Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hapal čaká, že tím odčiní Chorvátsko. Túži po ďalšom zápase roka

Chvíľu hrozilo, že tribúny trnavského štadióna zostanú prázdne. Napokon však UEFA svoj trest prehodnotila a vo štvrtok od 20.45 poženie Slovákov dopredu plné hľadisko v stretnutí s Walesom.

09.10.2019 17:49
Pavel Hapal, Marek Hamšík Foto: ,
Pavel Hapal a Marek Hamšík na tlačovej konferencii pred kvalifikačným zápasom Slovensko - Wales.
debata

„Keď som sa dozvedel, že zápas bude bez divákov, bol som zhrozený. Ale zabrala naša diplomacia, urobili sme všetko pre to, aby sme boli úspešní v odvolaní. Zvíťazil futbal,“ zdôraznil tréner slovenského tímu Pavel Hapal, ktorý verí, že diváci môžu byť jedným z rozhodujúcich faktorov, ktorý pomôže k úspechu.

Tréner: Rozhodne sa až v závere

Boj o budúcoročný kontinentálny šampionát vrcholí a pohľad do tabuľky E-skupiny potvrdzuje, že ako pre Slovensko, tak aj pre Wales je štvrtkový súboj dôležitý. Tréner Hapal a aj jeho zverenci však často pred ním pripomínali, že nebude ešte kľúčový.

„Nedávno pred Chorvátskom a potom aj v Maďarsku sme vraveli, že nás čaká zápas roka. Teraz počúvam opäť to isté. Ale ja verím, že ďalší zápas roka bude ešte v Chorvátsku a potom doma s Azerbajdžanom. Vo štvrtok nastúpime určite na jedno z kľúčových stretnutí, ale skupina je vyrovnaná a podľa mňa sa bude v nej rozhodovať až v posledných zápasoch,“ domnieva sa Hapal.

Verí svojmu mužstvu a aj tomu, že minimálne si udrží šancu vo svojich rukách aj pred posledným súbojom skupiny.

„Nechcem počítať, ale najmä aby sa neopakoval taký zápas ako s Chorvátskom,“ dodáva. „Hráči vzápätí výborne zareagovali v Maďarsku. To bol ťažký zápas aj po psychickej stránke, aj čo sa týka atmosféry. Keby sme prehrali v Maďarsku, asi by sme boli už mimo hru. Ale zvládli sme to a máme to zasa vo vlastných rukách. Musíme teraz urobiť maximum, aby sme boli úspešní aj v súboji s Walesom.“

K Škriniarovi tri alternatívy

Vo vyrovnanej skupine, v ktorej už každý aspoň raz zakopol, musia Slováci čakať aj na výsledky ďalších zápasov. A aj po Walese im zostanú v programe ešte dva – v Chorvátsku a doma s Azerbajdžanom.

Tréner čaká, že mužstvo teraz prepne ešte na vyšší stupeň. „Na Chorvátsko sme boli pripravení veľmi dobre, ale zápas nám ukázal neskutočné rezervy. Verme, že to bol špecifický zápas, ktorý sa už opakovať nebude a vo štvrtok sa hráči aj pred domácimi fanúšikmi rehabilitujú a odčinia ho dobrým výkonom i výsledkom,“ želá si český kouč Slovákov.

Silu súpera pozná, upozorňuje aj na najvýraznejšiu osobnosť – Garetha Bala. „Je to jednoznačne rozdielový hráč, ale nielen on je nebezpečný. Walesania sú pohybliví i rýchli, majú brejkových futbalistov, výborne bránia,“ pripomína Hapal.

Na stredajšej predzápasovej tlačovke mal očividne dobrú náladu, ale zostavu neprezradil. Je však jasné, aký hlavný problém riešil. Po vypadnutí potrestaného Vavra, ktorý v troch predchádzajúcich stretnutiach hral v základnej zostave plný počet minút, sa musel rozhodnúť, koho postaví namiesto neho vedľa Škriniara.

„Núka sa Gyömbér, ale ešte uvidíme. Máme na túto pozíciu aj Šatku i Valjenta. Budeme o tom debatovať aj s Miňom Škriniarom. Nechcem predbiehať, niečo nám ešte ukážu aj tréningy,“ vravel na začiatku zrazu. V stredu doplnil, že mu zostali stále tri známe alternatívy na stopérsky post…

Slováci majú Walesu čo vracať

Viac naznačil o ďalšom otvorenom poste – na pravej strane obrany. „Aj keď mal Pekarík dlhšiu zdravotnú pauzu, teraz je už stopercentne pripravený. Keď aj v minulosti nastúpil, vždy mužstvu pomohol. Dôležité je, že všetci hráči sú v poriadku a môžu hrať. Verím, že sa dobre rozhodneme a vyberieme najlepšiu základnú jedenástku,“ vyhlásil tréner.

Slovensko sa s Walesom stretlo len v boji o body. Prvý zo štyroch zápasov vyhrali pred 13 rokmi Slováci, ale v ďalších troch podľahli. Naposledy v marci v aktuálnej kvalifikácii ME 2020, keď jediný gól strelil Daniel James. Útočník Manchestru United nechýba ani teraz v nominácii trénera Ryana Giggsa, ikony waleského futbalu, rodáka z Cardiffu.

V jeho tíme sú takmer všetko hráči, ktorí pôsobia na ostrovoch, najmä v anglickej Premier League. Len štyria hrávajú v zahraničí, medzi nimi najväčšie hviezdy – Gareth Bale v Reale Madrid a Aaron Ramsey v Juventuse Turín. V 26-člennom menoslove je aj ďalší útočník, kontroverzný Tom Lawrence z Derby County, ktorého nedávno obvinili z jazdy pod vplyvom alkoholu a vypočutie ho pred súdom čaká o týždeň.

„Wales má mužstvo s veľkou silou smerom dopredu, čo zatiaľ naplno nepotvrdilo, lebo dalo len štyri góly v tejto kvalifikácii. Má síce skvelé individuality, ale doteraz sa viac prezentovalo kolektívnym výkonom,“ pripomenul Hapal.

Hamšík: Musí to vyzerať ako v Maďarsku

Slováci prehrali od triumfu na waleskej pôde 5:1 v októbri 2006 predchádzajúce tri súboje s týmto protivníkom – v marci v Cardiffe 0:1, na záverečnom turnaji EURO 2016 (1:2) a v trnavskom dueli kvalifikácie ME 2008 (2:5).

„Chceme napraviť negatívnu sériu a konečne získať víťazstvo. Nerád prehrávam, tie zápasy neboli až také zlé, ale futbal sa hrá na výsledky a tie neboli dobré. Vo štvrtok to bude o výsledku, o dobrej hre, o bojovnosti, o nasadení, o koncentrácii. Potrebujeme vyhrať a o to sa pokúsime,“ vyhlásil Hamšík.

Domácich poženie zaplnený Štadión Antona Malatinského: „Je vzpruha, že sa bude hrať pred divákmi. Má byť vypredané, každý hrá rád pred plným hľadiskom. Bude vynikajúca atmosféra, o to viac sa musíme nabudiť. Nálada je dobrá, čaká na nás posledný predzápasový tréning a už sa nevieme dočkať. Netreba premýšľať nad výsledkom, ale ísť s čistou hlavou. Vieme, čo od nich očakávať, musíme to preniesť na ihrisko a uvidí sa, čo bude po zápase. Musí to vyzerať tak ako v Maďarsku.“ (TASR)

Slovensko – Wales

Kvalifikácia ME 2020, E-skupina, štvrtok, výkop o 20.45, Trnava, Štadión Antona Malatinského, priamy prenos RTVS. Zápas povedú rozhodcovia zo Španielska, na čele s hlavným Carlosom del Cerrom Grandem.

Predpokladaná zostava Slovenska: Dúbravka – Pekarík, Škriniar, Gyömbér, Hancko – Lobotka – Mak, Kucka, Hamšík, Rusnák – Boženík. Druhý zápas: 20.45 Chorvátsko – Maďarsko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Pavel Hapal #slovenskí futbalisti #waleskí futbalisti