Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slováci začali masakrom v Cardiffe. Walesania to nezažili takmer 100 rokov

Najskôr boli dva divoké výsledky, ktoré patria v histórii slovenského futbalu k najkurióznejším.

09.10.2019 06:00
debata
Október 2006. Stanislav Varga zastavuje Jasona... Foto: SITA/AP, TOM HEVEZI
Stanislav Varga, Jason Koumas Október 2006. Stanislav Varga zastavuje Jasona Koumasa v zápase v Cardiffe, ktorý Slováci vyhrali vysoko 5:1.

Päť gólov za 25 minút

Wales zlomili 7. októbra 2006 krásne slovenské góly. Bol to premiérový súboj týchto súperov. Takmer sto rokov nezažili Walesania takú krutú prehru, akú im na Millennium Stadium pripravili slovenskí futbalisti v kvalifikácii ME 2008.

Vzbudila rozruch v celej Európe. Denník Western Mail písal o futbalovom masakri v Cardiffe.

Slováci dokázali čosi, čo sa im dovtedy a ani potom už nepodarilo: za 25 minút dali domácim päť gólov a už v 59. minúte bolo skóre uzavreté (1:5).

Tréner Dušan Galis vravel, že sa stalo niečo mimoriadne, hovoril o takmer bezchybnom výkone. „Bol to výnimočný zápas, v ktorom nám všetko vyšlo,“ zdôraznil.

Waleskú pohromu začal už v 14. minúte Dušan Švento. Bol to jeho premiérový gól v národnom tíme. „Vyjde ma na desaťtisíc českých korún. Taká je taxa do pokladnice v Slavii,“ vysvetlil obranca, ktorý v tom čase pôsobil v Prahe.

Predtým Slováci podľahli v tejto kvalifikácii Česku a pod Galisom sa triasla stolička. Vysoká výhra na chvíľu zmenila náladu.

„Dali sme vonku päť gólov. To treba zapísať do histórie. Ani niekdajšie silné československé mužstvo nikdy nedosiahlo s Walesom lepší výsledok. Vyšlo nám úplne všetko,“ zdôraznil Galis.

Dva Mintálove góly nestačili

Ale v odvete Slovákom nevyšlo takmer nič.

Opäť zabral Marek Mintál, ktorý dva razy skóroval v Cardiffe a dva góly strelil aj v Trnave, kde sa hralo. Domáci sa ujali vedenia, ale potom sa to s nimi už viezlo a podľahli – 2:5.

To už sedel na trénerskej lavičke Ján Kocian a pripustil, že taký výsledok je hanbou. „Som po ňom zdecimovaný a mám ťažkú hlavu,“ vravel. „V poslednom čase som síce nespával veľa, ale ani na chvíľu sa mi neprisnilo, že sa zápas môže takto skončiť.“

Tréner Walesu John Toshack opäť krútil hlavou. „Ako som vlani nečakal, že podľahneme doma 1:5, tak som nepredpokladal, že môžeme v odvete jednoznačne vyhrať,“ priznal.

Vyzdvihol najmä perfektný výkon Craiga Bellamyho, ktorý si pripísal v Trnave dva góly. „Futbal hrá zvyčajne 22 hráčov. Teraz mám pocit, že na ihrisku ich bolo 21 a plus jeden ďalší. Tým bol Bellamy. Taký perfektný výkon som už dlho nevidel,“ ospevoval svojho útočníka.

Do konca kvalifikácie zostali Kocianovým zverencom ešte tri zápasy, ale výprask od Walesu ich definitívne odpísal.

Wales mal rozdielového hráča

Slovensko sa stretlo s Walesom doteraz štyri razy a vždy išlo o dôležité body. Napriek tomu, že od prvého vzájomného zápasu uplynulo trinásť rokov, stále sa objavuje v aktuálnych nomináciách jeden hráč, ktorý nastúpil vo všetkých doterajších súbojoch – Gareth Bale.

Ten bol aj kľúčovou postavou stretnutia, ktorým si oba tímy odkrútili veľkú premiéru na finálovom turnaji ME. Strelil v ňom vedúci gól svojho tímu, už v 10. minúte.

„Vedel som, že kto dá vedúci gól, získa veľkú výhodu. Walesania mali dobre organizovanú obranu a hráča, ktorý je rozdielový,“ narážal na Bala Ján Kozák, ktorý na šampionáte pred vyše troma rokmi viedol slovenskú reprezentáciu.

V Bordeaux mal šťastnú ruku, lebo po hodine hry poslal na ihrisko Ondreja Dudu a ten po necelej minúte vyrovnal. Jeho gól mal prívlastok historický, lebo bol vôbec prvý slovenský na ME.

Ale nestačil ani na bod, pretože podobný kúsok ako Kozákovi vyšiel aj súperovmu trénerovi Chrisovi Colemanovi. Vytiahol z lavičky žolíka Hala Robsona-Kanua a ten necelých desať minút pred koncom rozhodol o najtesnejšej výhre svojho tímu.

Hapal: Súperovi sme darovali gól

Slováci i Walesania majú stále šancu zopakovať si účasť aj na najbližšom európskom šampionáte. Kto zajtra vyhrá, bude k tomuto cieľu bližšie.

V prvom stretnutí aktuálnej kvalifikácie, ktorý sa hral na jar tohto roku, boli šťastnejší Walesania. Strelili gól hneď v úvode a stačilo im to.

Po zaváhaní Petra Pekaríka už v 5. minúte si pripísal víťazný gól Daniel James. „Moja chyba rozhodla celý zápas. Spoluhráčom som sa už ospravedlnil, robím tak aj pred fanúšikmi. Nič sa nedá robiť, bojujeme ďalej,“ smútil po zápase obranca Herthy Berlín.

Tréner Pavel Hapal bol síce nespokojný s prehrou, ale ocenil svojich zverencov za výkon.

„Odohrali sme so súperom vyrovnanú partiu, po prestávke sme boli lepší. Ale už v úvode sme mu darovali gól a šance, ktoré sme potom mali, sme nevyužili,“ zhodnotil zápas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gareth Bale #slovenskí futbalisti #waleskí futbalisti #kvalifikácia ME 2020