Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Majiteľa rekordov Hamšíka budú naháňať roky. Boženík si na gól musí počkať

Robi, už som ťa predbehol, odkázal v prvej reakcii v prenose RTVS Marek Hamšík bývalému spoluhráčovi Róbertovi Vittekovi, ktorý sa len pred pár dňami rozlúčil s hráčskou kariérou.

12.06.2019 17:25
Róbert Boženík, Stanislav Lobotka, Marek Hamšík Foto: ,
Zľava Róbert Boženík, Stanislav Lobotka a Marek Hamšík počas zápasu v Azerbajdžane.
debata (1)

Marek Hamšík nie je futbalovým povolaním strelec, ale dáva aj góly. Dokonca ich strelil v národnom drese už toľko, že sa usadil na čele historického rebríčka. Do siete Azerbajdžanu dal dva a najmä prvý bol výstavný kus. A z pohľadu vývoja zápasu aj rozhodujúci.

Tesne predtým domáci znížili na 1:2, zdalo sa, že im rastú krídla, ale slovenský kapitán im ich okamžite pristrihol.

„O niečom takom som nikdy ani nesníval, takže je to výnimočný pocit,“ tešil sa Hamšík. „Podali sme výborný výkon a zápas sme si spravili ľahkým.“

Hamšík je majiteľ viacerých futbalových rekordov. Lámal ich v čase pôsobenia v SSC Neapol a prekonáva ich aj v reprezentačnom drese. Má 31 rokov a 114 štartov, futbalisti za ním už skončili reprezentačnú kariéru (Karhan 107 a Škrtel 103).

Z aktuálnych reprezentantov je na tom najlepšie Pekarík (88) a Kucka a Weiss (obaja po 67). Dobehnúť Hamšíka, ktorý navyše patrí stále k oporám tímu, je program na niekoľko rokov.

Podobne je to aj s gólmi, v desiatke najúspešnejších sú za Hamšíkom aktívni hráči až na jej konci. Druhý najúspešnejší zo súčasných hráčov Mak si doteraz pripísal 11 presných zásahov. Pritom Hamšík patrí skôr k sviatočným strelcom.

Pred Azerbajdžanom skóroval 13. októbra 2018 do siete Česka v Trnave (Slováci podľahli 1:2), v ďalších piatich zápasoch, v ktorých nastúpil, vyšiel naprázdno. Aj v roku 2017 si pripísal len gól. Predtým dva razy prekonal súperovho brankára 12. októbra 2015 v Luxembrusku. Slováci vyhrali 4:2 a definitívne si zabezpečili postup na finálový turnaj ME 2016.

..[css trieda tabuľky]

Najúspešnejší strelci v národnom tíme
24 gólov Marek Hamšík
23 gólov Róbert Vittek
22 gólov Szilárd Németh
14 gólov Marek Mintál
14 gólov Miroslav Karhan
13 gólov Adam Nemec
13 gólov Stanislav Šesták
12 gólov Peter Dubovský
11 gólov Róbert Mak
8 gólov Juraj Kucka

Boženík: Verím, že góly ešte prídu

Róbert Boženík zažil krst v reprezentačnom drese 7. júna v zápase s Jordánskom. Mal 19 rokov a 201 dní a patrí do desiatky najmladších hráčov, ktorí si v ére slovenskej samostatnosti obliekli najcennejší dres. Už o štyri dni neskôr dostal šancu aj v základnej zostave.

V oboch stretnutiach sa ocitol v dobrých šanciach a mohol sa zapísať do streleckých štatistík ako jeden z najmladších hráčov.

Róbert Boženík (Slovensko), vľavo brankár... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Azerbajdžan SR Futbal ME Boženík Róbert Boženík (Slovensko), vľavo brankár Salahat Agajev a v pozadí Badavi Hüsejnov (obaja Azerbajdžan) počas zápasu v Baku.

„Škoda, na to si musím ešte počkať. Nemôžem chcieť všetko. V priebehu niekoľkých dní som toho zažil dosť – najskôr ma tréner nominoval do reprezentácie, vzápätí som prvý raz nastúpil v národnom tíme a v Baku som si odkrútil premiéru v základnej zostave. Dôležité bolo, že som sa dostal do šance a verím, že prídu ešte aj góly,“ popisoval Boženík, ktorý by perspektívne mohol vyriešiť jeden z problémov tímu.

Chýba mu klasický útočník a zakončovateľ. Aj proti Azerbajdžanu skórovali len stredopoliari a obranca.

Najmladším hráčom v ére samostatnosti, ktorý si vychutnal štart v reprezentácii, bol Szilárd Németh. Keď nastúpil na zápas proti Bielorusku v Nitre 27. marca 1993, mal len 18 rokov a 231 dní. Najmladším strelcom gólu bol Róbert Vittek, ktorý skóroval vo veku 19 rokov a 137 dní. Prekonal iránskeho brankára 15. augusta 2001.

Ak berieme do úvahy aj československé obdobie, najmladším slovenským reprezentantom bol Karol Jokl, takisto osemnásťročný, ale bol ešte o pol roka mladší ako Németh. Prvý raz nastúpil v národnom drese 9. novembra 1963 v Záhrebe proti Juhoslávii v tíme s Popluhárom, Pluskalom, Masopustom, Kvašňákom, na záverečnú polhodinu vystriedal Scherera. Mal vtedy 18 rokov a 66 dní.

Ani slávny strelec Jozef Adamec nemal ešte devätnásť, keď reprezentoval Československo. Netrvalo dlho a stal sa aj najmladším strelcom gólu v čs. tíme – dal ho do siete Švédska 26. marca 1961, vtedy mal 19 rokov a 38 dní.

Najmladší reprezentanti v slovenskej ére (od r. 1994)
Szilárd Németh 18 rokov a 231 dní
Róbert Vittek 19 rokov a 59 dní
Miroslav Karhan 19 rokov a 77 dní
TV Pravda: Niekdajší slovenský futbalový reprezentant Samuel Slovák hodnotí sezónu Ligy majstrov.
Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #slovenskí futbalisti #azerbajdžanskí futbalisti