Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci začínajú v Baku. Guľa Plzeň neriešil

Pred troma mesiacmi si priviezli slovenskí futbalisti tri kvalifikačné body z Baku. Azerbajdžan zdolali hladko 5:1.

06.09.2019 07:00
debata

Teraz sa ich pokúsia napodobniť ich mladší kolegovia z tímu do 21 rokov. Pod vedením Adriána Guľu v piatok od 18.30 otvoria novú kvalifikáciu, v ktorej sa bude bojovať o účasť na finálovom turnaji ME 2021. Ten sa uskutoční v Maďarsku a Slovinsku.

V druhej skupine ich okrem Azerbajdžanu čakajú Francúzsko, Švajčiarsko, Gruzínsko a Lichtenštajnsko. Postúpi priamo len víťaz skupiny a jedno miesto je ešte rezervované víťazovi baráže, v ktorej sa stretnú dva najúspešnejšie tímy z druhých miest.

Mladí Slováci absolvovali komplikovanú celodennú cestu do Baku s prestupovaním v Istanbule, ale vo štvrtok už trénovali v dejisku stretnutia. Končí sa pre nich prípravné obdobie, pretože ich čaká súťažný zápas po 11 mesiacoch. „Chlapci sú odhodlaní a motivovaní,“ citovala po prílete do Baku slová trénera Adriána Guľu stránka SFZ.

V súvislosti s Guľom sa v uplynulých dňoch objavili informácie, že sa o jeho služby zaujíma Viktória Plzeň. Tréner ich nevyvrátil, ale ani nepotvrdil. „Týmto sa vôbec nezaoberám, koncentrujem sa na reprezentáciu a na štart kvalifikácie,“ reagoval.

K dispozícii má 23 hráčov. Na rozdiel od minulosti podstatná väčšina z nich hráva v slovenských tímoch, iba štyria sú legionári. Medzi nimi kapitán Christian Herc z Plzne. Tréner nemusel riešiť nijaké vážnejšie problémy, urobil v nominácii pred odchodom len jednu zmenu, chorého Brenkusa z Ružomberka nahradil Chobot z Nitry.

V skupine odohrali doteraz len jeden zápas, v ktorom Azerbajdžan prekvapujúco podľahol v Lichtenštajnsku 0:1. Guľa očakáva náročný zápas a o súperovi má dostatok informácií. „Po príchode nového trénera súper trochu zmenil herný štýl. Je viac konštruktívny, má dobrých hráčov v strede. Musíme byť kompaktní a rýchli v prechode do útoku,“ zdôraznil.

Slovenský tím sa stretne s azerbajdžanskými rovesníkmi v kvalifikačnom zápase siedmy raz. V doterajších šiestich štyri vyhral, raz remizovali a raz prehral. Naposledy si títo súperi zmerali sily v kvalifikácii ME 2002. Slováci doma vyhrali 5:0 a u súpera remizovali 0:0. Mladých Slovákov v tomto roku čakajú ešte tri kvalifikačné zápasy: 9. októbra v Lichtenštajnsku, 15. októbra privítajú Francúzsko a 18. novembra Gruzínsko.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov #ME vo futbale do 21 rokov