Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maďari sú doma stopercentní. Trúfajú si aj na Slovákov

Výprask s Chorvátskom a dve prehry zo štyroch zápasov. Ale slovenská nádej na postup stále žije.

09.09.2019 06:00
Tréning, futbalisti Foto: ,
Tréning slovenských futbalistov v Budapešti.
debata (6)

V Trnave na domácich nestačili

Prvou podmienkou je, že dnes musia zvládnuť zápas s Maďarskom a v druhom polčase kvalifikácie ME 2020 získať viac bodov ako doteraz. V Budapešti ich čaká existenčný zápas. Ak by opäť podľahli, môžu sa spoliehať už len na futbalový zázrak.

Maďari vstúpili do kvalifikačných bojov zle. V Trnave podľahli Slovensku 0:2. Ale potom v troch zápasoch po sebe naplno bodovali a doma sú stopercentní. V budapeštianskej Groupama Aréne si po výhre nad Chorvátskom a Walesom trúfajú aj na Slovensko.

Tréner Pavel Hapal už pred súbojom s Chorvátskom pripomínal, že z najbližších dvoch zápasov je budapeštiansky ešte o kúsok dôležitejší.

„Kľúčovejší môže byť súboj s Maďarskom, pretože s ním sme už raz vyhrali a prípadný ďalší úspech by nás posúval pred tohto súpera,“ pripomínal Hapal.

Keďže priamy postup zo skupiny si vybojujú prvé dve mužstvá, nemusí Slovákov minulotýždňová prehra s hlavným favoritom Chorvátskom až tak bolieť. Pravda, je tu vážnejší problém. Ako sa slovenský tím vyrovná so zdrvujúcim debaklom, ktorý utrpel s vicemajstra­mi sveta.

Škriniar: Bude to ťažšie ako doma

Na túto otázku nedokázal jednoznačne odpovedať ani tréner Hapal. „Musíme teraz čakať na reakciu hráčov,“ vyhlásil český kouč po trnavskom zápase a vzápätí dodal: „V Budapešti chceme vyhrať.“

Všetci hráči si uvedomovali, že výkon s Chorvátskom by ani v Maďarsku nestačil. „Teraz musíme zahodiť rešpekt a zvýšiť agresivitu. Nemôžeme hrať so zviazanými nohami. Doma sme Maďarov zdolali, ale nebolo to jednoduché. A dnes to bude ešte ťažšie,“ pripája sa k viacerým hlasom Milan Škriniar.

Podľa neho nemusí byť nevýhodou, že už po troch dňoch hrá mužstvo opäť. „Možno je to takto lepšie. Musíme zahodiť zápas s Chorvátskom za hlavu a maximálne sa sústrediť na Maďarov. U nich to bude ešte náročnejšie ako doma a ak chceme bojovať ešte o postup, musíme aj na ich pôde bodovať, podľa možností naplno,“ pripomína Škriniar.

Brankár Martin Dúbravka zdôrazňuje, že niet dôvod skladať zbrane: „Keď zvládneme dnešný zápas, stále je o čo hrať. Naše šance sú stále rovnaké ako na začiatku. Vedeli sme, že Chorváti sú favoritmi, hoci im vstup do kvalifikácie nevyšiel. Každý zápas je iný, v Maďarsku môžeme byť úspešní.“

Maďarský tím vedie Talian Marco Rossi, ktorý predtým pôsobil v Dunajskej Strede a slovenský futbal pozná. Nominoval 26 hráčov, z nich deväť z domácich klubov. V nominácii nechýba ani Dávid Holman zo Slovana Bratislava.

VIDEO Hamšík: Nezavrime si dvere

V kvalifikácii od Maďarov neinkasovali

Tréner Hapal akiste neurobí v zostave radikálnejšie zmeny, možno len na jednom-dvoch postoch. Určite nenastúpi ani tentoraz na pravej strane obrany Pekarík. "Na predzápasovom tréningu sa zranil, v lýtkovom svale má trhlinu, už s nami nepokračuje a odcestoval do Nemecka,“ informoval Hapal.

Maďari mali uplynulý piatok v kvalifikácii voľno, využili ho na prípravu v Čiernej Hore a po troch kvalifikačných výhrach podľahli (1:2). Šancu dostali aj futbalisti, ktorí hrávali menej, vrátane troch nováčikov. V porovnaní s jarným súbojom so Slovenskom nastúpili v základnej zostave len traja hráči.

VIDEO: Hapal naznačil zmenu v zostave

Rossi, ktorý dnes oslavuje 55. narodeniny, sa netají, že zápas so Slovenskom je pre jeho tím najdôležitejší a ak ho zvládnu, budú prakticky už jednou nohou na šampionáte. „A aj doterajšie víťazstvá budú mať význam len vtedy, keď získame tri body aj so Slovenskom,“ tvrdí Rossi.

V ére samostatnosti Slováci ešte s Maďarmi neprehrali. Doteraz sa stretli päťkrát a bilancia jednoznačne hovorí v prospech Hapalových zverencov – tri víťazstvá a dve remízy, skóre 5:1. Z piatich súbojov sa tri hrali o kvalifikačné body a v nich ešte Slováci gól neinkasovali (0:0, 1:0, 2:0).

Maďarsko – Slovensko

Kvalifikácia ME 2020, E-skupina, dnes, výkop 20.45, Groupama Aréna v Budapešti, priamy prenos RTVS. Zápas povedú španielski rozhodcovia, na čele s hlavným Antoniom Lahozom.
Predpokladaná zostava Slovenska: Dúbravka – Šatka, Vavro, Škriniar, Hancko – Lobotka, Greguš – Mak, Hamšík, Rusnák – Ďuriš.
Druhý zápas: 18.00 Azerbajdžan – Chorvátsko.

**Tabuľka E-skupiny: **
    Z V R P S B
1. Maďarsko 4 3 0 1 6:4 9
2. Chorvátsko 4 3 0 1 9:4 9
3. Wales 4 2 0 2 4:4 6
4. SLOVENSKO 4 2 0 2 7:6 6
5. Azerbajdžan 4 0 0 4 4:12 0

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #maďarskí futbalisti #kvalifikácia ME 2020