Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odchádzal ako najdrahší hráč. Teraz s Borussiou vedie ligu

Presne pred mesiacom oslavoval 22. narodeniny. A prežíva práve skvelé obdobie, o akom pred zopár týždňami sotva sníval.

07.10.2019 19:30
László Bénes, Lukas Schmitz Foto: ,
László Bénes (vľavo) z Mönchengladbachu v súboji s hráčom Wolfsbergeru Lukasom Schmitzom.
debata

Jeho tím Borussia Mönchengladbach aktuálne vedie prvú nemeckú bundesligu. Slovenský reprezentant László Bénes s číslom 22 na drese pravidelne hráva.

Zranenia mu sťažili štart v Nemecku

Pred vyše troma rokmi prestúpil zo Žiliny do Borussie ako najdrahší hráč odchádzajúci zo slovenskej ligy. Popredný nemecký klub stál bezmála šesť miliónov eur.

Začiatky neboli jednoduché a rodákovi z Dunajskej Stredy skomplikovalo prvé kroky na nemeckej pôde aj nepríjemné zranenie. Problémy mu robila najmä metatarzálna kostička ľavého priehlavku. V minulom ročníku si v prvej bundeslige prakticky nezahral. V zime odišiel na hosťovanie do Kielu.

Holstein Kiel patril medzi popredné tímy druhej najvyššej súťaže, napokon skončil na šiestom mieste, čo na postup medzi elitu nestačilo. Bénes si však túto skúsenosť pochvaľuje, zažil veľmi zaujímavé i poučné obdobie, dobre sa tu rozohral.

„Druhá bundesliga bola pre mňa dobrá škola, dala mi veľa, odohral som v nej na jar pätnásť zápasov. Bol som spokojný. Medzi ňou a prvou ligou je však veľký rozdiel,“ pripomína.

Pozitívny obrat po návrate do Borussie

Potvrdzuje, že najvyššia súťaž je, samozrejme, podstatne náročnejšia.

„Je futbalovo kvalitnejšia a hrá sa v nej rýchlejšie. Druhá liga je viac o fyzickej sile. Od príchodu do Kielu som si veril, vedel som, že ak budem zdravý, mám kvalitu na to, aby som pravidelne hrával. A že dokážem tímu pomôcť. Robil som všetko pre to, aby sme boli v Kieli úspešní a aj sa nám to darilo,“ približoval druholigovú jarnú anabázu.

V lete sa vrátil do Borussie a prišiel nečakaný obrat. Na lavičku sa posadil Nemec Marco Rose, ktorý predtým úspešne viedol Salzburg. Dal šancu aj mladému Slovákovi a ten sa jej chopil. V auguste sa mu prvý raz stalo, že v prvej bundeslige odohral dva celé zápasy po sebe. Čo sa zmenilo v porovnaní s minulou sezónou? Čomu vďačí za pozitívny vývoj?

„Predovšetkým som zdravotne v poriadku, môžem sa naplno venovať futbalu,“ pripomína Bénes. „Dôležité bolo, že som absolvoval v Gladbachu kompletnú letnú prípravu, hodnotím ju ako úspešnú. Ale v úvode sezóny platilo aj to, že sme mali viacerých zranených hráčov a aj preto som dostal väčší priestor. Odohral som hneď na začiatku dobrý zápas proti Schalke a presvedčil som trénera.“

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Good team performance today! +3 #diefohlen #LB22

Príspevok, ktorý zdieľa László Bénes (@beneslacus22),

V Bundeslige chýbal zatiaľ len raz

Zo siedmich doterajších ligových stretnutí chýbal len v jednom a v štyroch nastúpil v základnej zostave, odohral v nich plný počet minút. Platí to aj o zatiaľ poslednom. V uplynulom kole jeho tím rozstrieľal Augsburg (5:1). Vie, že nemá nič vyhraté, o miestá sa stále bojuje.

„Po dobrom štarte som však veril tomu, že budem hrávať. Aj potom, keď budú všetci zdraví, sa môžem stať dôležitým hráčom tímu. Som na dobrej ceste, musím teraz urobiť maximum, nepoľaviť, neuspokojiť sa, aby som si túto pozíciu udržal. Som šťastný, že konečne môžem hrávať pravidelne v prvej bundeslige. Takto chcem pokračovať ďalej.“

Mönchengladbach naposledy využil zaváhanie Bayernu Mníchov, ktorý doma nečakane podľahol Hoffenheimu (1:2), tomu istému súperovi, ktorý Borussia týždeň predtým jasne zdolala na jeho pôde (3:0). Po vyše ôsmich rokoch sa prvý raz vyšvihla na čelo tabuľky Bundesligy. Aj ona už prehrala, v treťom kole nestačila doma na Lipsko (1:3).

„Platí, že naše mužstvo výborne odštartovalo nový ročník, ale každý bundesligový zápas je ťažký a súťaž sa v podstate stále ešte len rozbieha,“ dodal slovenský reprezentant, ktorý z prvých výsledkov nerobí ešte hlbšie závery.

László Bénes. Foto: SITA, Milo Fabian
László Bénes László Bénes.

V reprezentácii je dôležitý každý zápas

Borussia bojuje na viacerých frontoch. V minulej sezóne skončila v Bundeslige na piatom mieste a vybojovala si miestenku v Európskej lige. V J-skupine ju čaká postupne AS Rím, Istanbul Basaksehir (so Slovákom Škrtelom) a Wolfsberger AC.

Hneď prvý zápas sa skončil senzáciou na jej úkor – podľahla doma rakúskemu súperovi (0:4). Bénes odohral celé stretnutie. „Máme ťažkú skupinu. Ale som rád, že môžeme hrať s týmito súpermi. Najviac sa teším na stretnutie s AS Rím,“ zdôrazňuje.

Aktuálne sa pripravuje v Šamoríne so slovenskými reprezentantmi na dva tohtotýždňové zápasy. Už vo štvrtok nastúpi mužstvo na dôležitý kvalifikačný súboj s Walesom v Trnave. A najbližšiu nedeľu ho čaká atraktívna príprava s Paraguajom.

V dvoch predchádzajúcich kvalifikáciách s Chorvátskom a Maďarskom bol takisto v kádri, ale nenastúpil ani na minútu. Teraz čaká, či sa dobré výsledky z klubu prejavia a dostane šancu aspoň v prípravnom nedeľňajšom súboji.

„Vždy sa teším na stretnutia v reprezentácii. Každý zápas v národnom tíme je dôležitý. A je jedno, či je kvalifikačný alebo len prípravný,“ zdôrazňuje Bénes, ktorý si v reprezentačnom drese pripísal zatiaľ len dva štarty.

Do národného tímu sa vrátil Sekulič

Do kádra slovenských futbalistov, ktorí sa chystajú v Šamoríne na kvalifikáciu s Walesom, pribudol Boris Sekulič. Srb, ktorý má slovenský pas a v slovenskom drese nastúpil doteraz dva razy. Tréner Pavel Hapal povolal bývalého kapitána Slovana, ktorý momentálne pôsobí v Gorniku Zabrze, namiesto pôvodne nominovaného, ale zraneného Kristiána Koštrnu. „Povolal som hráča, ktorý hráva na kraji obrany podobne ako Koštrna,“ vysvetlil Hapal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #László Bénes #slovenskí futbalisti