Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Objav sezóny maturoval zo slovenčiny na jednotku: Reprezentácia je odmena

Slovenský futbal môže v piatok zažiť niekoľko reprezentačných premiér. Národný tím nastúpi v príprave prvý raz proti Jordánsku a na ihrisku sa zrejme objavia aj hráči, ktorí nemajú na konte ešte ani jeden štart.

05.06.2019 16:08
Samuel Mráz, László Bénes, Róbert Boženík Foto: ,
Zľava Samuel Mráz, László Bénes a Róbert Boženík na zraze slovenskej futbalovej reprezentácie.
debata

Haraslín: Beriem aj minútu

„Nominácia ma potešila, v tomto tíme sa cítim veľmi dobre. A ak sa objavím na ihrisku aspoň na minútu, bude to výborné. Je to na trénerovi, ale ja robím všetko pre to, aby som dostal šancu,“ tvrdí jeden z nováčikov Lukáš Haraslín, ktorý pred jedenástimi dňami oslávil 23. narodeniny.

Má za sebou zaujímavú sezónu v poľskej lige. „Najmä jej prvá polovica bola výborná, dlho sme v súťaži viedli. Druhá časť už nebola taká úspešná, vybojovali sme síce Poľský pohár, ale nedotiahli sme ligu do úspešného konca. Siahali sme aj na titul a chceli ho získať,“ vysvetľuje ofenzívny hráč Lechie Gdaňsk, ktorá napokon klesla v tabuľke na tretie miesto.

Lukáš Haraslín počas reprezentačného zrazu. Foto: SITA, Martin Medňanský
Lukáš Haraslín Lukáš Haraslín počas reprezentačného zrazu.

Nevie si ani predstaviť, čo by sa dialo, keby získali double. „Už oslavy zisku pohára boli šialené. Radosť bola obrovská, ani tretie miesto v lige nebolo neúspechom. Sezónu sme poctivo odmakali a výsledky sme si cenili,“ pripomína bratislavský rodák, ktorý futbalovo vyrastal v Slovane a potom v talianskej Parme.

Jordánsky futbal je pre neho neznámy. „Tréneri nám súpera v príprave priblížili. Pre nás je to dôležitý zápas, pretože sa v ňom chceme dobre naladiť na kvalifikačný súboj v Azerbajdžane. Naša skupina bude vyrovnaná, nemôžeme v Baku zakopnúť,“ pripomenul Haraslín, ktorý momentálne ako jediný v 29-člennom slovenskom kádri pôsobí u našich severných susedov.

Pokročilý júnový termín, v ktorom sa hrajú najbližšie dva zápasy, mu nerobí nijaký problém. „V Gdaňsku začíname s prípravou na novú sezónu 13. júna, to znamená hneď po súboji v Azerbajdžane a ja už mám zasa nastavenú hlavu na futbal,“ zdôraznil Haraslín.

Boženík: Rok, na ktorý nezabudnem

Prežíva rozprávkovú sezónu. Róbert Boženík nemal vlani v lete na konte ani jeden štart v lige, v jej priebehu sa stal hráčom základnej žilinskej zostavy a druhým najlepším kanonierom súťaže – dal v nej trinásť gólov.

Strelci sú nielen v slovenskom futbale úzkoprofilový tovar, nečudo, že na konci sezóny prišla aj pozvánka do národného mužstva.

„Na uplynulý rok určite nezabudnem. To, čo sa udialo, je takmer neuveriteľné. Nikdy by som si nepomyslel, že pozvánku dostanem už v takom mladom veku. Teraz chcem trénerovi a aj ostatným dokázať, že som sa v tomto výbere ocitol právom,“ zdôrazňuje najmladší hráč Hapalovho mužstva, ktorý má len devätnásť rokov.

Žilinský útočník Róbert Boženík. Foto: SITA, Martin Havran
Róbert Boženík Žilinský útočník Róbert Boženík.

Pred príchodom na zraz do Šamorína zvládol maturitné skúšky. „Mal som individuálny študijný plán, aj preto to bolo pre mňa náročné, musel som sa v poslednom období viac pozerať do kníh. Známky boli dobré – zo slovenčiny jednotka, z angličtiny dvojka, z odborných predmetov trojka. S touto bilanciou som spokojný, možno mi to pomôže aj vo futbalovom živote.“

O nominácii sa dozvedel tesne pred skúškou z angličtiny, oznamoval mu to triedny učiteľ. „Bol som prekvapený a až po skúške som si uvedomil, čo sa stalo.“

V tíme sa stretol s niektorými futbalistami, s ktorými pôsobil v žilinskom klube. „S mnohými hráčmi som sa však ešte nikdy doteraz osobne nestretol. Hamšík či Kucka sú futbalisti, na ktorých som sa tešil. Donedávna som ich obdivoval v televízii, pozorne sledoval na diaľku ich kariéry a odrazu som s nimi v jednej šatni. To je neopísateľný pocit,“ približuje rodák z Terchovej, ktorého vyhlásili za objav sezóny.

Nemá veľké oči a o premiérovom štarte príliš nehovorí. „Som šťastný, že som sa sem dostal a v tíme si vychutnávam každú minútu. Je to veľká odmena. Uvedomujem si, že bez rodičov a môjho klubu by som tu nebol.“

Hamšík už trénoval s ostatnými

Slovenský tím, ktorý sa pripravuje v Šamoríne, je už kompletný. V stredu sa k nemu podľa plánu pripojil ako posledný Marek Hamšík. „Všetci hráči sú v poriadku. Káder sa v stredu rozdelil na dve skupiny. Prvá trénovala predpoludním v Šamoríne, popoludní mala v hoteli regeneráciu. Druhá sa presunie podvečer do Trnavy a v nej je aj Hamšík, ktorý prvý raz trénoval s mužstvom,“ informovala hovorkyňa SFZ Monika Jurigová.

TV Pravda: Bývalí futbaloví reprezentanti Ján Pivarník a Dušan Tittel v relácii Týždeň v športe hodnotili štart Slovákov do kvalifikácie ME 2020 a hovorili aj o ich postupových šanciach (vysielané 25. marca 2019):

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lukáš Haraslín #slovenskí futbalisti #Róbert Boženík