobiašova prezývka, ich výkony pozorne sleduje. Aké šance im dáva na šampionáte?

Slováci prehrali v Chorvátsku Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
Chorvátsko-slovenská fanúšikovská družba v...

„O tom je ešte predčasne hovoriť, pretože veľa bude záležať na žrebe, ktorý ešte nepoznáme a potom rozhodne aj aktuálne forma. Turnaj bude o deväť mesiacov, čo je ešte dlhá doba. Ale pre Čechov je teraz najdôležitejšie, že už majú postup v suchu.“

Dobiaš pripomína, že jeho výhodou je, že na šampionáte sa môžu predstaviť ešte stále až dva jeho tímy. „Viem, že ešte nejaké možnosti budú mať aj Slováci, takže dúfam, že na Eure budem fandiť dvom svojim mužstvám,“ zdôraznil.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #českí futbalisti #kvalifikácia ME 2020